Protestes contra la Diputació per la carretera del Parc de Sant Llorenç

Publicat el 17 de novembre de 2006 a les 19:07
 
Des de dilluns, els operaris d'una empresa subcontractada han estat treballant, amb moto-serres i maquinària pesada, a la zona de la Coma d'en Vila i coll de Boix, a l'àrea de màxima protecció ecològica del parc natural.
 
L'acció, iniciada a les 10.45, ha finalitzat a les 15.30 quan 14 agents dels Mossos d'Esquadra han acabat de tallar les cadenes dels activistes que els lligaven a l'excavadora i li barraven el pas. La negociació entre els activistes, els representants de la Diputació de Barcelona i el sergent del Mossos per tal de finalitzar l'acció si la màquina també es retirava de la zona d'obres ha estat endebades. Els activistes han estat desallotjats de la zona d'obres i del Parc, i la màquina ha reprès els treballs d'excavació, malgrat que només quedava justa una hora de treball efectiu.
 
La Coordinadora ha emès un comunicat en què acusa la Diputació de prepotència i manca de diàleg
"Després d'una llarga història de 17 anys d'oposició a aquesta carretera, durant els quals la Coordinadora hem presentat diverses propostes alternatives al seu suposat paper en la prevenció i extinció d'incendis, després de diverses mobilitzacions d'oposició (la darrera el passat diumenge 1 d'octubre, amb més de 1.000 persones al Coll d'Estenalles protestant contra el projecte), després d'haver entregat més de 3.000 signatures contra la carretera el passat mes de setembre, la Diputació de Barcelona ha decidit engegar les obres sense donar cap mena de resposta a les entitats opositores. Fem palesa també la nostra indignació pel fet que, amb diverses excuses, s'ha retardat l'inici de les obres fins a l'acabament de l'última contesa electoral, impedint que la ciutadania pugui exercir el seu dret a vot amb ple coneixement dels projectes que administracions com la Diputació de Barcelona executen de forma impopular.

L'actual projecte de nova carretera ha de situar-se en el context d'un projecte i un estudi d'impacte ambiental absolutament mancats de rigor i amb errors de gruix que ja hem denunciat repetidament. També s'han de tenir en compte altres projectes que la Diputació de Barcelona ha anat executant al Parc Natural de Sant Llorenç en els darrers anys, com per exemple la carretera del Coll de Lligabosses o el vial asfaltat per a persones amb mobilitat reduïda de la Casa Vella de l'Obac, que inicialment havien de tenir unes dimensions molt més reduïdes que les finalment executades.

En aquest context, la suposada cura exquisida per la minimització de l'impacte adduïda pel Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona no és gens creïble. I encara ho és menys si tenim en compte que l'empresa que finalment executa aquestes obres és una subcontracta de la que realment les tenia atorgades. Es fa difícil pensar que empreses amb migrats marges de beneficis i operaris de països ben llunyans totalment desconeixedors del parc natural i els seus valors, puguin realitzar aquesta obra amb els requisits estipulats.

En tot cas, cal recordar que -maquillatge ambiental a banda- la construcció d'aquesta carretera suposa una greu destrucció del patrimoni biològic i paisatgístic del parc natural, amb la tala de més de 2.000 alzines, la voladura de prop de 5.000 tm de roques i una greu repercussió sobre la riquesa de la zona. Tot plegat en una àrea qualificada com de màxima protecció ("Zona d'Especial Protecció") per la normativa del parc natural.

La manca de diàleg i la prepotència característica del Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona ens ha portat a la situació de conflicte obert actual. Tant els actes d'oposició pacífica organitzats des d'aquesta Coordinadora com altres actuacions que algunes persones a títol individual sembla que han realitzat contra la maquinària de l'obra, no són sinó conseqüència d'una situació de tensió i crispació provocades per part Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona.

En aquest sentit, cal destacar que la primavera passada aquesta Coordinadora ja va constatar en una reunió mantinguda amb el Sr. Josep Mayoral (president de l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona) i el Sr. Martí Doménech (coordinador de l'Àrea) que la diferència de criteris i l'adjudicació de les obres d'execució del projecte ens portaven a un escenari de conflicte obert a la tardor si  s'iniciaven les obres. En aquest mateixa reunió, la Coordinadora va realitzar una proposta d'intermediació com a via de solució civilitzada del conflicte: l'estudi i la valoració per part de tècnics de reconeguda vàlua (uns tercers "neutrals", més enllà dels àmbits d'influència i relació política entre les diverses administracions: Diputació de Barcelona, Departament de Medi Ambient i Habitatge). Més en concret, la proposta consistia en l'encàrrec per part de la Diputació d'un estudi extern que determinés les necessitats en la prevenció i extinció d'incendis i un programa d'actuació amb prioritzacions, dins el procés actual de redacció del Pla de Prevenció d'Incendis i dins de l'eternament aplaçat Pla d'Usos i Gestió del Parc. La resposta (telefònica) fou negativa.
Les demandes de la Coordinadora

Les principals demandes d'aquesta coordinadora són les següents:
1) L'aturada immediata de les obres i la retirada del projecte, incompatible amb els objectius de protecció del parc natural.
2) Que es tinguin en compte les alternatives més respectuoses amb el medi per a la prevenció i extinció d'incendis, que han d'elaborar-se en el marc del Pla Regulador d'Usos i Gestió del parc natural, pla que la Diputació no sembla tenir cap interès a impulsar, malgrat que legalment hi està obligada des del 1998.
3) Que es tingui present en tot moment que el primer objectiu d'existència del parc és la conservació de la natura i no l'augment de visitants; en aquest sentit, també ens oposem a la creació dels itineraris per a vehicles tot-terreny, motos i quads que en aquests moments la Diputació té previst impulsar; i finalment,
4) Exigim la dimissió dels responsables polítics de la Diputació de Barcelona, senyors Josep Mayoral i Martí Doménech, president i coordinador de l'Àrea d'espais naturals, principals executors del projecte.
 
La solució al conflicte encara és possible

Malgrat l‘actual situació, reclamem un cop més una solució dialogada al conflicte. Aquesta solució hauria de passar per l'aturada immediata de les obres i la redacció d'un estudi independent en el marc global d'un Pla per a la Prevenció i Extinció d'Incendis i un Pla d'Usos i Gestió, a la realització del qual està obligada la Diputació de Barcelona i que ha estat reiteradament reclamat per aquesta Coordinadora.
 
Aquest diumenge concentració de protesta i acte de desgreuge al Coll d'Estenalles
A banda de les accions de resistència pacífica com la d'avui, la Coordinadora convida la ciutadania a manifestar públicament el seu rebuig a aquest atemptat ecològic que està sofrint un dels nostres espais naturals més estimats.

La concentració de protesta es realitzarà aquest diumenge a les 10 h. al Coll d'Estenalles, des d'on s'anirà a visitar la zona on han començat les obres. Com a acte de desgreuge es plantaran glans d'alzina a tota l'àrea devastada per les màquines.
 
El Bages i el Vallès, 17 de novembre del 2006

Coordinadora per a la Salvaguarda del massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac

ADENC
Centre Excursionista de Castellar del Vallès
Centre Excursionista de Mura
Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet
Centre Excursionista de Vacarisses
Centre Excursionista de Terrassa
Centre Muntanyenc Sant Llorenç (Terrassa)
Grup Ornitològic Pigot de Terrassa
Mountain Wilderness Catalunya
Sant Quirze del Vallès Natura
Secció de Muntanya de l'Assemblea d'Okupes de Terrassa
Unió Excursionista de Sabadell