
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha avisat aquest dissabte el president de la Generalitat, Artur Mas, que els republicans seran "lleials" quan toqui defensar els interessos de Catalunya, però també "bel·ligerants amb la retallada de drets, la dualitat del sistema i el fet que es beneficiï el sistema privat". Durant una jornada d'ERC per fer balanç dels primers cent dies del Govern, Puigcercós ha acusat l'executiu de "desmantellar part dels serveis públics" i de "beneficiar amics i coneguts". A més, ha lamentat que Josep Antoni Duran i Lleida sigui el "límit" de Mas en l'exercici del dret a decidir, i ha lamentat que les discrepàncies internes paralitzin el Govern.
ERC ha elaborat un document on fa balanç dels primers cent dies del Govern d'Artur Mas i fa, alhora, cent propostes alternatives que ha registrat al Parlament. La primera part de l'informe compara el que va prometre el president de la Generalitat, Artur Mas, en el seu discurs d'investidura amb el que ha, a judici dels republicans, ha acabat fent el Govern.
En la seva intervenció, Puigcercós ha assegurat que ERC té una "actitud positiva i constructiva", però ha constatat que no és la mateixa que demostra CiU, perquè la federació "busca els aliats en base a les necessitats de Madrid", ho fa amb els socialistes però també ho farà amb els populars "preparant-se el terreny per si guanya Mariano Rajoy".
Els republicans, ha dit, seran "lleials" amb el Govern en la defensa dels interessos de Catalunya però no avalaran i seran "bel·ligerants" amb la retallada de drets, la dualitat del sistema i el fet que es beneficiï el sistema privat. "Sembla que CiU només té una prioritat: desmantellar una part important dels serveis públics, arraconar el tercer sector i beneficiar amics, coneguts i saludats", s'ha queixat, ironitzant sobre si això és el "business friendly" que defensa Mas.
A més, ha acusat el Govern d'implementar un "sistema dual entre classes socials", i ha posat l'exemple de l'impost de successions. Precisament, ha apuntat la polèmica sobre successions i ha constatat que hi ha "crisi" en el sí de CiU i que les "disputes entre CDC i UDC estan paralitzant el Govern".
Segons Puigcercós, les discrepàncies entre el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el president d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, són evidents. D'aquest últim, ha lamentat la influència que té en el Govern malgrat no formar-ne part formalment.
En aquest punt, ha remarcat que Mas "va prometre una transició sense límits cap al dret a decidir", però hi ha un límit, que és el propi Duran. El president d'ERC ha assenyalat que mentre el president de la Generalitat vota que sí "de dia" en el referèndum independentista, Duran "diu que no de nit". "Però qui acaba marcant les polítiques és Duran", s'ha queixat tot citant alguns exemples, com la designació de Juan Prat, "un home del PP", com a delegat a Brussel·les. En definitiva, segons Puigcercós, Duran és el "tercer conseller, el conseller a l'ombra".
De fet, el líder republicà ha remarcat que el Govern ha reduït de 15 a 12 conselleries, però en el fons segueixen havent-hi els mateixos consellers, perquè tant Francesc Homs com Germà Gordó com el propi Duran tenen el mateix estatuts, equip i personal. Aquesta és una de les promeses, la de la reducció de l'administració, que ERC creu que el Govern no ha complert, però n'ha citat d'altres, com l'absència de mesures concretes de suport als emprenedors i per generar ocupació mentre el portaveu del Govern genera "pànic" quan parla d'Spanair.
Pel que fa a l'educació, el document d'ERC remarca que continua sent un misteri com pensa el Govern reduir el fracàs escolar, perquè "a banda de retallades i anècdotes com la dels uniformes, es desconeixen per complet les propostes" de l'executiu. El document remarca que s'ha "trencat el consens" de la LEC i el Pacte Nacional de l'Educació substituint-lo per "anuncis tremendistes i conservadorisme alarmista" del Govern.
Sobre salut, els republicans denuncien que Mas va prometre alliberar els centres de salut de les actuals càrregues burocràtiques, revisar el catàleg de serveis sanitaris i racionalitzar inversions futures, però el Govern, en lloc d'això, està avançant cap a la privatització, augmentant les llistes d'espera i deixant de fer o endarrerint inversions.
En polítiques socials, carreguen contra el Govern pels "atacs contra l'Estat del Benestar", que no han estat només de caràcter pressupostari, sinó "a les seves mateixes bases ideològiques, substituint la xarxa social per una cada vegada més explícita culpabilització de l'exclusió". Segons ERC, el discurs de desplegar un marc legal propi català per a l'autonomia persona és una "cortina de fum" per no continuar desplegant la Llei de Serveis Socials i "estovar" l'exigència davant l'Estat pel que fa a la Llei de dependència.
Quant a la seguretat, ERC constata que l'agenda ha estat marcada pel "dogmatisme ideològic per desfer l'obra feta", amb l'eliminació dels 80 km/h, del programa de seguretat contra la violència masclista i el codi ètic de la policia.
En matèria de territori i sostenibilitat, els republicans critiquen que Mas prometés una "revolució de les infraestructures" però això s'hagi convertit en paràlisi, sense cap prioritat en aquest camp i apujant els peatges. ERC ha recordat discrepàncies entre membres del Govern amb qüestions com els 80 km/h, l'ús del català en l'acollida de la immigració, i la cessió d'urnes per a la consulta independentista de Barcelona.
L'únic element positiu d'aquests cent dies, segons Puigcercós, ha estat la fermesa que es va mostrar davant l'Estat quan va decidir abaixar el preu dels bitllets de Rodalies.