Puigdemont aplicarà «sense dilacions ni excuses» el resultat del referèndum del 2017

El president de la Generalitat, en el seu primer discurs de Cap d'Any, garanteix que l'any vinent hi haurà una votació "legal i vinculant" i reitera la "mà estesa" a Madrid per pactar-la | Sosté que està complint "fidelment" el compromís de dur el país de la "postautonomia" a la "preindependència" | Es proposa "mantenir la cohesió social" i insisteix en el benestar dels catalans com a objectiu prioritari

Carles Puigdemont, en un moment del discurs de Cap d'Any
Carles Puigdemont, en un moment del discurs de Cap d'Any | Jordi Bedmar/Govern
30 de desembre de 2016, 21:00
Actualitzat: 31 de desembre, 14:04h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destinat el seu primer discurs de Cap d'Any des que ocupa el càrrec per esvair dubtes sobre la celebració del referèndum d'independència previst per al 2017. "L'any que ve serà clau per al futur d'aquest país perquè els catalans i les catalanes decidirem lliurement el nostre futur en un referèndum legal i vinculant", ha assegurat Puigdemont. Serà legal, diu el president, perquè es convocarà "d'acord amb el mandat de les lleis", i vinculant perquè "el Govern i el Parlament hauran d'aplicar sense dilacions ni excuses" el resultat que en surti.

Aquesta contundència no només és un missatge de portes enfora, dirigit tant a Madrid com a la comunitat internacional, sinó que també va dirigit cap a les pròpies files sobiranistes i en concret del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat). Fa dues setmanes, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va assenyalar en una entrevista a NacióDigital que calia ser "realistes" i que "potser" no es podia organitzar la consulta vinculant. Només un dia després, Puigdemont va assegurar que el referèndum es tiraria endavant "de forma indefectible".

En clau tècnica, la norma que empararà la votació, segons van fer públic ahir Junts pel Sí i la CUP, serà la llei de règim jurídic català, que en el seu punt setè aborda el referèndum. Es tracta d'un apartat que encara no està tancat perquè les dues formacions volen "incorporar" el màxim de forces polítiques en la preparació i convocatòria de la votació, en referència a l'espai polític dels "comuns". Un grup, per cert, que va ser bàsic per poder constituir fa set dies el Pacte Nacional pel Referèndum.
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el seu discurs de Cap d'Any Foto: Jordi Bedmar


Un nou organisme, per cert, que també és citat per Puigdemont en el seu discurs. "Hem sabut teixir consensos amplis", ha defensat el president, que lamenta no haver rebut encara resposta a la mà estesa per part de l'Estat. Mariano Rajoy, cap de l'executiu espanyol, ha volgut deixar clar aquest divendres que no té previst autoritzar cap votació que "liquidi" la sobirania nacional. "Continuarem tenint la mà estesa sempre, però des del compromís i la fidelitat als nostres principis", sosté Puigdemont.

"Catalunya s'ha guanyat el seu reconeixement com a nació en el marc d'una Europa que volem més unida, més segura i més democràtica", manté el president de la Generalitat, que es posa com a objectiu "mantenir la cohesió social" i "treballar per millorar les condicions de vida de la gent". "Estem a punt i ho demostrarem", tanca el discurs Puigdemont, que no fa cap referència a la negociació dels pressupostos per al 2017 però sí que destaca que -segons ell- està "complint fidelment" el mandat de dur el país de la "postautonomia" a la "preindependència".

"Això ho fem governant amb una voluntat decidida d'eficàcia, amb compromís i sensibilitat social, cercant el benestar per a tots els catalans i les catalanes sense excepció. Perquè les persones, pensin el que pensin, siguin d'on siguin, són el centre de la nostra acció de govern", ha recalcat el president de la Generalitat. A llarg de les últimes setmanes, l'executiu ha intensificat el discurs basat en què "el que uneix els catalans" és el referèndum, i ha volgut relligar el discurs social amb l'estat propi.


Incerteses internacionals

El dirigent nacionalista ha posat de manifest que vivim en un món "ple d'incerteses i amb dèficits importants pel que fa a la palu, la seguretat i els drets humans". "L'ascens dels populismes , la persecució de les llibertats fonamentals en democràcia, com la llibertat d'expressió, la persistència dels conflictes armats i les crisis humanitàries que se'n deriven continuen sent assignatures pendents", ha destacat Puigdemont.

El president ha volgut destacar el creixement econòmic -del 3,4% durant aquest 2016-, però ha indicat que això "pot no ser suficient" com a millor manera de garantir les polítiques socials. "Les institucions catalanes i europees hem d'afrontar decididament les polítiques que permetin garantir el benestar de tots els ciutadans, perquè ningú pot quedar enrere. Per això, volem i tenim dret a decidir", manté Puigdemont. 

L'exercici del dret a decidir serà, doncs, el gran repte del president durant el 2017. Fa uns dies ja avisava en una entrevista a Equinox Radio que la independència es podia proclamar amb el 50% més u dels vots, i en el seu primer discurs de Cap d'Any es compromet a aplicar el resultat "sense dilacions ni excuses".
 

Primer discurs de Cap d'Any de Carles Puigdemont by naciodigital on Scribd