Diàleg en tot excepte en el dret de decidir. Aquest seria un possible resum, més que sintètic, de la reunió que han mantingut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president espanyol, Mariano Rajoy, aquest dimecres a la Moncloa. La trobada ha començat poc després de les cinc i ha durat més de dues hores i quart. "Sorprès no n'he quedat, però celebro que hi hagi hagut la possibilitat que Rajoy escoltés d'un president independentista les raons per les quals no un grup de polítics sinó un gruix important de la població de Catalunya ens ha encarregat un projecte polític que pretén fer de Catalunya un estat independent", ha assenyalat Puigdemont.
I és que, per entendre el resultat d'aquesta reunió, en els termes en què n'ha informat el president de la Generalitat, s'haurien de diferenciar dues carpetes: la de les relacions entre Catalunya i Espanya, i la dels possibles acords i resolució de conflictes en la resta de polítiques –Puigdemont ha aportat un llistat de 46 demandes-. La primera carpeta estaria bloquejada per Mariano Rajoy. "No he vist vocació d'entesa", ha assenyalat Puigdemont en referència a la manera d'atendre la demanda d'exercir el dret de decidir que expressa Catalunya. I serà difícil trobar-la, ja que el president espanyol no dóna marge de negociació, mentre que el president de la Generalitat li ha transmès el seu "compromís" a l'hora de portar a terme el full de ruta cap a un estat independent.
Reconstrucció de ponts
En canvi, en el que sí que hi pot haver un canvi és en altres polítiques en les quals ara hi ha demandes desateses o conflictes que han arribat al Tribunal Constitucional. El que confirma la via que s'ha obert aquest dimecres és la reunió que tindran les vicepresidències dels dos executius. Puigdemont ha anunciat que Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras es veuran "la setmana que ve o els propers dies" per "explorar les mesures en què hi pot haver un marge d'acord", en referència a pagaments pendents o recursos d'inconstitucionalitat.
Carles Puigdemont ha posat especial èmfasi en dos àmbits: l'atenció a les famílies vulnerables en matèria de pobresa energètica i emergència habitacional a més de l'atenció als refugiats. En el camp de la pobresa energètica, el president català ha recordat la intenció, expressada pel Consell de Ministres, de recórrer la Llei 24/2015 en què es plantegen vies per assegurar el subministrament, i ha demanat a Rajoy que no en demanin la "suspensió cautelar" per tal de no perjudicar els ciutadans que en serien beneficiaris.
Pel que fa a l'atenció als refugiats, Puigdemont ha incidit en la voluntat d'acollir-ne a Catalunya i ha indicat que si hi ha "voluntat real d'entesa amb la secretaria d'Immigració", es podria complir un "compromís ètic amb la millor idea d'Europa". Tant en aquesta matèria com en l'atenció a les famílies vulnerables, el president de la Generalitat destil·lava un cert optimisme. La sensació que transmetia és que s'obria la porta a un treball en comú, a una entesa que fins ara havia brillat per la seva absència. El canvi de to és evident, però s'haurà de veure en què es materialitza.
Puigdemont celebra que Rajoy hagi escoltat un «president independentista»
El president de la Generalitat no ha vist "vocació d'entesa" en el president espanyol pel que fa a les relacions Catalunya-Espanya malgrat la "normalitat institucional" que hi ha hagut durant la reunió | Els seus vicepresidents es trobaran "la setmana que ve o els propers dies" per explorar possibles acords en matèries com la pobresa energètica o els refugiats
Ara a portada
Publicat el 20 d’abril de 2016 a les 18:15
Et pot interessar
-
Política Sánchez convoca el consell de seguretat nacional per l'apagada elèctrica
-
Política Salvador Illa reuneix el comitè de crisi per l'apagada elèctrica
-
Política El PSC celebra l'acord pel suplement de crèdit i reivindica la relació «estable i fluïda» amb ERC
-
Política ERC subratlla la «unitat» a Barcelona després de la victòria dels crítics amb Junqueras