Compareixença de Carles Puigdemont al Palau. Foto: Adrià Costa
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut finalment a les cinc de la tarda a Palau. Ha estat un nou punt d'inflexió en una jornada maratoniana, marcada per les contínues giragonses i les reunions entre tots els representants polítics. Puigdemont ha decidit rectificar en la seva voluntat de celebrar eleccions el 20 de desembre després de veure les reaccions contràries de bona part del bloc independentista i després de tastar com el govern espanyol no donava "garanties" sobre la retirada de l'article 155 de la Constitució. Ha indicat que fins al final ha estat disposat a fer "sacrificis" per obtenir una finestra de diàleg, i ara li pertoca al Parlament decidir com respondre a la intervenció total de l'autonomia dissenyada pel PP.
A la compareixença hi han assistit consellers com Jordi Turull (Presidència), Josep Rull (Territori i Sostenibilitat) i Joaquim Forn (Interior). "En aquestes darreres hores, abans no expiri la meva potestat de convocar eleccions al Parlament, he considerat la possibilitat d'exercir-la. És la meva potestat i diversa gent m'ha interpel·lat. El meu deure és esgotar totes les vies per trobar una solució dialogada i pactada en un conflicte que és polític", ha ressaltat. L'expresident Artur Mas s'ho mirava des de l'última fila. Cap alt càrrec d'ERC era a la Galeria Gòtica en el moment de la declaració.
Quin és el principal motiu per no haver procedi a dissoldre el Parlament? Les garanties existents per convocar eleccions "amb normalitat", avui, "no justifiquen la convocatòria". "L'aplicació del 155 és abusiva i injusta, busca eradicar el sobiranisme i la tradició del catalanisme. No accepto les mesures per injustes i perquè amaguen la intenció venjativa d'un Estat que es va veure derrotat l'1-O", ha destacat. "He intentat obtenir les garanties, però no ha obtingut una resposta responsable per part del PP, que ha aprofitat aquesta opció per generar tensió", ha recalcat.
▶️ Declaració íntegra del #president@KRLS: “Correspon al @parlament_cat procedir sobre l’aplicació contra Catalunya de l’article 155” pic.twitter.com/bCBhIDJR2A
— Govern. Generalitat (@govern) 26 d’octubre de 2017
En aquest punt, correspon al Parlament "procedir a la resposta a l'aplicació de l'article 155". "Ningú no té dret a retreure a la part catalana la voluntat de fer política. He estat disposat a fer sacrificis per beneficiar el diàleg. Però ara veiem que la responsabilitat només és exigida a uns, mentre als altres no", ha insistit el president. "La societat catalana ens ha dut fins aquí. Cal compromís amb la pau i amb el civisme per acabar guanyant", ha recalcat.
Aquest dijous al matí, el president ha fet un gir d'última hora i ha optat per anunciar que convocaria eleccions catalanes davant la imminent aplicació de l'article 155 de la Constitució. Així ho han confirmat diverses fonts consultades per NacióDigital coneixedores de la situació. Puigdemont ha reunit el Govern des de les deu del matí i, al cap de mitja hora, els integrants del grup parlamentari de Junts pel Sí han entrat també a Palau. A tots ells, el màxim dirigent català els ha traslladat la voluntat de convocar eleccions el proper 20 de desembre, un dimecres, per resoldre la situació. Malgrat això, encara no ha posat veu ni cara a la decisió, perquè ha ajornat la compareixença que tenia prevista a les 13.30 hores al Palau de la Generalitat i també a les 14.30 hores.
Compareixença de Carles Puigdemont. Foto: Adrià Costa
Veus discrepants al Govern i desil·lusió a Junts pel Sí
Al llarg de les últimes hores s'han succeït les reunions a la Generalitat. Ahir, de fet, la cita amb els consellers i l'estat major del procés -que incloïa representants de les entitats sobiranistes i municipalistes- es va tancar a les dues de la matinada. La fórmula que prenia més cos era la de la declaració de la independència, però en les cites d'aquest matí la situació ha fet un tomb. Una de les derivades que s'obririen en cas d'anar a nous comicis és si això frena l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que demà ha de ser validat pel Senat. El govern espanyol, però, ja ha dit que ni uns comicis autonòmics frenarà la decisió de forçar el retorn al "marc constitucional".
La demanda d'eleccions provenia del sector més moderat del PDECat i, dins de l'executiu, tenia un abanderat principal. Es tracta del conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, que al llarg dels últims dies havia traslladat al president la necessitat de celebrar nous comicis. Puigdemont no n'era partidari, però en les últimes hores ha virat cap aquí. ERC ha convocat l'executiva nacional a les dotze del migdia per avaluar la situació. També ho ha fet el PDECat, a dos quarts de dues de la tarda. Destacats dirigents com els diputats Jordi Cuminal i Albert Batalla han estripat el carnet nacionalista davant la decisió que ha pres el president català.
A les cinc de la tarda estava previst que el president s'expliqués al Parlament, però abans s'ha programat la declaració al Palau de la Generalitat. A la cambra catalana hi havia programat un debat específic sobre la resposta catalana a l'article 155 de la Constitució, però s'ha acabat suspenent. Fonts governamentals apunten que l'escenari electoral s'ha gestat després de la mediació del lehendakari, Íñigo Urkullu. La via basca ha influït per establir un pont entre Barcelona i Madrid.
Múltiples pressions al president
En la reunió a Palau celebrada aquest dimarts ja es va fer palpable la diversitat de posicionaments formulats al sobiranisme. Ara bé, la proclamació de l'estat propi s'imposava a l'opció d'una nova convocatòria d'eleccions autonòmiques, segons les diverses fonts consultades per NacióDigital. Tanmateix, el debat va ser obert i ha desembocat en un canvi de rumb del president de la Generalitat, molt pressionat.
En les darreres hores, Puigdemont ha hagut de suportar pressions de tot tipus i de diversos fronts. Aquestes pressions arribarien tant des de sectors empresarials inquiets, com d'alguns sectors de la majoria independentista -la CUP, de fet, ja va denunciar públicament que Puigdemont els havia admès que estudiava aquesta opció-. La determinació d'una majoria del grup parlamentari de Junts pel Sí per aixecar la suspensió de la declaració d'independència podria no ser atesa en el ple del Parlament que començarà aquest dijous a la tarda.
Compareixença de Carles Puigdemont Foto: Sergi Cámara