Puigdemont s'obre a introduir una proposta de l'Estat al referèndum si s'opta per la via pactada

El president de la Generalitat alerta a Madrid que el Govern "acatarà" el resultat d'un referèndum unilateral encara que el govern espanyol l'obviï | Avisa la CUP que tocar l'IRPF "no serviria per tapar cap forat", però defensa que les grans fortunes tinguin "corresponsabilitat" | Dóna per fet que hi haurà terceres eleccions a l'Estat "en directe o en diferit"

Carles Puigdemont, en un esmorzar informatiu a Madrid
Carles Puigdemont, en un esmorzar informatiu a Madrid | Govern
10 d'octubre de 2016, 09:30
Actualitzat: 18:32h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha obert aquest dilluns en una conferència a Madrid organitzada per Europa Press a introduir una proposta de l'Estat en el referèndum que s'ha de celebrar el proper mes de setembre. " Podríem negociar la pregunta , que no exclogui la possibilitat de sotmetre a votació una proposta de l'Estat", ha indicat Puigdemont. "Demano que juguin el partit", ha resumit en clau futbolísitca. "Han d'acceptar la possibilitat que Catalunya sigui independent, i no hi podem renunciar", ha apuntat.


Com en ocasions anteriors, Puigdemont s'ha obert a negociar sobre la data del referèndum. Ha volgut deixar clar, això sí, que la proposta federal "no té més suports que 16 diputats al Parlament", i ha demanat al govern espanyol "acceptar els resultats" que surtin de les urnes. "Estem asseguts en una taula de negociació, però estem sols. No volen reconèixer l'altre, però l'independentisme no s'evaporarà encara que el criminalitzis", ha destacat.

Preguntat sobre un escenari de referèndum unilateral, Puigdemont ha destacat que li sembla obvi que l'Estat no reconeixerà al resultat. "Però si a Catalunya hi ha un resultat clar, ningú podrà mirar cap a una altra banda, perquè la decisió dels catalans tindrà efectes polítics. El Govern acatarà el resultat i prendrà decisions polítiques", ha insistit el dirigent nacionalista, que ha trobat "arriscat" que l'executiu espanyol opti per suspendre l'autonomia de la Generalitat. "Demostraria davant de tot el món la incapacitat per resoldre políticament la solució", ha mantingut.

"Per a mi, la pregunta clara és si la gent vol que Catalunya sigui un estat independent. N'hi pot haver una de més elaborada? Pot ser", ha formulat Puigdemont, que ha instat a "aclarir" què vol dir votar "sí" i què vol dir votar "no". El president ha insistit que no és recomanable prefixar un percentatge de participació previ. "És important dialogar i marcar unes condicions per tal que el resultat sigui clar", ha remarcat. En tot moment, Puigdemont ha insistit que, d'acord amb l'Estat, es pot parlar "de tot".

La judicialització del procés

El màxim dirigent català ha apuntat que la via acordada "seguirà allà" fins al final de la legislatura catalana, i ha destacat el suport de 2,4 milions de votants al referèndum. "S'han de buscar solucions polítiques, perquè l'aval al referèndum creixerà al llarg dels propers mesos", ha destacat Puigdemont, que ha lamentat la via judicial que ha triat l'Estat per combatre el procés. "Es fan servir policies corruptes", ha denunciat.

"Apel·lo als demòcrates espanyols a rebel·lar-se en contra de la judicialització del procés", ha apuntat el dirigent nacionalista, que ha considerat un "immens error" buscar les inhabilitacions d'Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega. "Aquestes decisions porten conseqüències", ha destacat, al mateix temps que ha descartat qualsevol solució política entre Catalunya i l'Estat que no passi per les urnes. "I si la l'independentisme perd, s'acceptarà el resultat", ha resumit.

La negociació dels pressupostos

Puigdemont s'ha mostrat confiat en la possibilitat que la CUP aprovi els pressupostos de la Generalitat per al 2017, que ja s'estan elaborant al departament d'Economia. Malgrat això, ha volgut avisar la CUP que tocar l'IRPF "no serviria per tapar cap forat". "Cal buscar la manera de garantir que les grans fortunes puguin tenir corresponsabilitat", ha destacat el president de la Generalitat.

També en clau econòmica, el màxim dirigent català ha apuntat que la inversió a Catalunya ha pujat tot i el procés sobiranista. La setmana passada, en el debat de política general, Puigdemont va voler deixar clar que no hi ha "fuites" empresarials relacionades amb la independència.

El bloqueig estatal

El dirigent nacionalista ha assegurat que hi haurà terceres eleccions a l'Estat "en directe o en diferit". "Seran convocades en tres setmanes, o en un any i mig", ha destacat Puigdemont en la trobada organitzada per l'agència Europa Press, en la qual ha negat que "cap premi Nobel ha avalat la teoria segons la qual una Catalunya independent vagaria per l'espai sideral". En aquest sentit, ha presentat la proposta de referèndum com una via per desbloquejar la situació a Espanya i a Catalunya.

"La perspectiva a curt termini no fa preveure que es resolgui res important", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha retret la "debilitat" de la situació. "Cal una sortida política", ha destacat Puigdemont, que ha insistit que la confiança entre el PP i Ciutadans és "molt baixa" en la mesura que el partit de Rivera no defensa fermament la possibilitat que Mariano Rajoy sigui un bon candidat a la presidència.

Puigdemont ha ressaltat que no tenia "res acordat" amb Pedro Sánchez, exsecretari general del PSOE, de cara a una hipotètica investidura feta a través d'un pacte alternatiu d'esquerres. "Què hauria passat si Sánchez hagués tingut el suport de Podem i de Ciutadans? Especular sobre això és fer política ficció", ha insistit.

Nou ambaixadors i Gabilondo

El cap de files de la Generalitat ha estat acompanyat per la plana major del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), entre els quals la coordinadora general, Marta Pascal; el cap de files al Congrés dels Diputats, Francesc Homs; el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull; i la consellera de la Presidència, Neus Munté. També l'ha acompanyat el conseller d'Exteriors, Raül Romeva. No hi havia cap representant del govern espanyol i només un del PSOE, l'exministre Ángel Gabilondo, que ja hi va ser en l'anterior visita del màxim dirigent català a Madrid.

Al president també l'han anat a escoltar nou ambaixador, entre els quals els de França, Bèlgica, Dinamarca, Holanda, Irlanda i Grècia. Són alguns amb qui Puigdemont s'ha reunit al llarg dels últims mesos a Palau, ja sigui de forma privada o pública. Amb el francès, per exemple, s'hi ha reunit de forma discreta.

Reunió amb Pablo Iglesias

Puigdemont aprofitarà la trobada per reunir-se amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, líder de l'únic partit estatal que defensa el dret a decidir dels catalans. La cita arriba en un moment en què el PSOE ja ha enterrat la via d'una alternativa d'esquerres i tot indica que el PP governarà en solitari i sense majoria sòlida al Congrés dels Diputats.
 

Carles Puigdemont i Pablo Iglesias, al Palau de la Generalitat Foto: EFE


"No és una cimera, és un dinar", ha apuntat Puigdemont, que ha insistit que quan hi hagi nou president espanyol el trucarà per felicitar-lo i per demanar-hi hora. "Jo no vaig rebre cap felicitació", ha recordat el dirigent català.