Quan el Sol de l'Imperi espanyol es va començar a enfosquir

Publicat el 04 de maig de 2013 a les 17:30
Un gràfic de la batalla de Cavite.

Espanya pateix i encara recorda amb temor històric la crisi del 98, l'any que va reblar el seu fracàs com imperi colonial. Precisament aquest Primer de Maig passat es commemoraven els 115 anys de la batalla de Cavite, a Filipines, la primera gran derrota espanyola contra els EUA, que acabaria amb una altra derrota humiliant el 3 de juliol, la de Santiago de Cuba que va obligar al govern espanyol a suplicar la pau davant les ànsies independentistes cubanes que tenien el suport nord-americà.

A molts, de ben segur, els agradaria que aquest aniversari sigui especial a la vista de l'actual situació que viu Espanya, amb dos processos sobiranistes en marxa -Catalunya i Euskadi-, ja que pels historiadors navals espanyols les dues batalles van suposar la fi de l'imperi colonial espanyol. De fet, el Tractat de París, del 10 de desembre de 1898, va obligar Espanya a reconèixer la independència de Cuba i a cedir, Puerto Rico, Guam i Filipines als EUA, que va esdevenir així la gran potència colonial de la zona. Especialment Cuba on s'hi havia desenvolupat un fort sentiment independentista a la vista de l'ofec comercial que imposava la metròpoli espanyola a l'illa caribenya.

Espanya, l'1 de maig de fa 115 anys posseïa com a darreres colònies les més de 3.000 illes de l'arxipèlag de Filipines, al Pacífic, així com  Cuba i Puerto Rico, al Carib. Unes possessions que esdevenien l'únic coixí d'un regne marcat per la inestabilitat política per la regència de Maria Cristina. Els EUA interessats a prendre aquest dominis espanyols van encetar una guerra hispanoamericana provocada per l'enfonsament del Maine, el vaixell que els EUA havien enviat a l'Habana per tal de recollir els ciutadans nord-americans de l'Illa davant la tensió generada. El Primer de Maig l'armada espanyola va patir un derrota dura que només va ser un aperitiu de la que arribaria dos mesos després. A la vista de com estan les coses, a molts els agradaria ser Cuba. Com escrivia un dels millors investigadors de la història naval militar espanyola el 1 de Maig d'ara fa 115 anys el Sol de les restes de l'imperi on mai no es ponia es va començar a enfosquir.