Quan Iceta defensava una consulta sense pactar-la amb l'Estat

En la cloenda d'una jornada sobre “Federalisme, Autogovern i Dret a decidir” organitzada per la Fundació Campalans ara fa dos anys defensava que n'hi havia prou amb 2/3 del Parlament per celebrar el referèndum independentista

Publicat el 19 de juny de 2014 a les 21:59
Miquel Iceta considera que el Parlament podia convocar un referèndum sobre la independència Foto: QS/ND

El protocandidat a liderar el PSC, Miquel Iceta, insisteix a tots els racons mediàtics on pot que el “PSC està a favor de la consulta”. Ara bé, aclareix que els socialistes no estaran al costat “de qualsevol consulta”. “De la consulta que sembla que vol fer el Govern, no”, insisteix Iceta. “No acceptem la data, no acceptem la pregunta fixada de manera unilateral. La pregunta ens sembla un nyap. No passaria cap proba de qualitat democràtica de cap organisme internacional.", detalla i insisteix Iceta a cada declaració pública. 
 
Un posicionament amb un matís diferent al que defensava el 29 de juny de 2012 quan va cloure unes jornades titulades “Federalisme, autogovern i dret a decidir” que va organitzar la Fundació Campalans, el think tank del PSC que ell mateix presidia. De fet, encara la presideix.

Llavors, Iceta va defensar que per celebrar la consulta sobiranista -encara no s'havia ni celebrat la manifestació de l'Onze de Setembre de 2012-, només calia que 2/3 del Parlament hi votessin a favor. “El referèndum ja es pot fer, si es vol, només cal que ho votin 2/3 de la cambra”, va sentenciar. De fet, no reclamava el concepte de pacte perquè entenia que la voluntat majoritària qualificada del Parlament ja permetia la seva convocatòria. 

“Però com he dit ja en diverses ocasions el principi democràtic i la política han de permetre el debat i la negociació necessaris per anar solucionant els problemes. Al Parlament de Catalunya calen 2/3 dels membres de la Cambra per reformar l’Estatut. Dos terços, per cert, per decisió de les forces polítiques catalanes, no per cap imposició externa”, deixava clar el que apunta com a futur líder del PSC . 
 
“Per tant, si 2/3 del Parlament volen una consulta o obrir negociacions sobre el que sigui, i ho fan des de la claredat de la que abans parlava, la democràcia i la política han de saber trobar i trobaran el camí per abordar-ho.”, detallava Iceta fa menys de dos anys.