Què sap Obama de la immersió, de García Albiol i de Josep Anglada?

El departament d'Estat dels EUA publica l'informe sobre drets humans en què analitza la "qüestió lingüística de Catalunya", informa dels diputats catalans d'origen marroquí, de la polèmica amb l'alcaldable del PP a Badalona o de Josep Anglada de PxC

Publicat el 16 d’abril de 2011 a les 16:46
Obama al seu despatx amb els seus assessors. Foto: White House Press

La física quàntica assegura que la simple observació modifica l'objecte observat. Una comprovació d'aquest principi en els serveis d'informació dels estats es pot comprovar en l 'informe sobre drets humans publicat pel Departament d'Estat dels Estats Units, el ministeri d'Exteriors de l'administració nord-americana.

En l'apartat d'Espanya d'aquest informe difós aquest dissabte, es torna a valorar la immersió lingüística; el conflicte sorgit a Badalona pels polèmics pasquins de l'alcaldable del PP per Badalona, Xavier García Albiol; el fet que hi hagi diputats d'origen marroquí al Parlament de Catalunya o el judici a Pedro Valera per apologia del nazisme.

Normalment aquest estudi carregava els neulers contra "la persecució del castellà a Catalunya". Però enguany les coses canvien: a l'informe s'hi poden llegir frases com ara que "hi ha hagut casos en què els catalanoparlants han expressat preocupació pel fet que la llengua catalana no rebés el mateix tracte de favor.”

Sobre la polèmica jurisprudència de la immersió lingüística, els informadors del departament d'Estat asseguren que "tant el govern anterior com l'actual han defensat el model educatiu existent i sostenen que la decisió [del Tribunal Suprem, que declara l´espanyol llengua vehicular] es refereix a tres casos concrets i que no cal canviar la política lingüística catalana. Els líders catalans favorables a l´actual model d´immersió afirmen que els alumnes arriben a tenir el mateix nivell de coneixement del català i de l´espanyol.”

En la mateixa línia repassen l'exigència del català als professors d'universitat: “El decret permet que les universitats eximeixin d´aquest requisit el personal de recerca de dedicació exclusiva o els professors que ensenyen en una llengua estrangera. Per no deixar-se perdre professors amb talent, les universitats poden, en alguns casos, ajornar l´examen per un període de fins a dos anys després de la data de contractació efectiva.”

Un dels col·lectius que més ha batallat per intentar incloure en aquest raport la situació del català ha estat el Col·lectiu Emma. Aquest grup activista internacional de la causa catalana ha agraït "als representants del govern dels Estats Units que hagin tingut en compte i consignat en el seu informe el que és l´opinió majoritària a Catalunya sobre la immersió".

La xenofòbia en el moviment polític

En l'estudi del departament d'Estat dels EUA també s'avisa de la polèmica sorgida arran de la pre-campanya electoral de Xavier García Albiol a Badalona, que igualava els immigrants romanesos amb delinqüents i de la formació Plataforma per Catalunya, que predica l'expulsió dels musulmans del país.