Qui podria instar una consulta?

El projecte de llei de consultes no referendàries permet diversos mecanismes per sol·licitar-les, l'escletxa que facilita preguntar qualsevol decisió si 50.000 catalans es posen d'acord

Publicat el 01 de gener de 2012 a les 11:15
Una votant en una de les consultes popualrs d'arreu de Catalunya sobre la independència Foto: Arnau Urgell

Tot i que només és  un projecte - de fet, ni ha passat per Mesa del Parlament- el projecte de llei de consultes populars no referendàries del Govern estableix diversos mecanismes per poder convocar-les. De fet, el text, basat en l'article 122 de l'Estatut d'Autonomia, reparteix les cartes entre poders públics i ciutadans.

Amb aquesta premissa determina diversos impulsors d'una consulta més enllà de la convocatòria pert part del president de la Generalitat, en afers que rauen en la competència de l'executiu català, o d'un alcalde en l’àmbit de les competències locals.

Tal i com està ara el projecte, també es pot demanar una consulta a instàncies d’una comissió promotora formada per tres persones físiques o per alguna entitat jurídica, com poden ser les associacions no lucratives, les organitzacions socials i professionals i els sindicats i col·legis oficials, que acreditin l’interès general de la seva iniciativa mitjançant un nombre mínim de signatures.

Competència i habitants, la clau de volta

En el cas d’una consulta popular en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya seran necessàries un mínim de 50.000 signatures vàlides. En el cas d’una consulta popular en l’àmbit local, seran necessàries les signatures vàlides previstes en la pròpia normativa local de cada entitat i, en defecte de previsió, serà del 20% dels habitants per a les poblacions de menys de 5.000 habitants. En els municipis d’entre 5.000 i 100.000 habitants seran necessàries 1.000 signatures més el 10% dels habitants que excedeixen els 5.000. I en el cas dels municipis de més de 100.000 habitants, caldran 10.500 signatures més el  5% dels habitants que excedeixen els 100.000.
 
Estan legitimades per votar en aquestes consultes les persones més grans de 18 anys que no estiguin privades dels drets polítics, ja siguin de nacionalitat espanyola o  ciutadans de la Unió Europea, d’Islàndia, Liechtenstein, Noruega o Suïssa que estiguin empadronats en algun municipi de Catalunya.