Rajoy es mostra perplex per l'oferta de Mas de negociar la pregunta del 9-N

"Abans volien preguntar per una cosa, i resulta que ara volen preguntar per una altra diferent o que jo digui de què s'ha de preguntar", apunta

Publicat el 16 de juliol de 2014 a les 16:45
El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres que és "molt poc seriós" que el president Artur Mas es plantegi ara negociar amb ell la pregunta de la consulta. "Abans volien preguntar per una cosa, i resulta que ara volen preguntar per una altra diferent o volen que jo digui de què s'ha de preguntar. No puc entrar en aquest joc perquè em sembla molt poc seriós", ha assegurat Rajoy en declaracions a la premsa des de Brussel·les, on participa a la reunió de caps d'estat i de govern de la UE. "No entraré en debats absurds", ha avisat el president espanyol, que ha volgut reiterar que "des del primer minut" va avisar que "el referèndum és il·legal i no se celebrarà".

De la seva banda, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha acusat avui el govern espanyol d'haver-se posat ja la "samarreta de campanya electoral" del 2015 quan li toca abordar el problema català. En un xat amb els lectors de la pàgina web de la 'La Vanguardia', Homs ha opinat que Mariano Rajoy està pensant ja en les eleccions municipals, autonòmiques i en les generals, "prioritzant l'interès particular per davant del general". El conseller ha defensat una consulta legal per tenir legitimitat, i ha opinat que iniciatives com la d'Arenys de Munt són només pròpies de la societat civil. També ha preguntat als autors del manifest en contra del procés on eren quan el TC va retallar l'Estatut.

Homs ha defensat que la de Catalunya és una qüestió "que no pot anar acompanyada de samarretes de campanya electoral, sinó de decisions d'estat", i ha lamentat que el govern espanyol estigui pensant ja en les eleccions del 2015 en aquest sentit. 

Negociació de la pregunta amb consens

El conseller ha reiterat que no hi haurà cap negociació sobre la pregunta amb Rajoy que no passi per un acord de tots els grups que van donar suport a la consulta del 9-N i ha dit que no li consta que hi hagi data encara per a la reunió entre presidents. 

Sobre la possibilitat de treure les urnes igualment si l'Estat impedís la consulta del 9 de novembre, Homs ha defensat una consulta "democràtica, pacífica i legal", i ha indicat que si no es compleixen aquests tres requisits, no hi ha legitimitat de cara enfora. Sobre la consulta d'Arenys de Munt, l'ha trobada "absolutament legítima", però ha indicat que "està en el context del que poden fer des de la societat civil".

En demanar-li sobre el paper de l'exèrcit espanyol, Homs s'ha mostrat convençut que actuarà d'acord amb la legalitat i amb el que li ordeni el govern espanyol. "Així em consta directament. L'exèrcit espanyol ha fet un procés de canvi extraordinari, s'ha de reconèixer. Els oficials ho tenen molt clar, ells es deuen a la legalitat vigent i a les ordres del govern espanyol", ha indicat.

Pel que fa al manifest 'Lliures i iguals', Homs s'ha preguntat on eren quan el TC va retallar l'Estatut, que és l'origen de l'actual situació. "Si realment els preocupa Espanya, aquesta gent per què va callar quan hi va haver la sentència? M'agradaria més coherència", ha qüestionat.