
El govern espanyol tira pel dret i marca el camí de la consulta al Congrés dels Diputats. En una mesura excepcional, l'executiu espanyol ha fet ús de la potestat que té de fixar criteri amb antelació al debat d'una proposició al Congrés: la proposta del Parlament que reclama el traspàs de competències per celebrar la consulta.
En un document presentat aquest divendres, l'últim dia del termini, el govern espanyol rebutja la consulta sobiranista perquè assegura que és especulativa i intranscendent, segons publica l'agència EFE. En l'escrit enviat al Congrés pel govern espanyol, signat pel secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis, Ayllón Manso, es recorda que "la sobirania nacional resideix en el poble espanyol" (article 1.2 de la Constitució). Afegeix que les comunitats autònomes "no tenen competències per adoptar decisions polítiques que afectin al conjunt de l'Estat".
Assegura que "només es poden consultar decisions d'especial transcendència, no hi ha lloc per a "consultes merament especulatives". En aquest sentit, apunta que "si Catalunya sola, de forma unilateral, no pot decidir jurídicament la seva separació d'Espanya, tampoc ho pot tècnicament consultar. I si no ho pot consultar, no se li pot delegar la facultat corresponent".
El govern espanyol considera que Catalunya no pot decidir de forma unilateral la seva relació jurídica amb l'Estat espanyol, i és per això que considera el referèndum com a merament especulatiu. Segons el document, no s'oposa a la tramitació al Congrés de la proposició del Parlament perquè no afecta qüestions de pressupost, però sí que fixa el seu criteri en contra de la consulta.
La proposta la van registrar al gener els grups de Convergència Unió, Esquerra i Iniciativa, després que el Parlament va aprovar demanar a Madrid la cessió de la competència per convocar el referèndum sobre el futur de Catalunya.