
El secretari d'estratègia i coordinació del Departament de Salut, Francesc Sancho, considera que "recursos que paga Catalunya en sanitat se'n van a l'Estat a pagar despeses supèrflues". En declaracions a l'ACN, ha recalcat que es posen molts recursos "que no tornen" mentre Catalunya ha retallar recursos en salut necessaris per a un bon servei. Tot i això, ha destacat que "s'està donant un bon servei en menys diners". Sancho ha dit que "seria bo que els recursos que destina la societat catalana per a la seva salut es quedessin a Catalunya i no anessin a finançar altres coses" a l'Estat "difícils d'explicar". Ha alertat que "la solidaritat té un límit" i creu que Catalunya ha de decidir què ha de pagar.
En el marc de la XXIX escola d'estiu Ramon Trias Fargas, organitzada per la JNC, Sancho ha assegurat aquest dissabte que els serveis socials i l'emancipació són el mateix concepte perquè "el concepte nació es fa al voltant de la cohesió social i la participació de la gent en dotar-se en allò que necessita". "El finançament de la sanitat catalana necessita més recursos i sobretot tenir un acord social sobre quants recursos s'estan disposats a posar per la salut" de Catalunya, ha apuntat. De fet, Sancho ha lamentat que "els recursos que es posen per la salut estan reforçant moltes despeses fora de Catalunya que van a despesa supèrflua o no van en salut".
El representant de Salut ha afirmat que "la discussió sobre els límits en la despesa de salut o de béns socials està a tot Europa". Ha destacat que la decisió de quants diners es volen pagar com a societat per tenir uns bons serveis hauria de ser de Catalunya "i no d'uns altres. Uns altres decideixen quants diners hem de pagar, se'ls emporten i això no repercuteix en la qualitat del servei", ha criticat.
Una solidaritat "que no es correspon"
Sancho ha insistit en que gran part del que paga Catalunya en salut se'n va en solidaritat a la resta de l'estat espanyol, però "és una solidaritat que no es correspon perquè va des de Catalunya a pagar coses que no són tan importants com la salut i coses supèrflues. "Això s'ha de resoldre", ha apuntat i ha apostat pel "dret a decidir quan es vol pagar i què es vol tenir".