Els Reis passen per Sant Jaume: tots els obsequis que ha rebut el Govern per Nadal

Institucions i empresaris han entregat desenes de petits regals (com ara vi, torrons i oli) a alts càrrecs de la Generalitat, que tenen prohibit quedar-se'ls i que els han de publicar al portal de transparència

Un repartidor carregant paquets davant del Palau de la Generalitat, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.
Un repartidor carregant paquets davant del Palau de la Generalitat, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. | Hugo Fernández Alcaraz
06 de gener de 2025, 08:19
Actualitzat: 8:19h

Vi, torrons, llonganisses i llibres són alguns dels petits regals que empresaris i organitzacions han entregat a membres del Govern de la Generalitat per felicitar-los per Nadal. Els Reis d'Orient també passen per la Plaça Sant Jaume, però les normes de bon govern prohibeixen que s'enduguin res a casa. A banda, els han de fer públics al portal de transparència, actualitzat per darrera vegada el 20 de desembre: aquests són els obsequis que ha rebut l'executiu català amb motiu de les festes.

Com és costum per aquestes dates, entre els regals hi predominen les begudes alcohòliques i els embotits. Al llistat de transparència hi apareixen 15 ampolles de vi, 7 de cava i xampany i 6 llonganisses obsequiats amb motiu de Nadal. També, altres productes alimentaris, com mel, fruites i el preuat oli d'oliva. Tampoc no hi han faltat calendaris d'Advent -Leche Pascual n'ha regalat a tres membres del Govern- o les llaminadures.

Qui lidera la llista d'obsequiadors d'aquestes festes és la patronal càrnia: la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies ha regalat llonganisses al conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i a tres alts càrrecs més del departament. També crida l'atenció les felicitacions de Nadal de RACC a Alícia Romero, consellera d'Economia i Finances, i al secretari general d'Esports, acompanyades de reproduccions del monoplaça del pilot Fernando Alonso.

Al llistat de Transparència, que habitualment s'actualitza cada tres dies, però que durant el període vacacional ha quedat estancat, també s'hi troben els consolats de França, Suïssa, Xina, Argentina, Hongria i Bulgària i Corea del Sud, que han entregat dolços i vins el conseller d'Acció Exterior, Jaume Duch, i la directora general, Anna Dotor.

A diferència d'altres anys, no consta que cap empresa hagi regalat un pernil a membres del Govern. Els antics consellers David Mascort i Teresa Jordà, d'Acció Climàtica, n'havien rebut per part d'una empresa porcina i d'una patronal càrnia.

485 regals al Govern de Salvador Illa

Aquests són només alguns dels regals registrats en els pocs mesos que dura l'administració del PSC. Sumen prop de mig miler, repartits entre la majoria dels departaments. Com és habitual, qui més n'ha rebut és la consellera de Cultura, Sònia Hernández. Empreses i persones del món editorial, així com alcaldes i alcaldesses, li han entregat una cinquantena de llibres durant les seves visites institucionals a equipaments del país.

Per la seva part, Salvador Illa ha rebut 53 regals, sobretot de representants d'altres institucions com ajuntaments, comunitats autònomes o consolats. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el cap del govern andorrà, Xavier Espot, li han ofert detalls en reunions institucionals, i el policia Eduard Sallent li va regalar un barret de copa de l'uniforme de gala dels Mossos d'Esquadra, poc abans de ser apartat de la comandància del cos després de la fallida persecució de Carles Puigdemont.

Cortesies habituals, però que no poden sortir del despatx

Independentment dels motius pels quals una empresa, organització o institució pot fer regals a un membre del Govern, l'administració té un seguit de normes internes per evitar els suborns. El codi de conducta insta els grups d'interès a no donar regals de valor a alts càrrecs “que puguin comprometre l'execució íntegra de les funcions públiques” i prohibeix categòricament que els càrrecs públics els acceptin.

D'aquesta obligació queden exemptes les “mostres de cortesia” i objectes commemoratius o protocol·laris, que han de ser destinats a la conselleria i que s'han de publicar al portal de transparència. Més de la meitat dels obsequis registrats són llibres, àlbums de música i pel·lícules. És molt habitual que presidents i consellers visitin municipis d'arreu del país i que retornin al despatx amb productes culturals relacionats amb la història i costums locals, o que empreses editorials enviïn exemplars literaris publicats.

Des del 2016, quan es va aprovar la normativa que obliga a fer públics els regals, s'han registrat més de 10.000 obsequis a alts càrrecs de la Generalitat. Gairebé una quarta part han anat per als presidents: Pere Aragonès en va rebre 1.029; Quim Torra, 731; Carles Puigdemont, 472 i Salvador Illa, de moment, 53.