Romeva, amb to pausat, transmetent tranquil·litat, ha rebutjat totes les preguntes dels periodistes que li plantejaven una hipotètica resposta bel·ligerant per part de l'Estat espanyol, ja sigui suspenent l'autonomia, ja sigui amb hipòtesis més profundes. "El problema no és Espanya, el problema és l'Estat i la incapacitat de les estructures estatals per preguntar i per escoltar. Aquest és el problema. No es tracta de trencar absolutament res", ha reiterat una vegada i una altra. "Es tracta de construir a partir d'una premissa: els drets, la dignitat i la democràcia. I si prevalen, al final la gent ha de poder lliurement decidir en quin marc s'ubica personalment, professionalment i familiarment. D'això va la cosa", ha sentenciat.

Eduardo Reyes i Raül Romeva. Foto: Junts pel Sí
Romeva ha respost així als dubtes que pugui tenir qui es pregunti sobre què passarà amb les infraestructures dependents actualment de l'Estat espanyol, com el port i l'aeroport del Prat, o la nacionalitat. En tant que hi haurà negociació, tot plegat s'anirà definint en aquesta negociació.
Relacions "fructíferes"
Sigui com sigui, i insistint en la idea que ja va exposar a Madrid mateix, Romeva s'ha mostrat confiat que el procés arribarà a bon port. Tant, que "les relacions entre la República catalana i l'Estat espanyol seran fructíferes per a tothom", ha defensat, degut als "llaços personals" existents actualment entre els ciutadans d'aquests territoris. En aquest sentit, ha plantejat un escenari de futur en què ambdós països estableixin "ponts" i "aliances".
Així mateix, Romeva també ha garantit que, en la hipotètica República catalana, "el català i el castellà tindran els mateixos drets i els mateixos tractes que tenen avui en dia".
"Convivència impossible" per un carnet d'identitat?
En aquest marc d'entesa, Romeva és on ha situat el "quid" del debat independentista, en contraposició amb d'altres missatges més crispats. "S'han dit coses que em semblen extremadament greus: per exemple, que en aquest país se separa en funció de la llengua que parlen a casa. La realitat ho desmenteix, i la voluntat de sumar i de mixtura d'aquest país ho desmenteixen", s'ha lamentat.
Romeva també s'ha exclamat del fet que, "des d'altes instàncies, s'ha dit que aquí es volen donar carnets d'identitat". I, agafant-se en aquest argument, s'ha esplaiat: "Del que es tracta és que tothom pugui sentir-se còmode amb la identitat que esculli. Qui vulgui ser català que ho pugui ser. I qui vulgui continuar sent espanyol, que ho pugui continuar sent. I que en cap cas aquesta convivència entre qui se senti català i qui se senti espanyol sigui un problema, com no és un problema el conviure amb gent que és francesa, o italiana, o russa, i conviu a Catalunya. A la UE, en un projecte en què fronteres de tota mena estan caient, no té sentit que la raó per la qual la convivència sigui impossible sigui el carnet d'identitat. No es tracta de repartir carnets, sinó que tothom pugui ser el que vulgui ser, amb tota la dignitat i tots els drets que això implica".
Totes les notícies de Junts pel Sí de les eleccions del 27-S
Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S
Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S
Perfils: qui és qui a Junts pel Sí
Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions