No hi ha cap dubte que el cap de files d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, és partidari que Oriol Junqueras continuï presidint el partit a partir de la votació del 30 de novembre. De fet, Rufián va ser un fitxatge de l'expresident i candidat a tornar a dirigir els republicans, i la bona sintonia entre tots dos, que es refereixen mútuament com "amic", s'ha mantingut al llarg de tots aquests anys. Tot i això, Rufián no ha tingut un paper actiu en la campanya ni tampoc forma part de la candidatura de Junqueras, Militància Decidim. Ara, però, pren protagonisme. Fa uns dies va fer públic l'aval a Junqueras, divendres participarà en un acte a l'Ebre, dissabte a l'acte central de campanya a Mataró, i aquest dijous, en un esmorzar informatiu, ha sigut clar: "Soc més junquerista que Junqueras".
En la seva exposició Rufián ha carregat contra la posició de les dues altres candidatures, Nova Esquerra Nacional i Foc Nou, que diuen que Junqueras no ha de continuar al capdavant del partit, i que també insisteixen a separar el rol de liderar el partit amb el de presentar-se com a cap de cartell a les eleccions catalanes, a diferència del que considera Junqueras i el seu entorn. "Hi ha gent que diu que ell , no. Encara no he trobat un motiu racional de per què no. No crec que algú que ha estat a la presó per defensar la independència sigui algú amortitzat. Mereix presidir el meu partit per poder presidir algun dia el meu país", ha llançat Rufián des de Nueva Economia Fórum.
Després de titllar de "lleig" el procés congressual on hi ha hagut molts retrets creuats, ha assegurat que si ERC vol "guanyar" i ser "partit de govern" ha de ser diversa, com EH Bildu, que té votants que no són independentistes. "Nosaltres no hem sabut assumir la nostra diversitat. Hi ha gent que prefereix ser pur i pocs. És molt legítim. Jo prefereixo ser impur i molts. La puresa em genera rebuig", ha apuntat.
El català al Congrés
Lligat amb aquesta obertura, ha reivindicat l'ús que fa de la llengua al Congrés dels Diputats. Tot i que l'executiva d'ERC va acordar que els seus diputats parlarien íntegrament en català un cop implementat l'ús de totes les llengües oficials després que Francina Armengol arribés a la presidència, Rufián ha continuat parlant en castellà o bé combinant ambdues llengües. Si bé ha assegurat que "estima tant el català" que és la llengua que ha escollit per parlar amb els seus dos fills, ha assegurat que manté el castellà per estratègia.
"Al Congrés hem d'arribar a un munt de gent que encara no ens escolta. Hem d'intentar aprofitar totes les eines que tenim, totes, i no passa res perquè de 7 o 14 diputats independentistes, un, només un, parli en castellà", ha etzibat. De fet, ha recordat que fa anys l'independentisme "matava" per trobar algú independentista que parlés en castellà, quan ara és un "drama".
Sobre la situació a Catalunya després de la investidura de Salvador Illa, Rufián ha reflexionat que el PSC "ha sabut aprofitar els errors de l'independentisme, que són molts". Quin tipus d'errors? "Poso un exemple. Aquesta setmana mentre es parla d'impostos a energètiques, a Catalunya es parla de la casa de Gerard Piqué, que ha sigut vandalitzada per la CUP, i d'Illa i l'oli de Jaén. El millor oli del món és el català, però fa falta regalar-li al PSOE el marc de la normalitat?", ha llançat.
Fiscalitat
Precisament sobre l'impost a les energètiques, que ha quedat fora del paquet fiscal que es vota avui, però que el govern espanyol ha promès que impulsarà a través d'un decret llei per complaure els socis d'esquerres, Rufián ha criticat que el PSOE i Sumar es comportin com si el Congrés fos una "llotja" on els grups parlamentaris han de competir "fins a la una del matí", en referència a la comissió d'Hisenda que es va allargar fins a la matinada el passat dilluns.
Ha defensat la reforma fiscal perquè aquells que més tenen, més aportin, i ha qüestionat la posició de Podem, que a hores d'ara es manté en el "no" a la votació de la reforma fiscal d'aquest dijous per la falta de garanties que l'impost a les energètiques acabi prosperant amb el decret llei: "Amb Podem compartim diagnòstic i no compartim solució. Considerem que tombar el decret comporta conseqüències econòmiques i legislatives importants", ha apuntat. També ha lamentat que Junts "trenqui la baralla" i voti amb "PP i Vox sense manies".
Tot i aquesta situació complexa per la governabilitat d'Espanya, Rufián ha reivindicat que cal "acostumar-se" que existeixi una minoria parlamentària, i ha titllat de "sa" que no torni a haver-hi majories absolutes. Suposarà això la fi de Pedro Sánchez? "Sánchez és com el Reial Madrid a la Champions. Donar per mort el Reial Madrid a la Champions és una temeritat, i donar per mort Sánchez després de sis anys al capdavant del govern espanyol és una temeritat", ha afegit.