
Sedó, en la manifestació de l'11S del 2012. Foto: Unió.
El Comité de Govern d'Unió Democràtica de Catalunya ha escenificat avui una fractura dins mateix de la direcció en un tema essencial: la pregunta que hauran de respondre els militants el proper 14 de juny i que definirà la posició del partit en el procés. Després d'un debat intens, amb prop de quaranta intervencions, el comitè de govern ha aprovat per 17 vots a favor, 9 en contra i 1 abstenció la pregunta que, seguint les instruccions de Josep Antoni Duran Lleida, ha formulat Ramon Espadaler.
Tot i que les votacions no són públiques, delCamp.cat ha pogut saber que dels tres membres d'aquest òrgan d'Unió que són del Camp de Tarragona, el reusenc Salvador Sedó, el vallenc Martí Barberà i el tarragoní Carles Sala, només un hi ha votat en contra, Salvador Sala. Sedó, senador i secretari executiu de Relacions Internacionals, i Barberà, president intercomarcal d'Unió al Camp de Tarragona, han votat a favor de la pregunta de Duran i Lleida.
La pregunta aprovada, un embolic
La pregunta: «Voleu que UDC continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d’acord amb els següents criteris?
Sobirania: sense renunciar ni posar límits a l’aspiració de plena sobirania per a Catalunya.
Democràcia: prenent totes i cadascuna de les decisions de forma netament democràtica, de manera que cadascuna d’elles gaudeixi de la majoria de vots de la ciutadania.
Diàleg: gestionant el procés des del diàleg entre el Govern de Catalunya i el de l’Estat. Un diàleg sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistència, com a millor garantia de guanyar complicitats al si de la UE.
Seguretat jurídica: garantint en tot moment la seguretat jurídica, excloent tant una eventual DUI com l’obertura d’un procés constituent al marge de la legalitat.
Europa: descartant qualsevol escenari que pugui situar Catalunya fora de la UE.
Cohesió: vetllant en tot moment per la cohesió social i territorial de la nostra nació»
I la militància haurà de contestar «sí» o «no». De manera explícita, Unió rebutja una Declaració Unilateral d’Independència, com ja havia explicat, però a més, s'oposa clarament a qualsevol ruptura amb la legalitat espanyola, a la qual se sotmet. El sector sobiranista ha sortit decebut, però amb voluntat de sobreviure a l’embat. La direcció pro Duran no ha acceptat cap modificació a la pregunta que duia preparada.

Marc Mestres, de taronja, en una imatge d'arxiu d'un consell nacional d'UdJ. Foto: delCamp.cat
Primeres baixes a Unió després de la pregunta
Després d'haver-se conegut la pregunta ja s'han conegut les primeres baixes d'Unió. El primer que ho ha fet públic ha sigut el militant de l'assemblea de Reus, el maspujolenc Marc Mestres.
En una publicació al seu mur de Facebook, Mestres, ara també exmilitant d'Unió de Joves, assegura que «Hi ha moments difícils i decisions difícils que un ha de prendre en diferents moments durant al llarg de la vida i ara acaba d'arribar Moments complicats, si, però només falta això d'avui. Per majoria el Comitè de Govern ha aprovat una pregunta que no se ni el que és. Una pregunta que no respon al que jo crec, una pregunta que des del meu punt de vista no serveix de res».
Mestres apunta que «ha sigut una decisió molt difícil de prendre, he estat molt de temps pensant si era el millor per a mi, no ho sé si és el millor o no, altres potser em diran que estic equivocat, però per coherència penso que ho havia de fer» i sentencia que «em dono de baixa d’Unió Democràtica i d’Unió de Joves».