
El secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana (centre), amb Carles Boix (dreta) i els alumnes. Foto: Diplocat
Un total de 19 alumnes de la segona edició del Màster Executiu en Diplomàcia i Acció Exterior es van graduar aquest dijous a Barcelona. Així, la segona fornada de proto-diplomàtics catalans ja està en marxa, després de la primera promoció de l'any passat. El màster, que dirigeix el professor de la Universitat de Princeton Carles Boix, està orientat a formar els professionals públics que gestionin la política exterior de l'endemà. Per això, el programa està dissenyat des d'una perspectiva "fresca i innovadora", orientada sobretot "a reforçar la capacitat d'analitzar situacions complexes i d'aportar solucions".
El màster, que té el reconeixement de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha anat adreçat de manera exclusiva als professionals de la funció pública catalana que desitjaven ampliar els seus coneixements sobre relacions internacionals. Durant l'acte de graduació, Albinyana va refermar el compromís del Govern amb les relacions internacionals i va posar com a exemple la recent obertura de noves delegacions de la Generalitat a Àustria i Itàlia, i la propera obertura de tres més a Portugal, el Marroc i el Vaticà.
Per la seva banda, Albert Royo, secretari general del Diplocat, va destacar que "el màster és una formació de primer nivell, completa i rigorosa, més orientada cap a l'administració que volem en el futur que no pas cap a l'administració que tenim avui en dia".
La tercera promoció, en marxa
Des del Diplocat es recalca que, malgrat que les institucions catalanes "fa més de 30 anys que desenvolupen la seva acció exterior, mai han comptat amb sistemes específics de selecció de personal especialitzat en l’àmbit de les relacions internacionals". El programa formatiu, d'una durada de deu mesos, posa especial èmfasi en l'economia, la comunicació i la negociació, sense oblidar els àmbits més clàssics com el dret internacional, els afers europeus o la història de les relacions internacionals.
Actualment, ja hi ha en marxa una tercera edició d'aquest curs, a la qual hi van poder optar el personal de la Generalitat, de la Diputació de Barcelona, dels consells comarcals i dels ajuntaments de la demarcació de Barcelona. Es van presentar 49 candidatures i se'n van seleccionar disset. Les classes finalitzaran el novembre d'enguany.