18
de setembre
de
2021, 20:25
Actualitzat:
20
de setembre,
10:37h
La setmana d'alt voltatge polític que s'ha viscut entre el Palau de la Generalitat i la Moncloa reuneix tots els elements que han marcat els últims cinc anys: desavinences entre formacions independentistes, versions contraposades, pactes d'anada i tornada, acords que muten -o, segons algunes versions, que no han acabat d'existir mai-, incerteses provinents de Madrid i un ambient enrarit que posa en entredit la taula de diàleg, l'instrument sobre el qual Pere Aragonès aspira a encaminar la resolució del conflicte amb l'Estat. Finalment, es va produir l'anhelada fotografia de les dues delegacions a Palau, però amb costos associats de conseqüències imprevisibles.
Aquesta és la reconstrucció, dia per dia, de com es va arribar a la celebració de la segona trobada de la mesa de negociació, de fruits escassos més enllà del compromís d'allunyar-se dels terminis i de la promesa de noves cites "periòdiques" i "discretes", un component que a Palau consideren imprescindible per poder avançar.
Dilluns 13: Sánchez aïlla la incògnita després de les reunions ERC-Junts
Matí d'executives, com és habitual. La d'ERC es reuneix a la seu del carrer Calàbria -sense cap indici de la crisi que s'està gestant al Govern i que prendrà forma l'endemà-, mentre que Junts opta per l'Hotel Ayre del carrer Rosselló, tot just a vuit minuts caminant de la seu que té el partit de Carles Puigdemont al Passatge Bofill, a la vora de la Sagrada Família. És la primera vegada que la cita de la cúpula de Junts, amb presència del vicepresident Jordi Puigneró, se celebra de manera presencial. Malgrat la imminència de la trobada de la taula de diàleg i l'especulació creixent dins i fora de la formació, no s'hi parla de noms. El secretari general, Jordi Sànchez, no vol que es filtrin.
Tanmateix, al llarg de les últimes jornades ja hi ha membres del Govern que han estat sondejats per si calia sumar-los a la delegació. Es tracta, segons detallen fonts consultades per NacióDigital, de Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, un dels fitxatges independents de Junts per integrar el nou executiu. De noms, de l'alineació catalana, però, en l'executiva de Junts no se'n parla. Sí que s'aborda la possible absència de Pedro Sánchez, que es resisteix a confirmar si serà a Barcelona per la trobada de la mesa de negociació. Elsa Artadi, portaveu de Junts, compareix en roda de premsa per demanar a Aragonès que, si Sánchez el planta, no s'assegui a la taula de diàleg per un motiu de "dignitat institucional". Des d'ERC, la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, insta Junts a "aprofitar l'oportunitat" de la reunió de Barcelona en lloc d'engreixar la "divisió".
El president de la Generalitat, però, té la certesa des de fa uns quants dies que Sánchez viatjarà fins a Palau, tal com relaten veus coneixedores dels contactes que hi ha hagut entre Presidència i la Moncloa al llarg dels últims dies. Fonts del govern espanyol, de fet, detallen que són dos dirigents els encarregats de vertebrar els detalls. Es tracta Sergi Sabrià, director de l'oficina d'Aragonès, i Óscar López, el seu homòleg a la Moncloa. En les reunions que hi ha al llarg de dilluns, però, els dirigents de Junts no tenen la certesa que Sánchez es desplaci a Barcelona. Amb aquesta sensació surten de la reunió que mantenen Puigneró i Sànchez amb el president i Josep Maria Jové, cap de files d'ERC al Parlament i habitual en la coordinació entre socis.
La incògnita sobre la presència del líder del PSOE s'esvaeix en una entrevista a TVE a partir de les 21.35 del vespre: es desplaçarà a Barcelona dimecres i es "trobarà" amb les dues delegacions. Una expressió que és terreny abonat per a la interpretació i, fins i tot, per començar a donar per fet que no s'asseuria a la taula de diàleg. Aquesta carpeta seria objecte d'una negociació plena de joc subterrani protocol·lari que no es resoldria fins dimecres, ja amb Sánchez i Aragonès reunits al Saló dels Diputats de Palau.
Dimarts 14: la delegació de Junts dinamita la reunió del Govern
A les 7.30 hores del matí arrenca puntualment la reunió de l'executiva de Junts, que aprova la delegació a la taula: Jordi Puigneró, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras. Un membre del Govern, la portaveu del partit i dos presos indultats pel govern espanyol amb pes específic dins la formació de Puigdemont. La versió de Palau és que Sànchez comunica els noms a Aragonès minuts abans que arrenqui la reunió del Govern i que el president li recorda que no és la fórmula acordada, perquè s'havia pactat -sempre segons ERC- que a la mesa de negociació només s'hi asseurien membres del Govern.
El que enerva Aragonès no només és la proposta de noms -no tant pels perfils, sinó pel fet que la majoria no formin part de l'executiu-, sinó que Junts la faci pública a les 9.37 hores, minuts després que el president hagi mostrat la seva disconformitat en conversa directa amb el secretari general de Junts. És a partir d'aquella hora que es desfermen les hostilitats: Palau transmet el seu malestar -amb missatges a la premsa en què es detalla que l'acord era una "negociació de govern a govern" i que la delegació s'ha de "consensuar" al consell executiu- i, un cop iniciada la reunió setmanal del Govern, Junts reclama un recés en veure que la seva tria no passa el sedàs d'Aragonès.
Les imatges són importants en política -ho recordarà el president espanyol des de la Galeria Gòtica-, i dimarts al matí se'n produeix una de significativa: el president arriba a la cita de l'executiu escortat per Roger Torrent i Laura Vilagrà, quan normalment ho fa amb la consellera de la Presidència i Jordi Puigneró. Són els tres representants d'ERC que s'asseuran a la taula. Alguna cosa s'ha trencat.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el seu equip viuen amb certa inquietud com avança el matí, perquè el conflicte comença a traspassar els murs de Sant Jaume i queda clar que les preguntes de la roda de premsa convocada per a les 12.30 serà monogràfica sobre la disputa entre socis. Finalment, però, qui compareix és Aragonès i no Plaja. El president fa un cop d'autoritat: assegura que té la porta oberta per incloure membres de Junts a la taula, però que hauran de ser membres de l'executiu, com s'havia acordat amb el vicepresident del Govern i el secretari general de Junts. Li ofereix a Puigneró ser-hi, però el vicepresident es manté fidel a la decisió del seu equip. Fonts coneixedores dels contactes dels últims dies indiquen que Jordi Sànchez té més "pes i interlocució" que Puigneró en el dia a dia de l'executiu.
Sànchez, mentre compareix Aragonès, publica un tuit en el qual recorda un paràgraf de l'acord de legislatura que va signar personalment amb el president a finals de maig: "La delegació catalana en el procés de negociació serà escollida per consens i nomenada pel Govern, amb la voluntat que representi la pluralitat del projecte independentista i té la voluntat de representar i defensi els grans consensos a favor de l'autodeterminació i l'amnistia de la majoria del 80% de la ciutadania". L'executiu, amb l'abstenció dels membres de Junts, valida un decret en el qual es deixa la porta oberta a Puigneró per proposar consellers que es vulguin sumar a la taula de diàleg amb l'Estat.
La batalla per les versions es fa més crua: mentre Junts assenyala que no hi ha cap acord -ni escrit ni verbal- que estipuli la presència exclusiva de consellers a la mesa, Presidència insisteix que a principis de juliol es va celebrar una trobada entre Aragonès, Sànchez i Puigneró en la qual es va arribar, precisament, a aquesta entesa. No es va posar, però, en cap moment per escrit. En públic, Sànchez havia defensat que la delegació catalana havia de ser "majoritàriament" de Govern, però Junts en cap moment havia descartat situar-hi dirigents de partit, que és on té els lideratges més carismàtics. Hi havia veus que defensaven, fins i tot, enviar Laura Borràs a la mesa.
Després de la compareixença d'Aragonès, en tot cas, la pilota se situa a la teulada de Junts: canviaran la delegació? Correran el risc de no ser a la taula? La resposta a aquesta última pregunta acaba sent informativa. Sànchez compareix a les cinc de la tarda, i ho fa per proclamar que no variaran els noms proposats i atribueix el "veto" a la Moncloa. No l'atribueix a Aragonès -això posaria en risc l'estabilitat del Govern-, sinó a Sánchez, però implícitament assenyala el president. També nega cap acord del mes de juliol. Les versions són manifestament contradictòries. Aquest "veto" del govern espanyol és negat per fonts de la Moncloa consultades per NacióDigital, que assenyalen que coneixen la delegació de Junts quan es va pública. "Teníem molt assumit que els noms serien només de Govern", remarquen les mateixes fonts. Tot i això, la sensació a Madrid era que la intenció dels de Puigdemont era "boicotejar" la segona reunió de la mesa de negociació.
Malgrat això, a Junts hi ha un element que els permet sostenir que la Moncloa celebra l'absència dels seus membres a la cita. Isabel Rodríguez, portaveu del govern espanyol, tanca files amb la decisió d'Aragonès en la roda de premsa posterior al consell de ministres, i interpreten que podria ser una decisió acordada. A la picabaralla entre socis s'hi afegeix un nou element: ERC ampliarà la delegació per no quedar en franca minoria davant dels representants estatals, que en principi havien de ser set? Dirigents republicans sostenen que aquesta és una possibilitat, però fonts governamentals assenyalen que no es va valorar en cap moment. I ho fan amb un argument: no canviar, amb nous noms, el que s'ha acordat al consell executiu. Així doncs, els emissaris catalans seran Aragonès, Vilagrà i Torrent, que es veuran amb Sánchez, Rodríguez, Félix Bolaños, Miquel Iceta i Yolanda Díaz. Raquel Sánchez i Manuel Castells acaben sent descartats en un intent d'equilibrar numèricament les delegacions -quatre davant de dos- quan Sánchez i Aragonès marxin de la sala.
Dimecres 15: Aragonès guanya la partida de la fotografia
Aragonès i Puigneró, president i vicepresident, no conversen de cap aspecte vinculat a la taula de diàleg entre el moment de la trencadissa al Govern -dimarts al matí- i la cimera amb el govern central a Palau -dimecres, a les tres de la tarda. En aquest lapse de temps de poc més de 24 hores, Aragonès tampoc despenja el telèfon per parlar amb el president espanyol. Sánchez trepitja la plaça de Sant Jaume puntual i el rep el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, amb salutació formal inclosa. La recepció protocol·lària de la Guàrdia d'Honor, sense armes a les mans, precedeix la reunió entre presidents -observada pel bust de Francesc Macià-, que s'allarga més del que estava previst.
La Moncloa preveu una trobada inicial d'un hora, amb compareixença de premsa posterior de Sánchez i Aragonès per separat. El diàleg entre líders, però, n'acaba durant pràcticament dues. En aquell moment ja difereixen les versions sobre com serà la fotografia amb les dues delegacions: des d'una simple salutació conjunta -preferida per Madrid- a uns minuts d'intercanvi d'impressions amb els presidents asseguts a la taula de negociació -com vol la part catalana-, imatge que dona el tret de sortida a l'instrument de negociació entre governs. La Generalitat se surt amb la seva.
"Us hem guanyat la partida", trasllada un membre de l'entorn d'Aragonès al gabinet de Sánchez després que els dos presidents s'hagin assegut a la sala Torres Garcia amb les delegacions governamentals cara a cara. És el colofó d'un dia marcat pel protocol i en el qual, segons relaten des de la Moncloa, hi ha aspectes que s'arriben a modificar fins a quinze vegades. És el cas, precisament, de la fotografia dels dos equips encapçalats pels presidents. Una imatge que a Palau branden com un èxit.
Les rodes de premsa de Sánchez i Aragonès persegueixen fer emergir els detalls més beneficiosos per a cada govern. El president espanyol destaca la necessitat de no fixar terminis a la negociació -s'avançarà "sense pressa i sense pausa", repeteix a la premsa- i verbalitza des de la Galeria Gòtica que l'amnistia i l'autodeterminació "no és cap proposta" mentre branda el camí de l'anomenada "agenda del retrobament", un document de 44 punts gestat el febrer del 2020 i que aprofundeix en qüestions competencials, com una millora del sistema de finançament. Les posicions, com reconeix també Aragonès, estan "molt allunyades".
El president català, que minimitza la qüestió dels terminis, destaca el valor del "reinici" de la taula de diàleg -en un context polític advers per a ERC-, torna a obrir la porta a Junts i recorda que el Govern exigirà "resultats" periòdics. Per Aragonès, és el moment de "construir confiances". Tant és així que les dues parts acorden que el contingut del que es parli en les sessions de treball no transcendeixi. Els comunicats que emet cada govern, ja sigui per aquesta directriu o perquè es parla més de metodologia que del cor del conflicte polític, són escadussers en detall. "Els dos equips tenen clar que la discreció també s'ha de mantenir en el calendari", detallen fonts coneixedores de l'estratègia. Les dues delegacions passen de puntetes pel fet que ha marcat la trobada: l'absència dels representants de Junts. La comitiva de la Moncloa no aprofundeix en la petició d'explicacions als homòlegs del Govern.
Fora del Palau, quan encara estan reunides les dues delegacions, una manifestació convocada per l'esquerra independentista i propagada per la CUP no pot accedir a la plaça de Sant Jaume, custodiada per un fort dispositiu policial. En paral·lel, Sánchez s'acomiada d'Aragonès per reunir-se amb Salvador Illa en una granja -de la cadena El Fornet- per prendre un cafè i comentar de forma distesa la jornada, just abans de la reunió de l'executiva del PSC. La imatge és un símil, gens casual perquè el propicia l'equip de la Moncloa, de la comoditat amb què ha viscut el dia el president espanyol.
Dijous 16: entre el toc d'atenció i la conjura per salvar el Govern
Aragonès es lleva amb un article a The New York Times que s'havia planificat prèviament -en forma de conversa amb el prestigiós rotatiu- i que és celebrat a Palau com un èxit amb repercussió internacional. Després, arrenca els compromisos públics amb una entrevista a RAC1 en la qual anuncia que es veurà amb Puigneró al llarg del matí per abordar el desajustament viscut amb la taula de diàleg. La trobada es fa a Palau i s'allarga una mica més d'una hora. La versió que en trasllada Presidència és que hi ha hagut un toc d'atenció i que Aragonès demana "lleialtat" al seu vicepresident. "No s'han de tornar a produir situacions com aquesta", ressalta Aragonès al llarg de la trobada. Des de Junts, però, matisen aquest enfocament i remarquen que la reunió ha anat "bé" perquè els dos s'han "conjurat" a fer funcionar el Govern i a aïllar-lo de qualsevol polèmica.
Des de fora de l'executiu, però, hi ha dirigents propers a Puigdemont que atien el foc de la polèmica. Elsa Artadi, des del Cafè d'Idees de RTVE, assegura que la taula de diàleg va enrere "com els crancs" i assegura que Aragonès representava ERC -i no la Generalitat- en la trobada amb el govern espanyol. Paraules que entronquen amb una reflexió de dilluns de la mateixa Artadi, en les quals afirmava que la mesa tenia origen en un pacte "d'esquenes i en secret" de la resta de l'independentisme i que constrenyia, només, els republicans i el PSOE. El Govern surt tocat de l'episodi, i també emergeixen -sempre en privat- comentaris sobre el paper de Sànchez. El mateix dijous al matí, una altra veu amb ascendent al partit, Jordi Turull, també valora l'estat de les relacions a TV3. Els missatges de Junts crítics amb els resultats de la fotografia de dimecres es repeteixen.
"Va de maniobra en maniobra", remarquen dirigents de Junts que, després de l'acord de Govern, ja van recelar de com va anar la negociació amb Aragonès. ERC sosté que la "divisió" -segons la seva versió- entre les files de Junts és el que desencadena la tria de noms i la conseqüent polèmica entre socis, però el partit de Puigdemont -que no ha fet cap referència pública a l'episodi i se n'ha intentat mantenir al marge- sosté que si va escollir Turull, Sànchez i Nogueras és perquè era la millor alineació per plantejar la negociació amb l'Estat. Cap d'ells es va asseure davant la delegació espanyola, i tot indica que no participaran en les trobades "periòdiques i discretes" que hi haurà.
Divendres 17: Junts no canvia de relat
Hi ha un fet compartit per tots els dirigents de Junts: la trencadissa de dimarts no compromet la continuïtat del Govern. Ho repetix el secretari general de Junts divendres a Catalunya Ràdio i també hi insisteix a TV3 Josep Rius, figura propera a Puigdemont. L'executiu surt lesionat de la setmana que havia de posar a prova la seva coordinació malgrat el xoc d'estratègies entre ERC i Junts. Amb la desconfiança altre cop a l'aparador, arriben dues setmanes rellevants: en la primera es presentarà el pla de Govern -el document que guia les prioritats d'actuació de la Generalitat- i, en la segona, està convocat el debat de política general, prova de foc al Parlament davant d'una oposició preparada per aprofundir en l'enèsima crisi de l'independentisme institucional. Una crisi que pot haver estat definitiva per fer creïble un relat compartit.
Aquesta és la reconstrucció, dia per dia, de com es va arribar a la celebració de la segona trobada de la mesa de negociació, de fruits escassos més enllà del compromís d'allunyar-se dels terminis i de la promesa de noves cites "periòdiques" i "discretes", un component que a Palau consideren imprescindible per poder avançar.
Dilluns 13: Sánchez aïlla la incògnita després de les reunions ERC-Junts
Matí d'executives, com és habitual. La d'ERC es reuneix a la seu del carrer Calàbria -sense cap indici de la crisi que s'està gestant al Govern i que prendrà forma l'endemà-, mentre que Junts opta per l'Hotel Ayre del carrer Rosselló, tot just a vuit minuts caminant de la seu que té el partit de Carles Puigdemont al Passatge Bofill, a la vora de la Sagrada Família. És la primera vegada que la cita de la cúpula de Junts, amb presència del vicepresident Jordi Puigneró, se celebra de manera presencial. Malgrat la imminència de la trobada de la taula de diàleg i l'especulació creixent dins i fora de la formació, no s'hi parla de noms. El secretari general, Jordi Sànchez, no vol que es filtrin.
Tanmateix, al llarg de les últimes jornades ja hi ha membres del Govern que han estat sondejats per si calia sumar-los a la delegació. Es tracta, segons detallen fonts consultades per NacióDigital, de Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, un dels fitxatges independents de Junts per integrar el nou executiu. De noms, de l'alineació catalana, però, en l'executiva de Junts no se'n parla. Sí que s'aborda la possible absència de Pedro Sánchez, que es resisteix a confirmar si serà a Barcelona per la trobada de la mesa de negociació. Elsa Artadi, portaveu de Junts, compareix en roda de premsa per demanar a Aragonès que, si Sánchez el planta, no s'assegui a la taula de diàleg per un motiu de "dignitat institucional". Des d'ERC, la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, insta Junts a "aprofitar l'oportunitat" de la reunió de Barcelona en lloc d'engreixar la "divisió".
Elsa Artadi, aquest dilluns. Foto: Junts
El president de la Generalitat, però, té la certesa des de fa uns quants dies que Sánchez viatjarà fins a Palau, tal com relaten veus coneixedores dels contactes que hi ha hagut entre Presidència i la Moncloa al llarg dels últims dies. Fonts del govern espanyol, de fet, detallen que són dos dirigents els encarregats de vertebrar els detalls. Es tracta Sergi Sabrià, director de l'oficina d'Aragonès, i Óscar López, el seu homòleg a la Moncloa. En les reunions que hi ha al llarg de dilluns, però, els dirigents de Junts no tenen la certesa que Sánchez es desplaci a Barcelona. Amb aquesta sensació surten de la reunió que mantenen Puigneró i Sànchez amb el president i Josep Maria Jové, cap de files d'ERC al Parlament i habitual en la coordinació entre socis.
La incògnita sobre la presència del líder del PSOE s'esvaeix en una entrevista a TVE a partir de les 21.35 del vespre: es desplaçarà a Barcelona dimecres i es "trobarà" amb les dues delegacions. Una expressió que és terreny abonat per a la interpretació i, fins i tot, per començar a donar per fet que no s'asseuria a la taula de diàleg. Aquesta carpeta seria objecte d'una negociació plena de joc subterrani protocol·lari que no es resoldria fins dimecres, ja amb Sánchez i Aragonès reunits al Saló dels Diputats de Palau.
Dimarts 14: la delegació de Junts dinamita la reunió del Govern
A les 7.30 hores del matí arrenca puntualment la reunió de l'executiva de Junts, que aprova la delegació a la taula: Jordi Puigneró, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras. Un membre del Govern, la portaveu del partit i dos presos indultats pel govern espanyol amb pes específic dins la formació de Puigdemont. La versió de Palau és que Sànchez comunica els noms a Aragonès minuts abans que arrenqui la reunió del Govern i que el president li recorda que no és la fórmula acordada, perquè s'havia pactat -sempre segons ERC- que a la mesa de negociació només s'hi asseurien membres del Govern.
El que enerva Aragonès no només és la proposta de noms -no tant pels perfils, sinó pel fet que la majoria no formin part de l'executiu-, sinó que Junts la faci pública a les 9.37 hores, minuts després que el president hagi mostrat la seva disconformitat en conversa directa amb el secretari general de Junts. És a partir d'aquella hora que es desfermen les hostilitats: Palau transmet el seu malestar -amb missatges a la premsa en què es detalla que l'acord era una "negociació de govern a govern" i que la delegació s'ha de "consensuar" al consell executiu- i, un cop iniciada la reunió setmanal del Govern, Junts reclama un recés en veure que la seva tria no passa el sedàs d'Aragonès.
Les imatges són importants en política -ho recordarà el president espanyol des de la Galeria Gòtica-, i dimarts al matí se'n produeix una de significativa: el president arriba a la cita de l'executiu escortat per Roger Torrent i Laura Vilagrà, quan normalment ho fa amb la consellera de la Presidència i Jordi Puigneró. Són els tres representants d'ERC que s'asseuran a la taula. Alguna cosa s'ha trencat.
Aragonès, Torrent i Vilagrà es dirigeixen a la reunió del Govern. Foto: Govern
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el seu equip viuen amb certa inquietud com avança el matí, perquè el conflicte comença a traspassar els murs de Sant Jaume i queda clar que les preguntes de la roda de premsa convocada per a les 12.30 serà monogràfica sobre la disputa entre socis. Finalment, però, qui compareix és Aragonès i no Plaja. El president fa un cop d'autoritat: assegura que té la porta oberta per incloure membres de Junts a la taula, però que hauran de ser membres de l'executiu, com s'havia acordat amb el vicepresident del Govern i el secretari general de Junts. Li ofereix a Puigneró ser-hi, però el vicepresident es manté fidel a la decisió del seu equip. Fonts coneixedores dels contactes dels últims dies indiquen que Jordi Sànchez té més "pes i interlocució" que Puigneró en el dia a dia de l'executiu.
Sànchez, mentre compareix Aragonès, publica un tuit en el qual recorda un paràgraf de l'acord de legislatura que va signar personalment amb el president a finals de maig: "La delegació catalana en el procés de negociació serà escollida per consens i nomenada pel Govern, amb la voluntat que representi la pluralitat del projecte independentista i té la voluntat de representar i defensi els grans consensos a favor de l'autodeterminació i l'amnistia de la majoria del 80% de la ciutadania". L'executiu, amb l'abstenció dels membres de Junts, valida un decret en el qual es deixa la porta oberta a Puigneró per proposar consellers que es vulguin sumar a la taula de diàleg amb l'Estat.
La batalla per les versions es fa més crua: mentre Junts assenyala que no hi ha cap acord -ni escrit ni verbal- que estipuli la presència exclusiva de consellers a la mesa, Presidència insisteix que a principis de juliol es va celebrar una trobada entre Aragonès, Sànchez i Puigneró en la qual es va arribar, precisament, a aquesta entesa. No es va posar, però, en cap moment per escrit. En públic, Sànchez havia defensat que la delegació catalana havia de ser "majoritàriament" de Govern, però Junts en cap moment havia descartat situar-hi dirigents de partit, que és on té els lideratges més carismàtics. Hi havia veus que defensaven, fins i tot, enviar Laura Borràs a la mesa.
Després de la compareixença d'Aragonès, en tot cas, la pilota se situa a la teulada de Junts: canviaran la delegació? Correran el risc de no ser a la taula? La resposta a aquesta última pregunta acaba sent informativa. Sànchez compareix a les cinc de la tarda, i ho fa per proclamar que no variaran els noms proposats i atribueix el "veto" a la Moncloa. No l'atribueix a Aragonès -això posaria en risc l'estabilitat del Govern-, sinó a Sánchez, però implícitament assenyala el president. També nega cap acord del mes de juliol. Les versions són manifestament contradictòries. Aquest "veto" del govern espanyol és negat per fonts de la Moncloa consultades per NacióDigital, que assenyalen que coneixen la delegació de Junts quan es va pública. "Teníem molt assumit que els noms serien només de Govern", remarquen les mateixes fonts. Tot i això, la sensació a Madrid era que la intenció dels de Puigdemont era "boicotejar" la segona reunió de la mesa de negociació.
Jordi Sànchez, aquest dimarts. Foto: Junts
Malgrat això, a Junts hi ha un element que els permet sostenir que la Moncloa celebra l'absència dels seus membres a la cita. Isabel Rodríguez, portaveu del govern espanyol, tanca files amb la decisió d'Aragonès en la roda de premsa posterior al consell de ministres, i interpreten que podria ser una decisió acordada. A la picabaralla entre socis s'hi afegeix un nou element: ERC ampliarà la delegació per no quedar en franca minoria davant dels representants estatals, que en principi havien de ser set? Dirigents republicans sostenen que aquesta és una possibilitat, però fonts governamentals assenyalen que no es va valorar en cap moment. I ho fan amb un argument: no canviar, amb nous noms, el que s'ha acordat al consell executiu. Així doncs, els emissaris catalans seran Aragonès, Vilagrà i Torrent, que es veuran amb Sánchez, Rodríguez, Félix Bolaños, Miquel Iceta i Yolanda Díaz. Raquel Sánchez i Manuel Castells acaben sent descartats en un intent d'equilibrar numèricament les delegacions -quatre davant de dos- quan Sánchez i Aragonès marxin de la sala.
Dimecres 15: Aragonès guanya la partida de la fotografia
Aragonès i Puigneró, president i vicepresident, no conversen de cap aspecte vinculat a la taula de diàleg entre el moment de la trencadissa al Govern -dimarts al matí- i la cimera amb el govern central a Palau -dimecres, a les tres de la tarda. En aquest lapse de temps de poc més de 24 hores, Aragonès tampoc despenja el telèfon per parlar amb el president espanyol. Sánchez trepitja la plaça de Sant Jaume puntual i el rep el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, amb salutació formal inclosa. La recepció protocol·lària de la Guàrdia d'Honor, sense armes a les mans, precedeix la reunió entre presidents -observada pel bust de Francesc Macià-, que s'allarga més del que estava previst.
La Moncloa preveu una trobada inicial d'un hora, amb compareixença de premsa posterior de Sánchez i Aragonès per separat. El diàleg entre líders, però, n'acaba durant pràcticament dues. En aquell moment ja difereixen les versions sobre com serà la fotografia amb les dues delegacions: des d'una simple salutació conjunta -preferida per Madrid- a uns minuts d'intercanvi d'impressions amb els presidents asseguts a la taula de negociació -com vol la part catalana-, imatge que dona el tret de sortida a l'instrument de negociació entre governs. La Generalitat se surt amb la seva.
"Us hem guanyat la partida", trasllada un membre de l'entorn d'Aragonès al gabinet de Sánchez després que els dos presidents s'hagin assegut a la sala Torres Garcia amb les delegacions governamentals cara a cara. És el colofó d'un dia marcat pel protocol i en el qual, segons relaten des de la Moncloa, hi ha aspectes que s'arriben a modificar fins a quinze vegades. És el cas, precisament, de la fotografia dels dos equips encapçalats pels presidents. Una imatge que a Palau branden com un èxit.
Les rodes de premsa de Sánchez i Aragonès persegueixen fer emergir els detalls més beneficiosos per a cada govern. El president espanyol destaca la necessitat de no fixar terminis a la negociació -s'avançarà "sense pressa i sense pausa", repeteix a la premsa- i verbalitza des de la Galeria Gòtica que l'amnistia i l'autodeterminació "no és cap proposta" mentre branda el camí de l'anomenada "agenda del retrobament", un document de 44 punts gestat el febrer del 2020 i que aprofundeix en qüestions competencials, com una millora del sistema de finançament. Les posicions, com reconeix també Aragonès, estan "molt allunyades".
El president català, que minimitza la qüestió dels terminis, destaca el valor del "reinici" de la taula de diàleg -en un context polític advers per a ERC-, torna a obrir la porta a Junts i recorda que el Govern exigirà "resultats" periòdics. Per Aragonès, és el moment de "construir confiances". Tant és així que les dues parts acorden que el contingut del que es parli en les sessions de treball no transcendeixi. Els comunicats que emet cada govern, ja sigui per aquesta directriu o perquè es parla més de metodologia que del cor del conflicte polític, són escadussers en detall. "Els dos equips tenen clar que la discreció també s'ha de mantenir en el calendari", detallen fonts coneixedores de l'estratègia. Les dues delegacions passen de puntetes pel fet que ha marcat la trobada: l'absència dels representants de Junts. La comitiva de la Moncloa no aprofundeix en la petició d'explicacions als homòlegs del Govern.
Fora del Palau, quan encara estan reunides les dues delegacions, una manifestació convocada per l'esquerra independentista i propagada per la CUP no pot accedir a la plaça de Sant Jaume, custodiada per un fort dispositiu policial. En paral·lel, Sánchez s'acomiada d'Aragonès per reunir-se amb Salvador Illa en una granja -de la cadena El Fornet- per prendre un cafè i comentar de forma distesa la jornada, just abans de la reunió de l'executiva del PSC. La imatge és un símil, gens casual perquè el propicia l'equip de la Moncloa, de la comoditat amb què ha viscut el dia el president espanyol.
Dijous 16: entre el toc d'atenció i la conjura per salvar el Govern
Aragonès es lleva amb un article a The New York Times que s'havia planificat prèviament -en forma de conversa amb el prestigiós rotatiu- i que és celebrat a Palau com un èxit amb repercussió internacional. Després, arrenca els compromisos públics amb una entrevista a RAC1 en la qual anuncia que es veurà amb Puigneró al llarg del matí per abordar el desajustament viscut amb la taula de diàleg. La trobada es fa a Palau i s'allarga una mica més d'una hora. La versió que en trasllada Presidència és que hi ha hagut un toc d'atenció i que Aragonès demana "lleialtat" al seu vicepresident. "No s'han de tornar a produir situacions com aquesta", ressalta Aragonès al llarg de la trobada. Des de Junts, però, matisen aquest enfocament i remarquen que la reunió ha anat "bé" perquè els dos s'han "conjurat" a fer funcionar el Govern i a aïllar-lo de qualsevol polèmica.
Des de fora de l'executiu, però, hi ha dirigents propers a Puigdemont que atien el foc de la polèmica. Elsa Artadi, des del Cafè d'Idees de RTVE, assegura que la taula de diàleg va enrere "com els crancs" i assegura que Aragonès representava ERC -i no la Generalitat- en la trobada amb el govern espanyol. Paraules que entronquen amb una reflexió de dilluns de la mateixa Artadi, en les quals afirmava que la mesa tenia origen en un pacte "d'esquenes i en secret" de la resta de l'independentisme i que constrenyia, només, els republicans i el PSOE. El Govern surt tocat de l'episodi, i també emergeixen -sempre en privat- comentaris sobre el paper de Sànchez. El mateix dijous al matí, una altra veu amb ascendent al partit, Jordi Turull, també valora l'estat de les relacions a TV3. Els missatges de Junts crítics amb els resultats de la fotografia de dimecres es repeteixen.
Pere Aragonès i Jordi Puigneró. Foto: ACN
"Va de maniobra en maniobra", remarquen dirigents de Junts que, després de l'acord de Govern, ja van recelar de com va anar la negociació amb Aragonès. ERC sosté que la "divisió" -segons la seva versió- entre les files de Junts és el que desencadena la tria de noms i la conseqüent polèmica entre socis, però el partit de Puigdemont -que no ha fet cap referència pública a l'episodi i se n'ha intentat mantenir al marge- sosté que si va escollir Turull, Sànchez i Nogueras és perquè era la millor alineació per plantejar la negociació amb l'Estat. Cap d'ells es va asseure davant la delegació espanyola, i tot indica que no participaran en les trobades "periòdiques i discretes" que hi haurà.
Divendres 17: Junts no canvia de relat
Hi ha un fet compartit per tots els dirigents de Junts: la trencadissa de dimarts no compromet la continuïtat del Govern. Ho repetix el secretari general de Junts divendres a Catalunya Ràdio i també hi insisteix a TV3 Josep Rius, figura propera a Puigdemont. L'executiu surt lesionat de la setmana que havia de posar a prova la seva coordinació malgrat el xoc d'estratègies entre ERC i Junts. Amb la desconfiança altre cop a l'aparador, arriben dues setmanes rellevants: en la primera es presentarà el pla de Govern -el document que guia les prioritats d'actuació de la Generalitat- i, en la segona, està convocat el debat de política general, prova de foc al Parlament davant d'una oposició preparada per aprofundir en l'enèsima crisi de l'independentisme institucional. Una crisi que pot haver estat definitiva per fer creïble un relat compartit.