
Enrenou. Aquesta paraula és la que millor definiria el tràfec que aquesta setmana es pot viure al bar del Parlament. I és que els encarregats del servei de restauració de la cambra catalana han hagut de repassar de dalt a baix l'inventari, els estocs i, fins i tot, els culs de les neveres per comprovar quins productes tenen la preceptiva etiqueta en català.
El motiu d'aquest trasbals és la moció impulsada pel subgrup parlamentari de Solidaritat Catalana per la Independència que instava al Parlament a garantir de forma "immediata" que els productes que es consumeixin a la cambra estiguin etiquetats i tinguin informació o instruccions, com a mínim, en català. La moció, aprovada pel plenari la setmana passada amb el suport de CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i Joan Laporta i el rebuig pel PPC i C's, es basa en l'obligatorietat de l'etiquetatge en català que marca el Codi de Consum.
Aquesta immediatesa que marca l'esmena de la moció obligava la cambra a adreçar una carta a empreses proveïdores i concessionàries donant-los un termini prudencial per adaptar-se a aquesta normativa. I així ha estat. D'aquesta manera, i segons ha pogut comprovar Nació Digital, el personal que gestiona el servei de bar han repassat producte per producte les condicions lingüístiques tant de les patates fregides com del suc de tomàquet envasat.
El cas Coca-Cola
De fet, una de les curiositats apuntades en l'informe sobre l'etiquetatge dels productes que consumeixen ses senyories és la llauna de Coca-Cola que volent fer passar garsa per perdiu, continuen l'etiquetatge en castellà però en la part superior del recipient hi graven l'adreça fiscal de l'empresa envasadora: Avinguda Països Catalans. Un intent de fer passar bou per bèstia grossa. Però com advertia un dels professionals de barra, "les mocions són les mocions, i la Coca-Cola, la Coca-Cola".
