
L'únic punt de certa discòrdia entre els grups que realment aposten pel dret a decidir del poble català (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) en la negociació de la Declaració de Sobirania és com s'incorpora el concepte Països Catalans. Al PSC, ni hi és, ni se l'espera en aquest concepte nacional.
En menys o més mesura, ecosocialistes i cupers incorporen aquest concepte que fa neguitejar CiU. La CUP en fa bandera i el seu Consell polític celebrat aquest dissabte ha advertit que la referència als Països Catalans és imprescindible si es vol arribar a un acord. Una mesura que no és cap sorpresa perquè les bases empenyien durant aquesta setmana a mantenir-se ferms en aquesta petició.
De fet, el text proposat per la CUP incorpora des del minut zero la referència als Països Catalans. La primera frase del seu model de declaració és clar: "Els Països Catalans són una nació i com a tal, tenen el dret a exercir l'autodeterminació". Un indicatiu de la importància d'aquest principi en el seu ideari.
ICV-EUiA recorda la fórmula estatutària per incorporar la nació catalana plena en la seva resolució. "Amb el País Valencià, les Illes Balears i d'altres pobles compartim una llengua i uns vincles històrics i culturals, en el marc dels Països Catalans, cap als que expressem la nostra solidaritat, la voluntat de compartir l'avenç cap al reconeixement dels drets nacionals i l'ampliació de les formes de cooperació que preveu l'article 12 de l'actual Estatut", es llegeix al text ecosocialista.
En el text acordat per republicans, convergents i demòcrata-cristians no hi apareix el concepte Països Catalans. Ara bé, segons han informat a Nació Digital fonts de la negociació, estan més que disposats que s'hi integri. Però CiU, tot i que no en farà un casus belli, demana suavitat per no "trepitjar ulls de poll" i "obrir més fronts" dels que ja estan oberts. És a dir, evitar que els governs de les Illes, el País Valencià, Aragó o França tinguin reaccions molt contràries al procés català. Per això veurien bé la fórmula emprada pels ecosocialistes amb una referència com la que recull l'Estatut o bé com la que incorpora l'Assemblea Nacional Catalana en els seus estatuts.