El problema de situar-se en un espai com el sobiranisme/independentisme és que, lamentablement per als seus líders, l'objectiu final és possible. A diferència, per exemple, del socialisme entès com a sistema, la independència d'aquest país no comportaria una alteració significativa de l'actual ordre mundial. És més, si el Parlament de Catalunya fes una declaració d'aquest tipus o es convoqués un referèndum d'autodeterminació bona part dels set mil milions d'habitants d'aquest planeta no arribarien a assabentar-se'n mai.
La qüestió, per tant, és que els dirigents polítics que prometen més sobirania als seus electors -ni que sigui gradual- han de demostrar resultats tangibles que apuntin, de forma nítida, en aquesta direcció. Els actuals dirigents d'ERC argumenten que la seva estratègia ha estat un èxit -ni que sigui parcial- perquè les enquestes diuen que hi ha més independentistes. I s'equivoquen. Això només vol dir que hi ha més gent enfadada amb ells.
Aquí, també, és on CiU se la juga. Artur Mas va prometre sobirania fiscal, és a dir, que els catalans no paguem el TGV a Extremadura mentre a Catalunya es tanquen quiròfans, com ve a dir Andreu Mas-Colell. I els electors d'Artur Mas saben que això no és fàcil, però sí possible.
ARA A PORTADA
Publicat el 05 de juny de 2011 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política Elisenda Alamany presenta candidatura per liderar ERC a les municipals del 2027
-
Política El PP celebra el nou ajornament en l’oficialitat del català: «Europa no paga xantatges»
-
Política Collboni envia una carta a 31 alcaldes europeus per demanar-los el suport amb l'oficialitat del català a la UE
-
Política Espanya persisteix per fer caure el mur contra l'oficialitat del català a Europa
-
Política El Parlament denuncia la desinversió de l'Estat en infraestructures i els socis d'Illa critiquen l'ampliació del Prat
-
Política La progressista Ana Ferrer s'aparta de la cursa per la presidència de la sala penal del Suprem i deixa via lliure al candidat conservador