D'espanyolisme només n'hi ha un, i inclou des d'Ortega i Gasset fins a Belén Esteban, des del Tribunal Constitucional fins a les tanques amb el bou d'Osborne, des de la cabra de la Legió fins els articles de Vargas Llosa a El País. Tot això és conseqüència de l'extensió i rotunditat del fet nacional espanyol, que abarca un perímetre que integra des de la taverna de poble fins a l'última seu internacional de l'Institut Cervantes. Es tracta d'una idea guanyadora i, per tant, impregna -sota expressions molt diverses- des de les posicions més elitistes fins a la cultura popular i de masses.
Si finalment guanya, el catalanisme haurà passat d'una idea minoritària, articulada pels intel·lectuals de la Renaixença, a un fenomen de tipus popular, amb expressions molt bàsiques que, inevitablement, cauran en la vulgaritat. No hi ha alternativa, més enllà del simple esllanguiment.
No sé si Maria Lapiedra o Jimmy Jump saben qui eren i què signifiquen Valentí Almirall o Joan Fuster. Però això no és decisiu, perquè tant ells com els que els critiquen per friquis són una conseqüència llunyana de la valentia i l'honestedat intel·lectual del que es va escriure el 1886 o el 1962. En definitiva, un símptoma inequívoc del progrés d'aquella idea.
ARA A PORTADA
Publicat el 14 d’abril de 2011 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política Illa reivindica la policia i la justícia davant el cas Torre Pacheco: «Qui la fa, la paga, sigui qui sigui»
-
Política Elisenda Alamany presenta candidatura per liderar ERC a les municipals del 2027
-
Política El PP celebra el nou ajornament en l’oficialitat del català: «Europa no paga xantatges»
-
Política Collboni envia una carta a 31 alcaldes europeus per demanar-los el suport amb l'oficialitat del català a la UE
-
Política Feijóo, després de la imputació de Montoro: «Que s'investigui el que s'hagi d'investigar»
-
Política L'enèsim ajornament de l'oficialitat del català a Europa comença a irritar Espanya