Societat Civil Catalana reivindica les manifestacions de la Diada de la transició

Joquim Coll considera que les mobilitzacions del 1976 i 1977 van ser ser organitzades "per l'oposició franquista amb la voluntat de recuperar la democràcia a tot Espanya" | El vicepresident de Societat Civil Catalana enllaça el fracàs de "l'oportunisme austriacista" amb el "projecte fallit" del sobiranisme | L'entitat unionista commemora l'Onze de Setembre amb un acte on es denuncia "l'obsessió malatissa" de l'independentisme de considerar la Guerra de Successió "com una guerra nacional d'Espanya contra Catalunya"

Publicat el 09 de setembre de 2015 a les 18:28
El vicepresident de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll, ha reivindicat l'esperit de les manifestacions de la Diada Nacional dels anys 1976 i 1977, tot assegurant que aquelles mobilitzacions van ser organitzades "per l'oposició franquista amb la voluntat de recuperar la democràcia a tot Espanya".

Coll, que aquest dimecres ha presentat l'acte "Els altres 11 de setembre" com a commemoració per part de l'entitat unionista de la Diada Nacional, ha assegurat que aquells anys, "democràcia i autonomia anaven de bracet", tot afegint que llavors "també a altres llocs d'Espanya es cridava Libertad, amnistía, estatuto de autonomia".

Així mateix, Coll ha concretat que la manifestació del 1977 va servir "per reforçar les eleccions del 15 de juny i el retorn del president Tarradellas", tot arribant a afirmar que "la constitució del 1978 no fou un règim de continuïtat, sinó de ruptura amb la dictadura".

Coll ha fet aquestes declaracions davant un auditori de la Pedrera ple de gom a gom, amb gent que ha quedat fora, en un acte que ha comptat amb la presència d'historiadors i juristes i en què ha aprofitat per "enllaçar el fracàs de l'oportunisme austriacista" amb el "projecte fallit" del sobiranisme.

Joaquim Coll, vicepresident de Societat Civil Catalana Foto: ACN


Historiadors a la contra

En la primera part, quatre historiadors han defensat un punt de vista sobre la Guerra de Successió del tot desvinculada amb la construcció del catalanisme. Així, Ricardo García Cárcel  ha atribuït al sobiranisme la "interpretació obsessiva" del conflicte bèl·lic "com una guerra nacional d'Espanya contra Catalunya", fet que al seu parer "és una falsedat històrica, ja que va ser una guerra internacional".

Al seu torn, Henry Kamen ha defensat el paper dels historiadors com a "perill pels mites nacionals", tot alertant que "és lamentable la política deliberada i sistemàtica de deformar els fets històrics amb la clara intenció d'enganyar el poble". A l'acte també hi han participat María Ángeles Pérez Samper, Santos Juliá, José Enrique Ruiz-Domènec, Anna Caballé, Santiago Muñoz Machado i Ignasi Guardans Cambó.