
Tarda de míting i dinar popular aquest diumenge a Pla de Palau. I si els dinars populars de campanya electoral són com són, ja es poden imaginar com poden ser els dinars d'Unitat per Barcelona - la terna independentista formada per ERC,Rcat i DC-. Arròs, profiterols amb xocolata, cafè de litrona i discursos abrandats.
Després que Ignasi Planas, número 4 de la candidatura i cap de files de Rcat, hagi escalfat la sobretaula amb una clara crítica a "l'espanyolisme i la dreta rància que representa Josep- Antoni Duran i Lleida" ha estat el torn de Joan Laporta. El número dos d'UxB ha reclamat la presència al faristol dels parlaments de Jordi Portabella amb dues consignes clares. Primera: "És un bon candidat, collons!" per afegir la segona: "perquè entre d'altres coses, per sort, va trencar el tripartit". Ai si l'escolta Joan Ridao, l'enginyer en cap de l'invent governamental que Esquerra ha pagat molt car.
Convidat a l'escenari, Portabella ha tornat a insistir en el missatge dels darrers dies: "UxB no és equidistant, està molt, molt lluny tant del PSC com de CiU". Però aquesta tarda ha estat més agosarat. L'alcaldable d'UxB ha definit la coalició que lidera com "la dutxa escocesa que necessita Xavier Trias i la teràpia de xoc que necessita Jordi Hereu". Un missatge directe de diverses lectures i cap de positiva pels seus contrincants.
Per banda convergent, Portabella no acaba de veure el "fil conductor" de la federació nacionalista cap a un futur estat català, objectiu d'UxB. Per això, la candidatura independentista pot ser la dutxa freda que necessita el candidat de CiU. Per ala socialista, Portabella ha afirmat que "el PSC no té rumb ni a Barcelona ni nacional, i més quan Hereu ha fet tots els possibles per boicotejar la consulta sobiranista". "Nosaltres tenim projecte i rumb: la capital justa d'un país lliure", ha sentenciat. Sense la forma directa del "terratrèmol Laporta" - com l'ha definit Portabella- l'alcaldable independentista, de moment, descarta reeditar el tripartit. A Calàbria paren l'orella.
El català, llengua franca
Una de les propostes plantejades aquesta tarda per Jordi Portabella és enfortir el català com "llengua franca" de Barcelona. "A Barcelona es parlen 250 llengües, i el català no és una més, és allò que ens singularitza en una capital cosmopolita; el català ha de ser la llengua amb la que ens hem de posar d'acord, la llengua franca", ha insistit Portabella. Així mateix ha posat sobre la taula l'establiment del Museu Multi-lingüístic a la capital catalana.