El TC complica el vot de Puigdemont en el primer ple de la legislatura

L'alt tribunal tomba per unanimitat el vot telemàtic de Lluís Puig la passada legislatura, i deixa en l'aire la participació dels exiliats en el ple de constitució del Parlament

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu a Perpinyà
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu a Perpinyà | Junts
05 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:53h

El vot dels exiliats al ple de la setmana que ve, en l'aire. El Tribunal Constitucional (TC) ha acceptat per unanimitat el recurs d'empara del PSC contra els acords de la mesa del Parlament que van permetre el vot telemàtic del diputat de Junts a l'exili, Lluís Puig, entre l'abril i el juliol de l'any passat. L'alt tribunal, en una decisió adoptada per unanimitat, considera que es van vulnerar els drets dels diputats socialistes a exercir la seva funció representativa, i tomba els acords impugnats, tant pel que fa a la normativa transitòria sobre el vot telemàtic com l'habilitació del vot telemàtic de Puig. Això té conseqüències en plenes negociacions per formar la mesa del Parlament.

La decisió fa referència a acords de la passada legislatura, però és rellevant perquè complica que Carles Puigdemont, i el mateix Puig, tots dos diputats, puguin votar des de l'exili en el ple de constitució del Parlament, aquest dilluns. Aquest primer ple de la legislatura és rellevant perquè servirà per constituir la mesa del Parlament. Els independentistes s'han començat a moure per intentar tenir la presidència, cosa que seria possible amb un acord entre Junts, ERC i la CUP. El PSC, que prioritza un pacte progressista amb republicans i comuns, podria impedir-ho pactant amb el PP i els de Jéssica Albiach.

Si Puigdemont i Puig no poden votar, les majories s'ajusten. Ruben Wagensberg, d'ERC, també és diputat i és a Suïssa, però continua de baixa i pot delegar el vot. Amb els números sobre la taula, si Puigdemont i Puig no poden votar l'independentisme es quedaria amb 57 diputats (33 de Junts, 20 d'ERC i 4 de la CUP). El PSC, que en té 42, podria intentar pactar el suport del PP, que en té 15, i arribaria als 57. Si l'empat persisteix, tindria la presidència el grup amb més diputats, és a dir, el PSC. Si Vox, amb 11 diputats, vota el seu propi candidat, el vot dels comuns, que tenen 6 escons, serà decisiu. Les negociacions es precipitaran després de les eleccions europees, poques hores abans del ple.

La decisió del TC, comunicada cinc dies abans de la constitució del Parlament, impacta de ple en la jornada de dilluns. No està previst que el líder de Junts i l'exconseller tornin a Catalunya per votar la mesa. Puigdemont es va comprometre a tornar pel ple d'investidura, previst per finals de juny, no pas abans. Ara com ara, l'amnistia encara no ha entrat en vigor i si torna podria ser detingut, perquè l'ordre de detenció per l'1-O continua vigent. Tot apunta que la majoria espanyolista de la cambra brandarà la sentència del TC si els independentistes intenten permetre la votació dels diputats exiliats.

L'anul·lació dels acords de la mesa que van permetre el vot de Puig no anul·la les votacions que es van fer amb participació del diputat de Junts mentre la decisió va estar vigor, però marca la línia a seguir en el futur. En aquesta sentència, els blocs conservador i progressista han anat a l'una i han optat per la unanimitat. Maria Luisa Segoviano, ponent i considerada de perfil progressista i feminista, ha optat per anul·lar aquells acords amb l'argument que es vulnera l'article 23.2 de la Constitució. Ara, les mirades es traslladaran a la mesa d'edat, que haurà de decidir què fa amb els vots dels diputats a l'exili.