La resposta espanyola a la prohibició dels toros a Catalunya s’ha estructurat en força línies, diferents però entrelligades, i amb múltiples fronts oberts en tots els camps. Hi ha un fil conductor i un objectiu: aconseguir de la manera que sigui que torni a haver-hi corrides a Barcelona. El que es desitja és demostrar un cop més que el dret a decidir de catalans i catalanes és només un somni del que es desperta sempre que Espanya posa la maquinària unitària a treballar.
Llegint la premsa digital de la caverna mediàtica i els comentaris dels lectors a les notícies es descobreix l’inici d’una nova campanya de boicot als productes elaborats al Principat. Ja són més de 4.000 les persones que s’han adherit al grup de Facebook ’tú prohibes los toros, yo no compro productos catalanes’, que vol imitar el boicot al cava de fa uns anys.
La campanya anticatalana també ha arribat a través de SMS i d’internet i han tornat a aparèixer les llistes de productes fabricats al Principat.
Des de l’àmbit polític, el PP és el que ataca i cerca una solució que deixi en paper moll la decisió del Parlament de Catalunya. Si els populars no van guanyar al Principat, sí que creuen que ho faran a Madrid. El grup parlamentari del PP ha presentat al Congrés dels Diputats una proposició de llei per aconseguir que els braus siguin declarats festa d’interès cultural i turístic, i passar-ne les competències a l’Estat.
Segons els populars, la prohibició dels toros a Catalunya va en contra de la igualtat entre tots els espanyols. Tanmateix, cal fer un apunt, atès que el partit que lidera Mariano Rajoy té un problema a les Canàries, on un dels seus diputats, Miguel Cabrera, ha expressat la seva satisfacció per la prohibició catalana. En aquelles illes de la costa africana, les curses de braus estan prohibides.
Els toreros tampoc han romàs quiets. Les principals figures, El Juli, Miguel Ángel Perera i José María Manzanares es van reunir a Madrid i van acordar demanar una entrevista amb la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, per aconseguir que els toros deixin de dependre d’Interior i passin a Cultura.
Els matadors tenen por que l’efecte Catalunya s’estengui a d’altres llocs de la península.
La Razón aporta un argument de pes per defensar la festa dels toros a Catalunya. Al parer d’aquest diari, i també segons d’altres com El Mundo, ABC i l’ultradretà Minuto Digital, la prohibició és un atemptat contra un dels principals drets dels éssers humans, la Llibertat.
Per a aquestes publicacions, la prohibició no és més que una demostració de la manca de democràcia que pateix Catalunya i la prova fefaent que es vol acabar amb qualsevol cosa que faci una mica d’olor a Espanya. No hi ha pràcticament cap notícia als diaris sobre la possibilitat que la decisió del Parlament respongui únicament a raons animalístes. I repeteixen també mil i una vegada que la defensa catalana dels correbous deixa clar que la prohibició de les corrides és una decisió política.
La Plataforma de Promoción de la Fiesta i la Federación de Entidades Taurinas de Cataluña dediquen tots els seus esforços a defensar l’espectacle. Era previsible i lògic, però potser no es pensava en l’aparició de les amenaces. Luis Corrales, portaveu de la Plataforma, apunta vers un recurs davant del Tribunal Constitucional, on hi ha magistrats afeccionats a la festa. Rosa Gil diu als polítics que no sap el que han fet i que la tardor serà calenta.
Tanmateix, no tot han estat flors i violes en el camp protaurí. Des de diversos fórums, con les web Burladero.com, i Vadebraus han sorgit veus que critiquen que en la defensa de la festa al Parlament només hi participessin segones espases i no les grans estrelles, i que s'hagués pogut fer alguna acció més per pressionar els diputats de la cambra catalana. Com és de calaix, des de Burladero. com és fa una defensa aferrissada de l'espectacle, s'afirma que el PSOE està a favor de la decisió catalana i s'acusa els antitaurins de violents.
Toros, boicot, llibertat
Espanya reobre la campanya contra els productes catalans després de la sentència del Parlament sobre les corrides
Ara a portada
Publicat el 01 d’agost de 2010 a les 11:19
Et pot interessar
-
Política La defensa de la llengua es fa un lloc per Sant Jordi
-
Política Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona en defensa del català: «La nostra llengua no es toca»
-
Política Sant Jordi per la Llengua crida a reactivar el carrer davant la «situació d’emergència lingüística»
-
Política Rodoreda, Candel i un autògraf per salvar l'Espanyol: el primer Sant Jordi del president Illa