
Comú denominador dels més petits de tots de l'arc parlamentari, no d'entrada a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha començat aquest dijous la ronda de consultes amb els grups amb vista al debat d'investidura del nou president de la Generalitat, que s'ha de celebrar la setmana que ve. De Gispert ha rebut els líders dels grups d'ICV-EUiA, Joan Herrera, d'ERC, Joan Puigcercós, i el mixt, amb Joan Laporta (SI) i Albert Rivera (C's).
Tots quatre li han manifestat el seu no preventiu a la investidura d'Artur Mas i en alguns casos ho han condicionat a què faci canvis en el seu discurs. Aquest divendres, la nova presidenta continuarà els contactes i es reunirà amb la líder del grup del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, el del PSC, Joaquim Nadal, i amb el mateix Artur Mas. Ara la pilota, i de moment, és en mans del PSC i el PP.
Núria de Gispert ha començat la ronda de contactes el mateix dia que ha pres possessió del càrrec. L'objectiu és completar-la aquest mateix divendres, amb reunions amb el PPC a les 11.00, amb el PSC a les 11.30 i amb CiU a les 12.00 Immediatament després se celebrarà la primera reunió de la Mesa del Parlament, a la qual se sumaran un representant de cada grup, on De Gispert informarà dels resultats dels contactes. La Mesa convocarà el Ple i els diferents grups decidiran la seqüència del debat. Tot fa preveure que la primera volta se celebri dilluns i dimarts, i que la segona votació se celebri dijous.
Aquest dijous, la presidenta del Parlament s'ha reunit, per aquest ordre, amb Albert Rivera (C's), Joan Laporta (SI), Joan Puigcercós (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA). Tots ells li han comunicat la seva negativa a votar a Mas, tot i que alguns ho han donat com una posició tancada, com és el cas dels ecosocialistes, i altres han explicat quines condicions permetrien un canvi de posició, com SI i C's.
El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha assegurat no haver "sorprès" quan ha respost a De Gispert que votarà que no a Mas "a la primera i la segona volta". "Entenem que la nova etapa que s'ha d'obrir ha de ser amb més sensibilitat social i amb molta sensibilitat ambiental", ha argüit, tot lamentant "l'eliminació de la conselleria de Medi Ambient". Herrera ha anunciat una oposició "bel·ligerant" contra possibles retallades socials. Tot i això, ha reiterat la "mà estesa" a Mas per l'agenda nacional.
Per la seva banda, el president d'ERC, Joan Puigcercós, no ha volgut fer declaracions als mitjans, però fonts republicanes han remarcat que la posició és la mateixa que han manifestat en els últims dies, és a dir, votar no tant en primera com en segona volta.
Des de Solidaritat Catalana per la Independència, el seu líder, Joan Laporta, ha donat per fet el rebuig dels seus quatre diputats a la investidura d'Artur Mas i ha avisat que si el president de CiU "no es dirigeix cap a la via de la independència", ells no votaran "un plantejament autonomista".
Finalment, el president de C's, Albert Rivera, també ha anunciat el seu vot contrari a la investidura de Mas "si no hi ha canvis i incorporacions al discurs" del candidat a la presidència de la Generalitat. Rivera ha dit que C's ha de ser "coherent" amb el seu electoral i el seu programa. En aquest sentit, ha avisat que no pot donar suport "a un president que no digui obertament que no compleix amb la sentència de l'Estatut". També ha demanat un pacte anticorrupció i una llei electoral per a Catalunya.