
"Assolir la independència d'un estat és l'oportunitat per convertir-lo en el millor estat sobre la capa de la terra". Així explicava com s'ha de plantejar la construcció d'un estat independent Charles E.Ehrlich, assessor en dret públic i desenvolupament internacional. Ehrlich, integrant de la negociació de la independència de Kosovo, ha estat una de les autoritats que ha participat en la primera conferència sobre l'autodeterminació a Catalunya, "Building a new state", celebrades aquest dijous a Barcelona. Una jornada organitzada per la Fundació Sobirania i Justicia que ha exposat com hauria de ser el dia després del Dia D, del dia de la independència de Catalunya.
La conferència, on hi han assistit unes dues centes persones, ha comptat amb ponents d'experiència tangible i que van viure de prop la dissolució de la República Federal Socialista de Iugoslàvia, els referèndums del Quebec i el naixement de Kosovo. El experts internacionals han detallat com hauria de ser el "seny ordenador" de la futura independència de Catalunya. L'expressió amb què Enric Prat de la Riba va definir la tasca feta per la Mancomunitat.
Així el professor de la Universitat d'Oxford Charles E. Ehrlich, la fundadora d'E&A Law Ana Stanic, el professor de la Universitat d'Ottawa Patrick Dumberry i el professor de la Universitat de Princeton Carles Boix, entre d’altres, han analitzat aspectes com "Aspectes econòmics i legals en una secessió", "Construint un nou estat: el cas de Kosovo", "El camí cap a l’autodeterminació de Catalunya" o "Com construir un nou estat?". Això és, comptat i debatut, què cal fer "tècnicament" per tal de planificar la separació de béns entre la nova Catalunya independent i les restes de l’Estat espanyol.
Un objectiu que contempla des de les pensions a com es fixaran les fronteres, com es retirarà l'exèrcit espanyol o la Guàrdia Civil, com ho haurà de fer la selecció catalana per competir internacionalment, com ho haurà de fer el nou estat per ingressar a l'ONU, veure com ho van fer països de nova creació d’altres parts del món per prendre’n exemple o simplement com es calcula l'amortització de les infraestructures. És a dir, lliçons tècniques per construir un nou estat, segons la definició dels seus organitzadors.
L'avantatge descrita i compartida per tots els ponents és que Catalunya ja fa vint anys que es troba sota l'imperi de la llei de la Unió Europea, fet que facilita molt la seva incorporació. Per la banda més complexa, entendre que l'espanyol serà també llengua oficial per facilitar el camí de l'alliberament nacional. Vistes i escoltades les ponències, la sensació del públic la resumia un dels amatents assistents: "Ja teníem el per què i ens calia el com; ara que ja el tenim només ens queda el quan, i els experts no ho pinten difícil". De moment, un esbós del Dia D+1 que a priori ja han provat 29 estats en un segle.
