Tramitar la qüestió de confiança i traspassar la immigració: el preu de Junts per no trencar amb Sánchez

Jordi Turull adverteix que es prendran decisions "que no agradaran el PSOE" si no es compleixen les dues condicions, i considera una "broma macabra" fer costat a una moció de censura promoguda pel PP i Vox

Jordi Turull, secretari general de Junts, aquest dimarts.
Jordi Turull, secretari general de Junts, aquest dimarts. | Junts
14 de gener de 2025, 10:05
Actualitzat: 10:16h

Si Pedro Sánchez vol que Junts no prengui decisions "que no agradaran el PSOE", s'ha de tramitar la qüestió de confiança i completar la delegació de competències en immigració. Aquest és el missatge que ha enviat el secretari general de Junts, Jordi Turull, en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum. En altres paraules: si Sánchez vol el suport del partit de Carles Puigdemont, és a dir, si no vol que Junts trenqui amb ell, haurà de complir amb aquestes dues demandes. La setmana és decisiva, perquè la mesa del Congrés dels Diputats ha de debatre sobre la qüestió de confiança aquest dijous i divendres hi ha una reunió de la permanent del partit a Bèlgica.

Preguntat sobre la dinàmica pressupostària, ha apuntat que no "falcaran" el PSC per la seva "obediència deguda a Madrid", i ha posat de manifest que qui va investir Salvador Illa va ser ERC, ara protagonista d'un "gir de guió". "Si volen que aproven els comptes, el primer que han de fer és presentar-los i portar-los al Parlament", ha destacat Turull. I, sobre Madrid, ha estat clar: "No negociarem un pressupost si no s'acredita el compliment de l'actual. Les dades no són esperançadores". L'any que més es va complir amb l'execució, ha recordat, és quan Carles Puigdemont era president de la Generalitat. "No hi havia conformisme ni resignació", ha dit. Per part de Junts, el PSOE sap que no pot ser una "estafa".

"Hi ha maneres de complir, però veiem el president Illa callat", ha indicat. Quines vies hi ha? Compensar les inversions no previstes, o bé enviar un taló a la Generalitat pels incompliments de la disposició addicional tercera. "I hi ha un context de confiança no restaurada, de confiança perduda", ha assenyalat. Aquest dijous hi ha el debat a la mesa del Congrés sobre la qüestió de confiança, ha indicat que no és una qüestió menor. "Nosaltres hem complert; per part seva, hi ha excuses", ha destacat Turull, que ha lamentat que Sánchez no s'hagi reunit amb Puigdemont, com tampoc ha fet Illa. S'ha queixat que el català encara no sigui oficial a Europa i que no hi hagi competències en immigració.

En aquest sentit, ha prioritzat que l'acord sigui "integral" per una gestió "efectiva". "I aquí estem encallats. Davant d'això, diem que cal una qüestió de confiança", ha apuntat Turull. "Si el PSOE no compleix això, i ens diu que no cal ni parlar-ne sobre la nostra iniciativa, què estem fent? Si no tramiten la qüestió de confiança, vol dir que no es veuen capaços de restaurar aquesta confiança. I, si això és així, cal prendre decisions. Decisions que no agradaran al PSOE", ha remarcat el secretari general de Junts. "No podem perpetuar aquesta situació", ha indicat el dirigent independentista. Aquest divendres hi haurà una reunió a Brussel·les de la permanent de la formació per abordar la qüestió.

Preguntat sobre si farien costat a una moció de censura amb el PP i Vox, ha ressaltat que aquesta carpeta "ni tan sols s'ha plantejat". "Al matí ens demanen ajuda i a la tarda ens volen a la presó", ha apuntat Turull, que ha insistit molt en la idea de tramitar la qüestió de confiança i de completar la delegació de competències en immigració. "Anar amb Vox és una broma macabra, sempre han estat com a acusacions populars en les causes del procés", ha destacat el secretari general de Junts. L'exconseller també ha lamentat que ara Sánchez es presenti ara com a abanderat contra el lawfare, quan -ha descrit- va ser Junts qui va haver d'explicar aquest concepte al PSOE en una cita a Suïssa.

No caure en el "bonisme"

Turull s'ha mostrat crític amb la quota de solidaritat inclosa dins del finançament singular, perquè és "obligada". I, pel que fa a la immigració, ha destacat que "no té res a veure" Catalunya amb altres comunitats a nivell de població i de serveis públics. Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, amb un futur negre per la negativa d'ERC a negociar-los, ha posat de manifest que no tenir-ne faria queIlla incomplís el compromís de validar-los abans que acabés l'any. I, sobre els comptes de l'Estat, ha posat en dubte que n'hi acabi havent. En clau nacional, ha apuntat que el Govern ha de mantenir les "senyes d'identitat" com a eines per mantenir la nació, especialment la llengua.

En relació als discursos populistes i "xenòfobs", ha indicat que no s'ha de caure en el "bonisme". "Cal construir solucions i no recrear-se en els problemes. La nostra vocació és solucionar-los, lluny dels prejudicis", ha apuntat Turull, en referència -sense citar-la directament- a Aliança Catalana i a la immigració. "Hem de generar esperança en un futur millor. Li hem de dir a la gent que només per néixer no ho tindrà tot regalat", ha ressaltat el secretari general de Junts, que ha dibuixat un país allunyat del "deixar-ho estar". "En moments com els actuals, la millor garantia de progrés és una força independentista i com la nostra, perquè no té altra prioritat que no sigui Catalunya", ha manifestat.

La "submissió" de Salvador Illa

Preguntat sobre el "passar pàgina" del procés que declina Illa, Turull ha indicat que s'està en una "nova etapa" en què el país pateix una fase de "desballestament" i "desconstrucció" de l'ambició nacional. "Amb el greu perjudici que suposa per al progrés per al país", ha apuntat el secretari general de Junts, que ha observat risc de "desnacionalització". Ha contraposat, de fet, el projecte d'Illa amb el de José Montilla o Pasqual Maragall, que tenien fites com l'Estatut i les defensaven a Madrid. "La nostra responsabilitat i obligació és revertir aquesta tendència", ha apuntat Turull, que ha lamentat la "submissió militant" del PSC envers el PSOE, ja sigui competencial o financera. 

"Davant de qualsevol repte o crisi, la primera lògica que s'imposa per actuar és no molestar el govern de Madrid. Aquesta submissió es tradueix en conformisme. En el context geopolític actual, això comporta una reculada", ha ressaltat l'exconseller de la Presidència, que ha posat com a exemples l'increment del sostre de despesa o la delegació de competències en matèria d'immigració. "Estem sols a Madrid davant del silenci d'Illa. Si Junts aconsegueix tot això per Catalunya, suposo que estaran encantats. Si no, tal dia farà un any. Volen anestesiar", ha ressaltat Turull, que ha lamentat la situació de Rodalies, les amenaces sobre els pescadors, l'accés a l'habitatge o el missatge sobre el Hard Rock. 

El missatge, ha dit, és que es canvien les condicions "a mitja partida", en relació a la inversió prevista al Camp de Tarragona. "La lògica és la de no molestar Madrid. I hi ha un arraconament cultural en defensa de la nostra llengua", ha apuntat el secretari general de Junts, que veu Ciutadans dins -d'esperit- del Govern perquè la formació extinta i el PSC "compartien pancarta" en temps del procés. Si no es fa res, ha dit, la nació acabarà de manera "silent". "Illa té l'encàrrec de convèncer la ciutadania que, si callem i acatem i no fem soroll, viurem molt millor. Això és absolutament fals. Si una cosa no podem fer és ser conformistes i esperar que algú ens tregui les castanyes del foc", ha destacat.

Davant de tot això, Turull ha erigit el seu partit com a "alternativa". "Les coses no venen regalades. Qualsevol actuació que fas ha de ser amb mentalitat d'estat. Això vol dir que totes les iniciatives han de ser compatibles amb la Catalunya que ens imaginem, i determinar si ens acosten més a la independència", ha apuntat el dirigent de Junts. En essència, tot plegat significa que totes les decisions que es prenguin a Madrid han de ser bones per a Catalunya i, si no ho són, les presenti qui les presenti, les tombaran. I el mateix al Parlament, ha apuntat. "Es tracta de promoure una mirada alternativa a la Catalunya dual: volem un país en xarxa, amb Barcelona com a node principal que redistribueix oporrtunitats", ha dit.

Representants del món econòmic

Entre el públic hi havia representants del món econòmic, com ara Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia, i Josep Sànchez Llibre, president de Foment del Treball. S'ha assegut a prop de tots dos Antoni Cañete, president de Pimec. Pel que fa a dirigents d'altres partits, s'hi han acostat Raquel Sans i Ester Capella, d'ERC, i Ferran Pedret, president del grup parlamentari del PSC. A banda d'una nodrida representació de diputats de Junts, expresidents com Artur Mas i alcaldes del partit com Josep Maria Vallès -Sant Cugat- i Marc Buch -Calella- no s'han perdut la intervenció de Turull, que ha anat precedida d'una presentació de Mònica Sales, portaveu parlamentària de la formació.

"Res ha estat fàcil", ha indicat Sales, que ha fet una glossa amb l'inici en el març del 2018, quan va tornar a entrar a la presó l'endemà que la CUP tombés la seva investidura com a president de la Generalitat. "Això anava i va de debò, per sobre de les qüestions personals", ha apuntat la portaveu parlamentària de Junts, que ha enviat una abraçada a Carles Puigdemont i n'ha atribuït el "record inesborrable" de l'1-O. Seguint amb la trajectòria de Turull, ha volgut posar de manifest la carta enviada al ministre de Justícia, Félix Bolaños, per tal que no li concedeixi cap indult. "La resignació no forma part del nostre vocabulari", ha demanat Sales, que ha defensat l'aplicació completa de l'amnistia.