Politica

«Tranquil·litat solidària»

"Aquí no hi ha divisions, el que hi ha és debat, aquí no clamen Duce, Duce, Duce!", afirma López Tena.

ARA A PORTADA

Publicat el 20 de febrer de 2011 a les 14:17
La terna dirigent en la roda de premsa d'aquest migdia en plena celebració del congrés de la formació. Foto: QS/ND

A Manresa, l'escenari on s'està celebrant aquest diumenge el congrés de Solidaritat per la Independència, que articula la coalició electoral Solidaritat Catalana per la Independència, fa boira i fred.

Una boira que potser feia d'al·legoria dels sotracs que els darrers dies havia estat patint el partit per la presentació de diferents candidatures als càrrecs orgànics. Però el gairebé miler d'adscrits que estan participant en els debats han escampat aquesta boira. La tranquil·litat regna de moment al Palau Firal de Manresa, on a quarts de quatre continuaven les votacions per escollir els membres del politburó del partit.

Els tres caps visibles de la formació, Joan Laporta, Alfons López Tena i Uriel Bertran han ofert una roda de premsa conjunta aquest migdia per valorar de la celebració del conclave. Tots tres han utilitzat la paraula "harmonia" i han enquadrat la dualitat de candidatures, debats i intervencions en les xarxes socials com "una mostra que SI és un partit democràtic".

"En aquest partit no hi ha divisió, el que hi ha és debat; aquí no fem com la resta de partits que clamen Duce, Duce, Duce, aquells que són proposats per la direcció". Amb aquest argument, Alfons López Tena ha descrit la situació viscuda les darreres setmanes.

Per Bertran, aquest congrés és "un punt i seguit en la breu història de set mesos del partit, que estic convençut ens portarà a la independència". I Joan Laporta, que tot i reconèixer que "un parell d'intervencions les darreres setmanes estaven fora de lloc, s'ha vist un dinamisme intern molt constructiu".

Laporta ha estat escollit president de la coalició electoral de Solidaritat Catalana per la Independència, que integra els sis partits de la coalició i té així el centre de la seva direcció i representació política.

Els Estatuts, aprovats

Només 4 de les 150 esmenes presentades pels adscrits han arribat vives al congrés. Tres s'han refusat i una quarta ha estat integrada. Una esmena que blindava els càrrecs de la comissió de Garanties. Els estatuts han estat aprovats per 609 vots a favor, 3 en contra i 12 en blanc.

Les candidatures

A quarts de quatre d'aquesta tarda els adscrits continuaven votant els membres de l'executiva i els resultats no se sabran fins als voltants de les cinc. Han d'escollir nou noms que completaran els altres deu que ja són membres de la direcció perquè són els coordinadors de les direccions regionals del partit, i que ja han estat escollits les darreres setmanes.

Optaran a la presidència Jordi San Nicolás Villalonga i Toni Strubell i Trueta, aquest darrer de la candidatura "Anem per feina". Per la secretaria general competiran l'antic responsable de protocol a l'anterior campanya, Àlex Fenoll, i Uriel Bertran. A organització i finances, Lluís Mosella disputarà el càrrec a Emili Valdero, també de la candidatura "Anem per feina".

Jordi Céspedes lluitarà amb Alfons López Tena a la secretaria de política institucional. A la de formació el combat serà entre Núria Cadenes, d'Anem per feina, i Toni Salamanca (Toni Sala). Per ocupar la secretaria de Polítiques Sectorials els congressistes podran escollir entre Jordi Anento, també d'Anem per feina, i Maria Dolors Puertas.

Tres noms es presenten a la secretaria de Moviments Ciutadans i Temes Internacionals: Anna Arqué, Ramon Ausió i Isabel-Clara Simó (candidatura “Anem per feina”). Igualment una altra terna lluitarà per la secretaria d’Acció Municipal: Oriol Sallas, Eugènia Oliveras i Robert Ara. I SI recupera un històric del moviment independentista per la Secretaria d’Estudis i Programes: Jaume Renyer, que es disputarà el càrrec amb Josep Maria Mas.