Ahir va fer trenta anys de la difusió de l'anomenat Manifest dels 2.300, el primer document d'un nou espanyolisme que abandonava la retòrica falangista i s'adaptava a uns temps en els quals és millor i més efectiu disparar des dels mitjans de comunicació o els tribunals que no pas des dels tancs.
En el fons, el mecanisme d'aquest moviment polític és particularment simple. Com que, segons la legislació espanyola, tothom té dret a ignorar el català, visqui a Ciudad Real o a Folgueroles, només cal exercir aquesta posició individual fins a les últimes conseqüències, amb el propòsit de fer saltar pels aires els -pocs- espais on el català és la llengua d'ús habitual.
Per això els objectius fonamentals d'aquest espanyolisme que van encapçalar, a principis dels vuitanta, Federico Jiménez Losantos i Amando de Miguel han estat les escoles i l'administració pública, on la llengua catalana ha aconseguit una certa hegemonia. La qüestió és que, trenta anys després, aquest nou espanyolisme continua atacant exactament els mateixos objectius, cosa que significa que, com a país, no hem aconseguit afegir ni un sol àmbit més on el català sigui la llengua d'ús corrent. En definitiva, han estat tres dècades de desgast polític defensant les mateixes posicions.
Trenta anys a la defensiva
Ara a portada
Publicat el 12 de març de 2011 a les 23:41
Et pot interessar
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Sánchez anuncia 1.300 milions d'euros en 10 anys per construir pisos «més ràpid»
-
Política Foment carrega contra Illa per pactar amb la CUP un «atemptat» contra la propietat privada