Últim «sprint» pels nous consistoris

Dissabte es constitueixen els consistoris, i les negociacions per formar governs estables, o majories alternatives a la llista més votada, són frenètiques | Barcelona, Terrassa, Sabadell, Cerdanyola..., amb l'ai al cor

Publicat el 08 de juny de 2015 a les 21:00

Xavier Garcia Albiol, amb la vara d'alcalde ara fa quatre anys, una imatge que no es repetirà. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.


Les eleccions municipals del 24 de maig van ser intenses, sí. Però més ho estan sent les negociacions post-electorals que de llavors ençà estan tenint lloc a les ciutats on no hi va haver un guanyador clar, i en què els pactes podrien deixar fora de l'alcaldia els partits més votats. Amb el gran enigma de Barcelona encara per resoldre -si Ada Colau aconseguirà pactar amb ERC o PSC per garantir-se més vots que els onze que té actualment-, és a Terrassa i Sabadell on la intensitat negociadora té més voltatge, amb ramificacions notables a Rubí, Reus, Berga, Balaguer...

Aclarida la incògnita de Badalona, on Xavier Garcia-Albiol quedarà apartat del poder, la futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no dóna cap pista sobre si està a punt de pactar un govern de coalició amb el PSC i/o amb ERC. Avui mateix, la republicana Anna Simó ha assegurat que la negociació amb Colau "segueix oberta", mentre que el socialista Jaume Collboni va exposar divendres que només es plantejava formar part del govern de Colau "o fer oposició i actuar en conseqüència", és a dir, sense mitges tintes.

Sigui quin sigui la composició de l'equip de govern barceloní a partir de dissabte, sembla clar que estarà liderat per la guanyadora dels comicis, Ada Colau. No es pot dir el mateix, amb la mateixa seguretat, de Sabadell i Terrassa. En el primer cas, el parlamentari d'EUiA Joan Mena va assegurar solemnement divendres: "El senyor Josep Ayuso no serà alcalde de Sabadell." Així, el candidat socialista pot trobar-se amb un pacte Unitat pel Canvi-ERC-Crida per Sabadell (CUP), que hauria de ser beneït per CiU, que li prengui la vara d'alcalde.

Unitat pel Canvi i la Crida per Sabadell van tancar la porta a aliar-se amb CiU en assegurar que les seves polítiques eren diametralment oposades, però sí que li demanen el suport per poder investir el futur alcalde de la cocapital vallesana. Les dues formacions celebraran les seves respectives assemblees dijous, on podrien dur a ratificació la proposta de govern que hagi nascut de les maratonianes reunions que s'estan celebrant aquests dies a la ciutat.

Tot amb tot, també hi ha sobre la taula un "pacte sobiranista" ERC-Crida per Sabadell-CiU, que hauria de ser beneït per Unitat pel Canvi. La federació nacionalista ha aprofitat aquesta situació per traslladar tota la pressió als republicans, en tant que en el primer escenari ells quedarien fora del govern. CiU recorda a ERC que s'havia manifestat a favor de crear un govern sobiranista, però que es decanta per un "govern de l'esquerra radical". ERC assegura que tan viable és una opció com l'altra, però no serà fins dimarts que podria ensenyar les seves cartes, en el marc d'una assemblea local.

[municipals2015]0840187[/municipals2015]

L'actual alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, té tots els números per repetir, tot i perdre dos regidors i quedar-se amb 9 sobre un total de 27. El pacte a quatre bandes entre Terrassa en Comú-ERC-CiU-CUP que el podia fer fora no ha reeixit. La suma donava 14, majoria absoluta.

CiU semblava disposada a fer un pas per facilitar el canvi i acabar amb 36 anys de govern socialista ininterromput, però finalment va dir no, tot i que deixava una escletxa petita mig oberta. A més, tres dels cinc socis de Terrassa en Comú -Podem, ICV i EUiA- han manifestat que volien romandre a l'oposició els propers quatre anys.

Jordi Ballart ha intentat acostar-se a CiU, a ERC, a TeC i a la CUP, i sembla que ara per ara la major receptibiltat l'ha trobat en la formació nacionalista. Totes les travesses són encara possibles, i no és descartable una sociovergència, com tampoc un govern en minoria del PSC.

[municipals2015]0840279[/municipals2015]

Aquest canvi de govern socialista -o no- pot tenir una tercera derivada a Cerdanyola del Vallès (el Vallès Occidental), on Compromís per Cerdanyola-CAV-CUP podria acabar amb el govern socialista de la ciutat. ERC i ICV ja han fet públic que donen suport a Carles Escolà com a nou alcalde del municipi, i falta que els tres regidors de CiU decideixin si se sumen al pacte per barrar el pas a la socialista Carme Carmona, alcaldessa des del 2009.

[municipals2015]0840266[/municipals2015]

A Rubí (el Vallès Occidental), en canvi, el PSC ho té tot de cara per continuar governant... de moment. ERC va quedar en segona posició i podria liderar un canvi de govern amb la Candidatura Alternativa del Vallès (CAV), ICV, CiU i Veïns per Rubí, però no aquest dissabte. La republicana Arés Tubau explica: "Lliguem la investidura amb tenir un govern estable en el temps, i això no s'ha aconseguit més enllà de tenir un acord puntual per al dia de la presa de possessió. Vull ser alcaldessa per transformar la ciutat i ajudar els veïns i veïnes, i això només ho podríem fer si hi hagués una voluntat compartida per molts. I de cara a dissabte és difícil d'assolir, perquè el temps se'ns tira a sobre. En tot cas, la legislatura serà molt llarga."

La federació nacionalista ja ha expressat el seu interès en "no hi hagi continuïtat" al capdavant de l'alcaldia rubinenca. Tubau apunta: "Podem anant-ne parlant. L'alternança seria bona, però primer hi ha d'haver un projecte sòlid que pugui fer que l'alternança sigui vàlida."

[municipals2015]0840184[/municipals2015]

La ciutat de Reus (el Baix Camp) està condemnada a ser governada en minoria. Les eleccions no van dibuixar cap majoria sòlida ni amb pactes postelectorals. Convergència va guanyar les eleccions amb 7 regidors, però la CUP en va aconseguir 6 i és la segona força, tots dos molt lluny de la majoria absoluta de 14 regidors.

Carles Pellicer, actual alcalde en funcions, va centrar-se en trobar suports a Ara Reus (2), ERC (2) i PSC (4), i les dues primeres formacions podrien acabar formant part del govern. Tot amb tot, sense el PSC, no formen majoria absoluta. Amb la ferida oberta d'Innova -més de cinquanta imputats- i dels pitjors resultats de la història socialista a la ciutat, el PSC no es veu pactant amb els nacionalistes.

Paral·lelament, la CUP tampoc no ha pogut bastir una majoria alternativa. Les converses amb CiU no van donar fruits, i el pacte "d'esquerres" que va proposar el PSC -donant l'alcaldia a la CUP-, sumant-hi ERC i Ara Reus, va saltar pels aires abans de la negociació.

[municipals2015]4308123[/municipals2015]

A Berga (el Berguedà), i superant totes les expectatives, la CUP va quedat 58 vots per sobre de l'actual govern de CiU, amb 6 regidors cadascun. Davant d'aquest escenari, només ERC podia decantar la balança cap a un govern de majories, i els republicans es decantaven per la candidatura que encapçala la jove militant de l'esquerra independentista Montse Venturós. 

No obstant això, després de reunions i negociacions, la CUP ha decidit governar en minoria, i els republicans descarten pactes amb els convergents, ja que prioritza un canvi de color polític a la ciutat. A Berga, la CUP va començar a tenir representació fa tres legislatures, amb creixements exponencials després de cada comici municipal. Aquesta vegada s'estrenarà a l'alcaldia, tot i que tothom té present queda oberta la porta de la moció de censura. 

[municipals2015]0814022[/municipals2015]

A Mataró (el Maresme), l'única capital de comarca que el PSC va "recuperar" el 24-M, el socialista David Bote molt possiblement serà escollit dissabte únicament amb els sis vots dels seus sis regidors, per bé que la formació del nou govern es podria allargar en el temps, a l'espera de si CiU i ERC s'integren al seu equip de govern. ICV ja ha descartat un tripartit d'esquerres -que, d'altra banda, tampoc suma.

[municipals2015]0821121[/municipals2015]

A Figueres (l'Alt Empordà), tot sembla indicar que el PSC donarà suport a la convergent Marta Felip perquè l'alcaldessa en funcions continuï governant quatre anys més. Divendres, Felip va apuntar la possibilitat que els socialistes passin a assumir la primera tinença d'alcaldia del municipi. El socialista Pere Casellas ja va ser primer tinent d'alcalde el 2007 amb el govern liderat per Santi Vila.

[municipals2015]1702066[/municipals2015]

CiU-RCat governarà l'Ajuntament de Vic (Osona) en solitari i en minoria, amb només 9 dels 21 regidors del consistori. Així ho ha decidit la futura alcaldessa, Anna Erra, després d'una primera ronda de contactes amb la resta de forces polítiques, en els que no s'ha consensuat cap acord per tal de configurar un pacte estable. L'anunci de Capgirem Vic (CUP) de quedar-se a l'oposició, ha facilitat el camí, ja que descarta una possible majoria d'esquerres que hauria deixat els convergents a l'oposició.

CiU-Rcat té coll avall que, dissabte, Erra serà investida alcaldessa. La formació, però, és conscient que governar en solitari no serà fàcil i ha estès la mà a la resta de partits, menys la PLVI de Josep Anglada, per establir un "pacte de governança" per a tota la legislatura, on l'oposició tindria marge per presentar els seus propis projectes. En aquest acord s'hi inclouria el vot a favor o l'abstenció al primer ple del juliol en el punt on s'aprovarà el cartipàs municipal, que estarà format només per regidors de CiU-Rcat.

[municipals2015]0824298[/municipals2015]

ERC té a l'abast l'alcaldia de Balaguer (la Noguera). Empatat a cinc regidors amb CiU, que va ser la força més votada tot i baixar dos edils. Els republicans necessiten sumar majoria absoluta per investir el seu candidat, Jordi Ignasi Vidal, que en els darrers dies ha intensificat les negociacions amb la resta de partits. Els independents d'Ara Sí Balaguer ja han anunciat que li donaran suport, de la mateixa manera que ho farà la CUP, que donarà suport a un nou alcalde a canvi de més transparència i polítiques de participació ciutadana.

Tot i assegurar-se aquests suports, a ERC li falta encara un vot per arribar als nou sufragis que li permetin fermar l’alcaldia, i aquest està a la bancada del PSC. El sentit del vot dels tres regidors socialistes serà clau per decidir l’alcaldia. Els primers contactes entre republicans i socialistes han transitat pel camí de la bona sintonia, si bé encara no hi ha tancat cap pacte d’investidura perquè el PSC hi posa una condició: entrar a govern. Una cosa, però, és clara. Ningú no donarà suport a l’actual alcalde, Josep Maria Roigé, que només pot revalidar el càrrec si es trenquen les negociacions d'ERC.

[municipals2015]2523040[/municipals2015]

A Girona, Tarragona i Lleida, el convergent Carles Puigdemont i els socialistes Josep Fèlix Ballesteros i Àngel Ros continuaran governant les seves respectives ciutats. Res fa preveure que els partits que donin suport a l'equip de govern pateixin cap canvi respecte a l'escenari previ al 24-M.

[municipals2015]1720079[/municipals2015]

[municipals2015]2533120[/municipals2015]

[municipals2015]4336148[/municipals2015]