L'última crida d'Aragonès per retenir la presidència: sense ERC, retallades o Moncloa

Els republicans tanquen la campanya a Tarragona, circumscripció estratègica que va situar-los per davant de Junts el 2021, i fan una crida al vot dels indecisos independentistes d'esquerres: "Nosaltres som polítiques socials i llibertat nacional"

Pere Aragonès, aquest divendres a Tarragona.
Pere Aragonès, aquest divendres a Tarragona. | Marc Puig / ERC
10 de maig del 2024
Actualitzat a les 21:04h

Balanç de la feina feta al Govern republicà, propostes de futur i una coherència estratègica infranquejable per exhibir estabilitat. Aquests ingredients han estat els bàsics de la campanya que ERC ha dut a terme per intentar que Pere Aragonès revalidi la seva presidència. Una campanya clàssica en què Aragonès ha tingut com a escuder el president del partit, Oriol Junqueras. Els mítings han sigut de petit format -entre 200 i 600 persones la majoria- i s'han celebrat arreu del territori, amb especial èmfasi en el camp de Tarragona, on tanquen la campanya els republicans aquest divendres. L'acte més multitudinari va ser dijous al Palau de Congressos, amb 1600 persones. En totes les intervencions dalt l'escenari, el president de la Generalitat s'ha encarregat de repetir fins a no poder més tres propostes: finançament singular, un referèndum acordat amb l'Estat i impulsar l'estat del benestar. Els pactes que ERC faci després del 12-M giraran al voltant d'aquestes exigències.

Des de l'equip dels republicans estan contents amb la campanya. De fet, internament consideren que són els que l'han fet millor. Al llarg de les dues setmanes han existit crítiques directes a Junts -sobretot atribuint-li el passat convergent de les retallades- i al PSC per la "servilitat" a la Moncloa, però la majoria dels minuts dels discursos s'han dedicat a parlar de projecte. Els republicans han volgut exhibir que ho tenen tot preparat per tornar a comandar el país enfront dels seus adversaris, Salvador Illa i Carles Puigdemont, que només parlen de "noms" i "cadires". 

"Voteu pensant en Catalunya. Si us estimeu Catalunya no podeu votar un candidat que renuncia al català -en referència a Salvador Illa- i no podeu votar els que van fer les retallades -Junts-. Nosaltres som l'opció política que garanteix que no us manarà la Moncloa ni les retallades", ha proclamat Aragonès en l'acte final d'ERC. Ha estat aplaudit per un públic conformat per 500 persones, moltes d'elles amb samarretes de suport a la cap de llista per Tarragona, Raquel Sans, que s'ha demostrat molt estimada al territori. El lloc per tancar la campanya no és casual. Tarragona va ser clau en les últimes eleccions catalanes perquè ERC quedés per davant de Junts.

Aragonès, com era previsible, ha tornat a carregar contra el "personalisme" dels seus rivals, i ha demanat concentrar el vot en ERC perquè és la proposta que representa els desitjos de la gent independentista i d'esquerres. "Només hi ha una opció que no fa triar entre polítiques socials i llibertat nacional. Trieu ERC", ha reblat. A més, ha reivindicat el paper dels republicans a Madrid, des dels indults fins a l'amnistia. "No sabeu el gust que dona anar a la Moncloa a dir-los que votarem i tindrem la llibertat del nostre país", ha tancat.

El canvi de to i els pactes postelectorals

En tota la campanya no hi ha hagut canvis de to. Es va cuinar en la precampanya. Aragonès va passar del posat institucional, extremadament educat i correcte, a aixecar la veu contra els adversaris. Aquest canvi de to es va oficialitzar amb una frase dita en un acte de precampanya, en la celebració del dia de la República per part d'ERC. "El projecte d'Illa és Sánchez, i el de Puigdemont, Puigdemont", va llançar.

Dies després s'evidenciava que Junts situaria com la vàlua més forta el seu candidat, i Sánchez s'agafava cinc dies per reflexionar copsant al 100% la campanya del PSC, i de la resta. Des d'aquella frase que des de l'equip del president asseguren que va suposar l'inici del nou to d'Aragonès, el temps de crítiques a socialistes i juntaires han estat equilibrades per part d'Aragonès. A tots dos per igual.

Però davant d'aquest panorama, quin futur de pactes es dibuixa? Els resultats del 12-M poden generar una aritmètica molt complicada. Aquesta és, de fet, una de les campanyes més clàssiques i lineals dels últims anys, però alhora la que més incerteses preveu generar l'endemà del 12-M. Hi ha uns quants d'elements evidents. El primer, que Illa és el guanyador indiscutible de les enquestes i, per tant, probablement també ho serà de les eleccions.

El segon, que ERC té centralitat per ser clau en qualsevol dels hipotètics governs que es puguin configurar en el futur. Amb Junts per reeditar una majoria independentista. Amb el PSC si els socialistes accepten el referèndum, com van acabar cedint als indults i l'amnistia. De moment la demoscòpia situa en tercer lloc als d'Aragonès. Ara bé, és el partit que, segons el baròmetre del CEO, més s'ho juga tot en campanya, perquè un terç de catalans afirmen que no saben a qui votaran i, d'entre els dubten entre diversos partits, la majoria tenen els republicans com a opció.

La nit electoral dels republicans, que se celebrarà a l'Estació del Nord de Barcelona, pot ser una festa si els indecisos situen els republicans per davant de Puigdemont o una nova patacada que se sumarà a les derrotes acumulades en les eleccions espanyoles i municipals. Sigui l'escenari que sigui, ERC confia tenir la clau i utilitzar-la amb destresa. Si una cosa han apres els últims anys els d'Aragonès i Junqueras, és a negociar.