
La telenovel·la de la reforma del Reglament del Parlament es va acabar dimecres d'aquesta setmana amb l'aprovació per unanimitat de tots els grups de la cambra catalana. La reforma tenia per objectiu reestructurar per dins i per fora el grup mixt del Parlament atès que la seva configuració feia d'aquest grup parlamentari poc menys que surrealista.
La Mesa del Parlament va atendre les peticions dels líders dels partits que el configuraven, el solidari Alfons López Tena i el ciutadà Albert Rivera i es van posar a treballar per consensuar una reforma que no fes perdre a SI el seu pes majoritari al grup però que permetés més autonomia als partits que l'integraven.
Finalment, amb la reforma i afegit de dos subarticles, el reglament possibilita que es puguin constituir subgrups parlamentaris al si del grup mixt. Aquests subgrups hauran d’estar integrats per un mínim de tres diputats d’una mateixa formació, cosa que permetrà que aquesta legislatura se’n puguin constituir dos, un amb els quatre diputats de SI i un altre amb els tres de Ciutadans. Tots dos funcionaran autònomament i podran presentar iniciatives legislatives. A més, un representat de cada subgrup podrà assistir amb veu i vot a les reunions de la junta de portaveus. És a dir, actuaran com grups parlamentaris independents.
Ciutadans amb la reforma hi guanya. Podrà presentar iniciatives parlamentàries. SI, a priori, només guanya perquè assoleix més independència d'estructura i logística parlamentària. Però, ja se sap, llei nova, trampa nova. El cas és el Reglament més que reformar-se s'ha ampliat. I quan s'apedaça sempre queden forats.
La constitució dels dos subgrups dins el paraigua del grup mixt significa que el grup mixt continua viu i en plenes funcions. Amb un portaveu o president del grup que també hauria d'assistir preceptivament a les juntes de portaveus. Qui aritmèticament té la majoria del grup mixt és SI; per tant, un dels quatre diputats de SI en serà el portaveu i representarà els set diputats del grup mixt.
A la pràctica això es podria traduir en una situació inversemblant a les juntes de portaveus que juntament amb la Mesa marquen l'agenda política parlamentària. Com que SI té subgrup i la majoria del grup mixt, podria tenir dos portaveus que representarien, un 4 diputats i l'altre, els set que configuren el grup mixt. És a dir, Solidaritat ara com ara té 11 diputats. És a dir, que de 135 diputats el Parlament passa a tenir-ne 142.
L'afegitó de l'article 22bis, apartat 2
Per si de cas amb l'anterior interpretació no n'hi haguès prou, es podria tibar més la corda. L'afegitó de l'article 22bis apartat 2, prescriu que si tots els diputats del grup mixt estan adscrits a un subgrup, els portaveus de cada grup assistiran amb veu i vot a la Junta de Portaveus del Parlament.
Una interpretació clara d'aquesta especificitat permet que si un diputat de SI marxa "formalment" però conxorxat del seu subgrup, Solidaritat mantindria el subgrup i el diputat díscol podria fer de les seves amb connivència amb els seus companys de grup. Però aquesta possibilitat seria tibar massa la corda. Però no oblidin que l'ombra del Ho Txi Min és allargada, i si no, que li preguntin al diputat López Tena.