Una proposta per resoldre la qüestió catalana, a la prestigiosa revista «Foreign Affairs»

La professora Laia Balcells defensa un referèndum vinculant i l'amnistia dels presos i exiliats per avançar en la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya

Publicat el 28 de novembre de 2019 a les 19:50
La prestigiosa revista Foreign Affairs publica aquesta setmana un article de la professora titular de la Universitat Georgetown Laia Balcells sobre la qüestió catalana i, concretament, proposa una via de sortida per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Concretament, la solució passa per un referèndum d'independència vinculant i una amnistia pels presos polítics i els exiliats.

Titulat A Way Out of Spain’s Catalan Crisis, Bacells repassa l'última etapa del procés, des de la sentència del Tribunal Suprem, i les posteriors mobilitzacions reprimides per la policia. Després de les eleccions, la politòloga alerta que el govern espanyol rebrà "pressions" per acordar "qualsevol compromís significatiu" i per això pronostica que "la crisi continuarà". 

L'article situa les arrels d'aquesta posició inflexible de l'Estat en una "debilitat històrica" que configura  la consciència nacional espanyola. "Les elits de Madrid veuen com una amenaça qualsevol qüestionament de la unitat nacional i la possibilitat d'un referèndum d'autodeterminació s'entén com una traïció", sosté Balcells. Així, qualsevol projecte independentista és vist com "il·legítim" i, en conseqüència, els seus líders no poden ser "interlocutors vàlids".

Balcells contraposa la violència d'ETA amb el pacifisme del moviment sobiranista, i constata que les elits polítiques espanyoles solen comparar-les. En aquest sentit, lamenta que a Madrid pensen que "implementar el mateix enfocament" del problema, pot servir per acabar amb l'independentisme. Davant d'això, la professora assenyala que les propostes per desescalar el conflicte entre Catalunya i Espanya no estan tenir bona acollida en termes electorals. 

Segons Balcells, hi ha poca evidència que "l'estratègia maximalista de Madrid" funcioni, perquè mentre un bloc espera que l'altre es desinfli, l'independentisme manté un suport més o menys estable. Tot i així, les dades indiquen que un 45,7% dels catalans acceptaria un "acord de devolució" que atorgués més competències d'autogovern. "Satisfer una proporció tan gran de catalans podria disminuir el suport a la secessió", sosté la professora, que admet que aquesta via no es contempla ara mateix a l'Estat. Recorda que l'ordenament jurídic actual permet a l'Estat recuperar les competències sobre Catalunya i admet també que seria difícil que l'independentisme acceptés no utilitzar aquesta autonomia per assolir l'independentisme.