
"En els darrers anys a Europa s'han fet polítiques que han humiliat les persones". Amb aquesta contundència s'ha expressat Ernest Urtasun al bar Mau-Mau de Barcelona en l'acte per les llibertats sexuals i a favor dels drets de les persones del col·lectiu LGTB (lesbianes, gais, transexuals i bisexuals).
El candidat ecosocialista ha insistit que la campanya de la coalició se centra en les persones i per aquest motiu vol recuperar la fraternitat "com a principi fonamental de la cultura europea". En aquest sentit, ha volgut recordar que cada persona és "única i irrepetible, per la qual cosa l'hem de deixar que estimi qui vulgui". Urtasun ha revelat que en una enquesta recent feta per l'Agència de Drets Fonamentals a Europa la meitat de les persones LGTB han sofert algun episodi de discriminació o han hagut d'aguantar algun comentari denigrant. Això demostra que, si bé "s'han fet avenços en la igualtat, encara s'ha de lluitar per aconseguir la igualtat real".
Urtasun s'ha compromès a continuar la lluita de Romeva en defensa dels drets del col·lectiu i ha parlat de propostes concretes: un full de ruta clar per a la igualtat, la directiva transversal de no discriminació, harmonitzar a l'alça la legislació en matèria de matrimoni i adopció (adoptant la legislació dels països més avançats), una estratègia europea per combatre la violència homofòbica i transfòbica i promoure una definició inclusiva de les famílies.
També demana acabar amb els requisits per al reconeixement legal del gènere, mobilitzar les institucions europees per fer front a l'assetjament escolar, l'accés a la reproducció assistida a lesbianes, mares solteres i bisexuals i evitar que les retallades afectin els programes contra la VIH. "La UE ha estat massa passiva en la defensa d'aquest col·lectiu, anirem a Brussel·les a donar canya a les llibertats sexuals", ha reblat Urtasun, que ha recordat que una vegada a Estònia Romeva i altres eurodiputats van haver d'amagar-se en un bar per risc de ser agredits en una manifestació a favor dels drets del col·lectiu LGTB.
Núria Lozano, número 2 de la llista, ha recordat que la igualtat "forma part de l'ADN d'ICV-EUiA" i ha denunciat que l'homofòbia està molt oculta en l'àmbit laboral, en què "s'usa la situació de prevalença i superioritat". Lozano ha instat la UE a no permetre l'entrada de països "on s'ha instal·lat l'odi i el feixisme" i ha cridat a "no consentir que ningú ens digui què hem de fer amb la nostra vida, com ha passat amb certs col·lectius eclesiàstics, que han fet de l'odi la seva manera de viure".
La regidora d'ICV-EUiA a Barcelona, Janet Sanz, ha plantejat la necessitat d'avançar del reconeixement "parcial i desigual de molts estats de la UE a un reconeixement ple dels drets del col·lectiu LGTB". La regidora denuncia que el PP és un partit "homòfob", demana a Europa "que no miri cap a una altra banda" i planteja una llei de protecció.