Urtasun reclama majories per impedir que la dreta i la ultradreta controlin la UE

L'eurodiputat d'ICV demana a les diferents famílies polítiques del continent "treballar plegats"

Publicat el 10 de gener de 2019 a les 20:19
L'eurodiputat i aspirant a encapçalar els comuns a les eleccions europees Ernest Urtasun s'ha compromès aquest dijous a treballar per configurar àmplies majories a Europa per combatre una possible majoria de la dreta i la ultradreta que controli la Unió Europea. Aixó ha assegurat durant l'acte de presentació de la seva candidatura a les primàries de Catalunya en Comú per a les eleccions europees, en què han participat diversos membres de la seva candidatura, i durant el qual ha considerat que és "difícil" que la majoria entre socialdemòcrates i democristians que domina l'Eurocambra pugui reeditar-se.

Urtasun ha advertit que en diversos estats membres la dreta democràtica ha obert la porta a governar amb la ultradreta, fet que "ja passa a Andalusia, també amb Cs, que ha acceptat un govern amb la ultradreta". L'eurodiputat ha alertat que la ultradreta no vol destruir Europa, sinó que vol "assaltar les institucions europees per definir una trajectòria diferent de la UE" i s'ha conjurat per dotar-se de la força suficient per intentar impedir-ho.

"Hem de ser capaços de ser prou forts per impedir que això passi i dibuixar una majoria diferent", ha expressat Urtasun en un acte celebrat al centre cívic Francesca Bonnemaison, amb el seu aforament ple. En aquest sentit, ha cridat a l'encaix de diferents famílies europees i ha posat com a exemple la trajectòria dels comuns, que han fet "una tasca d'encaix d'expressions molt diferents".

La globalització neoliberal com a origen del problema

El dirigent ecosocialistes també ha subratllat que que a l'extrema dreta no se la frenarà advertint del seu auge: "No se la guanyarà demanant que se'ns voti perquè vénen. Cal il·lusionar amb un projecte de societat que valgui la pena". Una assignatura que considera que les institucions europees tenen pendent.

Urtasun ha retret als actuals líders europeus la seva obstinació en defensar la "globalització neoliberal" i la seva aposta per l'austeritat, que considera que ha augmentat la precarietat i les desigualtats i ha portat a molts ciutadans a la desafecció amb el projecte europeu. Creu que s'està deixant a molta gent enrere, que no se sent part de la societat i que "no mira al futur amb esperança, sinó amb por, angoixa i incertesa" i que és en aquest moment "quan apareixen els monstres" de l'extrema dreta.

L'"obsessió per l'austeritat i els equilibris pressupostaris"

Així, ha apostat per la construcció de poders públics forts que controlin la globalització i l'economia neoliberal, que puguin ajudar els estats que en una societat globalitzada no poden fer-se càrrec de mantenir l'estat del benestar, i que substitueixin els actuals òrgans "que precaritzen" la seva situació.

També ha sostingut que Europa "ha deixat de fer inversió, està obsessionada amb l'austeritat i amb els equilibris pressupostaris", un fet que, al seu judici, impedeix avançar en assumptes importants com la transició energètica i la transformació digital de les economies. "De què serveix tenir una moneda única i 28 sistemes tributaris diferents que competeixen entre ells?", ha afegit, i ha recordat com els estats utilitzen els impostos de societats per atreure empreses, fet que considera que impedeix sistemes tributaris justos, i com alguns són incapaços de fer tributar a grans multinacionals.

Les primàries de Catalunya en Comú arrenquen aquest divendres

Aquest divendres arrenquen les primàries de Catalunya en Comú per escollir el representant que s'integrarà a la llista de Podem a les europees. Urtasun competeix en aquestes primàries amb dues altres aspirants: Míriam Brunet i Joana Bregolat.

Al marge del candidat de Catalunya en Comú, Barcelona en Comú presentarà el seu propi representant. Gerardo Pisarello tindrà un lloc garantit a la llista de sortida amb l'objectiu de donar veu al municipalisme a Europa.