Vic és la primera capital de comarca que aprova exercir la sobirania fiscal

El text s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, SI, PSC i ICV, mentre que PxC s'hi oposa

Publicat el 04 de març de 2013 a les 23:20
El ple de Vic ha aprovat la moció de sobirania fiscal. Foto: Adrià Costa

L'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció on es demana a l'alcalde, “amb la corresponsabilitat” de tots els regidors que s'hi mostrin a favor, que exerceixi la sobirania fiscal i que ordeni ingressar els pagaments de l'IRPF i l'IVA (si n'hi haguessin) a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària espanyola, com s'havia fet fins ara. D'aquesta manera, Vic es converteix en la primera capital de comarca i gran ciutat en aprovar una resolució d'aquest tipus, tot i que el text final difereix substancialment del proposat des de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) a tots els seus municipis i de la moció inicial presentada per SI i la CUP.

Finalment, la moció s'ha aprovat per majoria absoluta, amb els vots a favor de 16 dels 21 regidors: CiU, ERC, SI, CUP, ICV-EUiA i PSC. Els cinc regidors de PxC s'han posicionat en contra.

A efecte pràctics, la moció no s'executarà de seguida i es posposarà fins que s'hagi consensuat un calendari d'actuació conjunta amb l'AMI, una proposta que es podria posar damunt de la taula en la trobada de l'entitat del proper mes de maig. La intenció passa per aglutinar el màxim de municipis per fer una acció més contundent i coordinada. A més, la moció insta al Govern de la Generalitat a treballar amb l'AMI per la creació de la Hisènda pròpia.

La moció també compromet a l'Ajuntament a adreçar a aquells ciutadans que vulguin acollir-se en aquesta pràctica a “les plataformes, entitats o associacions que donin assessorament en aquest tema”.

Una negociació intensa

La proposta de sobirania fiscal ha arribat al ple després d'intenses negociacions entre els grups que hi han donat suport, converses que s'han allargat fins a pocs minuts abans de la sessió. Finalment, la moció només l’han presentada la CUP i SI.

Recordem que a la junta de portaveus de dilluns de la setmana passada, tot indicava que CiU i ERC s’hi apuntarien . La moció inicial era la mateixa que ha proposat l’Associació de Municipis per la Independència, liderada per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, a tots els seus municipis adherits, i instava directament a l'Ajuntament de Vic a exercir la sobirania fiscal. Finalment, però, CiU i ERC van fer marxa enrere, després de l’informe negatiu de la secretària i l’interventor on es confirmava que la proposta no tenia cobertura legal.

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

La situació era delicada. La proposta de l’AMI trontollava al primer municipi on arribava, precisament a la ciutat on el president de l’entitat n’és l’alcalde. Al final, però, decisió salomònica, amb l’aprovació d’algunes esmenes proposades per l’equip de govern (CiU i ERC) entre les que destaquen les següents: es carrega tota la responsabilitat legal a l’alcalde i es posposa l’executabilitat de la decisió, amb la qual cosa es dóna temps a l’AMI i al Govern de la Generalitat a confeccionar una estratègia conjunta que tindria més força i complicaria les possibles sancions i inhabilitacions.

La moció, segons els indicis del ple i les paraules de l’alcalde, sembla que continua sent il·legal. Vila d'Abadal, a preguntes reiterades de l’oposició, no ha permès a la secretària que digués si la moció tenia cobertura legal o no, tot i que el mateix Vila d’Abadal ha deixat entendre que tot continuava igual, i que no s’havia canviat el fons de la qüestió.

Tots contents, menys PxC

El resultat final de la moció ha deixat satisfets a tots els partits, menys PxC, i fins i tot PSC i ICV-EUiA s’hi han adherit. “Som conscients que en algun moment, en aquest procés sobiranista, s’haurà de creuar un semàfor vermell. Però ens agradaria creuar-lo tots a l’hora”, ha dit el portaveu d’ERC, Joan López. “Intentarem anar junts. Si no, el que aconseguirem és que vagi caient gent pel camí”, ha apuntat en la mateixa línia Vila d’Abadal. “El que és important és que entre tots hem de prendre consciència que necessitem els diners a casa nostra”, ha afegit.

Des d’ICV-EUiA i el PSC s’ha qüestionat la proposta, sobretot des del punt de vista legal. Tot i això, les dues formacions hi han acabat donant suport, “si més no per la gosadia de l’alcalde”, tal com ha argumentat el portaveu socialista Jacint Raurell.

El més crític ha estat PxC, que ja ha anunciat que demanarà un nou informe a la secretària i a l’interventor per aclarir la legalitat de la moció.

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

Joan López i Josep Rafús, moments abans de començar el ple. Foto: Adrià Costa