Foc Nou, la candidatura liderada per Helena Solà i Alfred Bosch que es proclama l'alternativa a les dues "oficialistes", en referència a la d'Oriol Junqueras i la de Xavier Godàs, ha celebrat aquest dissabte haver aconseguit els avals necessaris per concórrer al congrés d'ERC amb una festa on han convidat a tots aquells militants que ho han fet possible, i on han exposat el seu programa electoral.
La candidatura, que va ser l'última a anunciar la seva candidata tot just fa un mes i escaig, és la més clara pel que fa a la definició sobre els pactes que el partit ha de fer: rebuig sistemàtic a enteses amb els socialistes. De fet, es proclama la llista que està en contra de l'acord per investir Salvador Illa, i proposa fer una consulta a la militància sobre els acords amb el PSC. També recull en el seu programa no renunciar a la via de la unilateralitat, al contrari de les altres dues candidatures i de l'actual estratègia que segueix ERC. Què vol fer Solà amb ERC?
Independència
Foc Nou defensa que ERC ha de superar la fase política antirepressiva i restablir la independència com a "eix distintiu". Vol que el partit exerceixi un "lideratge positiu" en la construcció de la república catalana amb una "estratègia compartida" amb el conjunt del món independentista, consolidant un espai permanent transversal de debat i diàleg per assolir consensos. També defensa que la negociació política amb l'Estat per a la resolució del conflicte "és necessària i desitjable", però remarca que cal conduir-la amb "posicionaments sòlids". També estableix que la "renúncia apriorística de la via unilateral per assolir la independència ha estat, i segueix essent, un error estratègic que cal corregir".
Revertir la "deriva desnacionalitzadora"
La candidatura considera que cal recuperar la "plena vocació nacional d'ERC", superant la "deriva desnacionalitzadora de la direcció actual". Situen la llengua catalana com un dels pals de paller que requereix una atenció desacomplexada. "Defensem una concepció oberta de nació, un ens col·lectiu en constant evolució, amb la llengua catalana com a element vertebrador i reconeixedora de la diversitat cultural de la nostra societat", recull el programa. En aquest sentit, també plantegen presentar "propostes legislatives ambicioses" a les cambres legislatives per fer visible el model de país d'ERC i "evidenciar les limitacions de l'actual marc autonòmic i constitucional". En resum, superar el "marc autonomista".
Feminisme
Foc Nou, que és l'única candidatura que té una dona com a cap de llista, defensa un feminisme inclusiu, des del reconeixement de la interseccionalitat. A nivell de partit, planteja la revisió del pla d'igualtat per tal d'actualitzar-lo amb l'objectiu de disminuir la "revictimització" de les víctimes, així com assegurar que reben acompanyament psicològic i jurídic. Concretament, proposen la creació d'un òrgan format per persones expertes, tant internes com externes de l'organització.
Separació de funcions i límit de mandats
Foc Nou defensa que les principals persones que ocupen la direcció (presidència i secretaria general) no siguin candidates a les eleccions, i que els càrrecs institucionals polítics i tècnics no predominin en la composició de l'executiva. Per això, plantegen establir un sistema d'incompatibilitats clares, i erradicar tota praxi d'"amiguisme, clientelisme, edatisme i nepotisme". També situen la necessitat d'aplicar la limitació de mandats a tots els nivells orgànics i de representació pública del partit, i evitar l'acumulació de càrrecs. Actualment, els estatuts del partit estableixen que un president pot ser reelegit un màxim de dotze anys, però es van canviar per la situació d'exili i presó de Rovira i Junqueras. També es comprometen a revisar els mecanismes per a seleccionar les persones candidates i les llistes en tots els àmbits (locals, comarcals i nacionals).
Reforçar els mecanismes de control
La candidatura de Solà reivindica que és l'única que no té cap dels seus aspirants en l'actual executiva nacional, i que, per tant, no té cap mena de responsabilitat en l'estructura B del partit. Per evitar que tornin a passar situacions d'aquest tipus, proposa reforçar els òrgans interns encarregats de resoldre aquestes polèmiques. Així, planteja desvincular les comissions de garanties i la d'ètica de la direcció del partit, per tal de promoure la seva absoluta independència funcional i orgànica, integrant-hi militants de base, sens perjudici de la seva formació necessària i la incorporació de metodologies externes a l'organització en el seu funcionament.
Participació de la militància
Foc Nou vol garantir el dret de la militància a saber "qui, com, quan i per què" es decideix qualsevol qüestió en el si de la direcció del partit. "Hem de permetre que el debat ideològic prevalgui sobre el de les persones i convertir els òrgans col·legiats en veritables espais de debat i presa de decisió democràtiques, tot reformulant estatuts i reglaments en la mesura que sigui necessari", recull el programa. També proposen reimpulsar el consell nacional com a espai de debat obert, amb la participació efectiva de tots els seus membres. Per altra banda, aposten per fomentar i augmentar la formació de la militància en el coneixement ideològic i en els posicionaments polítics del partit com a punt de partida, així com oferir eines a les bases a l’hora de defensar l’argumentari en els diferents eixos ideològics del partit.