El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous tramitar per la via ràpida la reforma del reglament impulsada per PSC, Junts, ERC, comuns i CUP. Preveu introduir nous supòsits de delegació de vot, regular el vot telemàtic, flexibilitzar el procediment per constituir els grups parlamentaris i modificar la majoria necessària per aprovar les declaracions institucionals del Parlament.
Tot i que el reglament encara no està aprovat, els diputats de Junts a l'exili Carles Puigdemont i Lluís Puig han participat en la votació d'aquest dijous a través del vot delegat. La cambra catalana té previst aprovar definitivament la reforma al ple del 25 de juliol. La tramitació exprés s'ha aprovat amb els vots dels cinc grups impulsors. El PP i Vox hi han votat en contra i Aliança Catalana s'hi ha abstingut argumentant que és una reforma redactada per "l'espanyolisme" i "l'extrema esquerra".
La mesura arriba després que fos proposada en la passada legislatura per ERC i la CUP. En aquell moment el PSC i Junts se'n van desmarcar. Els socialistes, de fet, van generar una batalla contra el fet que Puig votés a través d'un mecanisme habilitat per la mesa que ho permetia, i ho van portar a la justícia. Ara, però, en el marc de les negociacions amb ERC per a la investidura de Salvador Illa, s'hi han posat bé. El diputat del PSC Ferran Pedret ha justificat l'habilitació del vot telemàtic i delegat argumentant que s'inspira en "els articles 82 del reglament del Congrés i 92 del Senat".
Jeannine Abella, de Junts, ha celebrat que en el pròxim ple del Parlament el diputat d'ERC Ruben Wagensberg hi pugui ser present un cop s'ha arxivat la causa de Tsunami Democràtic després del "deliri i ridícul monumental" del jutge García Castellón. Així mateix, ha defensat la reforma del reglament recordant que el vot telemàtic és una qüestió que existeix en altres parlaments. "Tots els Parlaments dels països del nostre entorn tenen implementat el vot telemàtic, és una autèntica anomalia que Catalunya quedés enrere, avui la corregim", ha remarcat.
Des d'ERC Marta Vilalta ha iniciat la seva intervenció esperant que els exiliats puguin tornar aviat a casa, i en especial la secretària general, Marta Rovira, de qui l'arribada és imminent. Ha recordat que la reforma permet el vot dels exiliats, i ha reivindicat que ERC i la CUP ho van proposar en la passada legislatura, però que Junts i el PSC se'n van desmarcar. "Avui ho celebrem perquè hem construït una majoria molt àmplia", ha dit la republicana. "És una bona notícia que el Parlament guanyi més eines en clau antirepressiva", ha afegit.
Susanna Segovia, dels comuns, ha reivindicat la reforma perquè permet fer declaracions institucionals per majoria qualificada i no per unanimitat. La irrupció de Vox en la passada legislatura va impedir aquestes declaracions, ja que els ultres es van oposar a cadascuna de les iniciatives que es van proposar en la junta de portaveus en matèria de migració o bé drets de les dones. "És una de les maneres de fer front a la presència de la ultradreta", ha sentenciat.
Des de la CUP Dani Cornellà ha defensat que l'"acord ampli" és possible perquè cap partit que defensi els drets fonamentals "es pot posar de perfil davant del que ha patit el país". "Alguns d'ells no només s'han posat de perfil, sinó que han col·laborat activament en la repressió i persecució política", ha criticat, en referència al PSC, que ara ha canviat de parer per una qüestió d'"aritmètiques".
El PP ja ha anunciat que portarà la reforma al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i Vox vol afegir-se a l'escrit dels populars perquè no ho poden fer sols. I és que per demanar dictamen a l'òrgan consultiu es necessiten una desena part dels diputats o dos grups parlamentaris. Tenen dos dies demanar l'opinió al CGE, que haurà d'emetre dictamen no vinculant en un màxim d'una setmana. Els grups tenen fins a les 15.30 hores per presentar esmenes i es preveu que la reforma es pugui aprovar de manera definitiva al ple del Parlament del 25 de juliol