Per més singularitats que se'ls vulguin atribuir, les revoltes urbanes del Regne Unit són una conseqüència directa de la manca d'oportunitats dels estrats més baixos de les classes populars. Una crisi profunda -econòmica i de valors- combinada amb la inhibició creixent dels poders públics només necessita una espurna per esclatar. Va passar a París la tardor de 2005 i ara està passant a Londres. Ni tan sols és la primera vegada, The Clash va popularitzar White Riot en referència a les revoltes de Notting Hill, el 1976, en les quals van participar activament els mateixos Joe Strummer i Paul Simonon.
Però el fet és que -en una ciutat o una altra, en un temps o un altre- les raons de la "malaise des banlieues" són sempre, aproximadament, les mateixes. Grans barriades perifèriques, amb habitants que disposen de molt poca formació i, sovint, són d'arrel immigrant. Tenen en comú que desconfien de la policia i de les institucions que, des de la ideologia que sigui, han fracassat en l'intent d'homogeneïtzar-los.
Naturalment, el context que propicia les revoltes té a veure amb les peculiaritats de la societat concreta on es produeixen. Però no hi haurà cap examen de l'àrea metropolitana de Barcelona que en pugui garantir la immunitat.
ARA A PORTADA
Publicat el 09 d’agost de 2011 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política Illa defensarà la «diversitat» i la necessitat de «sumar capacitats» a la conferència de presidents
-
Política Segones Creus de Sant Jordi del postprocés: «Cal que insistim en allò que ens uneix»
-
Política Els canvis fiscals no inquieten (per ara) els promotors del Hard Rock
-
Política El Parlament investigarà les irregularitats i els casos de violència sexual a la DGAIA
-
Política Rull es compromet a fer «totes les gestions» perquè la Bressola pugui obrir el Liceu
-
Política El Govern crearà una direcció general d'IA i habilitarà un nou portal de subvencions per reduir terminis