Els deu beneficis que ens aporta la migdiada

Dormir després de dinar ens ajuda a recuperar el son perdut, i també ens aporta beneficis físics i mentals

Fer la migdiada té diversos efectes positius per la nostra salut
Fer la migdiada té diversos efectes positius per la nostra salut | Europa Press / Reuters
Redacció
17 d'agost de 2016, 23:16
Actualitzat: 23:16h
Només un 16,2% de la població fa la migdiada, segons la Fundació de l’Educació per a la Salut de l’Hospital Clínic Sant Carles i l’Associació Espanyola del Llit (Asocama). Aquesta pràctica aporta beneficis físics i mentals, a més d’ajudar-nos a recuperar el son perdut i assegurar un ritme de vida més sa. De fet, la Fundació Espanyola del Cor (FEC) ha publicat deu beneficis que ens aporta fer la migdiada.

Per aconseguir un efecte reparador quan dormim després de dinar, cal trobar un lloc còmode amb una temperatura agradable, i un ambient tranquil amb poca llum i sense massa soroll. Les hores més apropiades per fer la migdiada és entre les tres i les cinc de la tarda, segons explica la FEC. La durada aproximada ha de ser d'uns 30 minuts. 

Els beneficis de fer la migdiada

1. Prevé les cardiopaties: la migdiada ajuda a disminuir un 37% l’estrès i risc de patir malalties cardiovasculars. La falta de son incrementa el cortisol, una hormona que augmenta la intolerància a la glucosa i la grassa, debilita el sistema muscular i immunològic i disminueix els nivells de l’hormona del creixement. Tots aquests factors poden causar diabetis i malalties cardiovasculars. Quan dormim, s’allibera l’hormona del creixement, l’antídot del cortisol.

2. Redueix la tensió arterial: dormir una migdiada d’entre 45 i minuts i una hora, ajuda a disminuir la pressió arterial i el ritme cardíac. Així es desprèn d’un estudi de l’Allegheny College de Pennsylvania (els Estats Units), que va analitzar els efectes de dormir a la tarda en 85 universitari sans.

3. Facilita l’aprenentatge: segons un estudi de la Universitat de Berkeley, les persones que fan la migdiada, rendeixen més durant la tarda i augmenten un deu per cent la seva capacitat d’aprenentatge. D’aquesta manera, la productivitat dels treballadors és més elevada i augmenta el rendiment escolar dels nens. 

4. Augmenta la concentració: diversos estudis demostren que la migdiada (fins i tot la de sis minuts) contribueix a millorar qualsevol tasca que suposi recordar llistes de paraules o d’objectes. El son facilita l’emmagatzemen de la memòria a curt termini i deixa espai per a noves dades. Mentre dormim, els records recents es transfereixen de l’hipocamp al neocòrtex, on es consoliden els records a llarg termini. 

5. Estimula la creativitat: la migdiada estimula l’hemisferi dret del cervell, que s’associa a la creativitat., segons ha comprovat un equip de neuròlegs de la Universitat de Georgetown.  

6. Facilita la resolució de problemes: Robert Stickgold, professor de Psiquiatria de la Harvard Medical School, va descobrir que quan els individus entren en la fase REM del son, tarden menys en realitzar diferents connexions entre idees.

7. Millora els reflexos: segons un estudi de la NASA, on van participar 747 pilots,  va concloure que aquells que havien dormit una migdiada diària de 26 minuts cometien un 34% menys d’errors a la feina i duplicaven els seus nivells d’alerta.

8. Afavoreix l’abstracció: un experiment que ha analitzat les expressions facials de diversos nens de 15 mesos va demostrar que els que havien dormit van aprendre una frase i la seva relació amb altres, mentre que la resta no les reconeixia. Això suggereix que la migdiada afavoreix l’aprenentatge abstracte o capacitat de detectar el patró general d’una nova informació. 

9. Fomenta l’actitud positiva: un altre estudi de Berkeley assenyala que els individus que fan migdiada passant per la fase REM augmenten la seva expressió facial de felicitat. 

10. Millora l’estat d’ànim: la serotonina és un neurotransmissor que regula el son, la gana i l’estat d’ànim. Quan dormim, el cervell s’inunda de serotonina proporcionant una sensació de satisfacció i benestar.