La UAB coordina el projecte ClearFarm, una plataforma de control del benestar animal basada en sensors

L'aplicació arriba en un moment crucial per a la ramaderia a Europa

Els ramaders tenen accés a informació detallada que els permet anticipar-se a problemes o introduir millores
Els ramaders tenen accés a informació detallada que els permet anticipar-se a problemes o introduir millores | YT
Nació
14 de febrer de 2024, 11:45
Actualitzat: 12:26h

La Universitat Autònoma de Barcelona ha coordinat el projecte europeu Clearfarm, la primera plataforma digital de monitoratge del benestar animal que integra, analitza i mostra la informació recollida per diversos sensors instal·lats a les granges, el que permet tant a consumidors com a agricultors prendre decisions informades sobre la compra d'aliments d'origen animal i la cura d'aquests en diferents etapes de la vida.  

Aquest dimecres s'ha presentat la plataforma prototip en la conferència final del projecte a Brusel·les, davant del 200 representants de diversos sectors de la producció animal de tota Europa.

ClearFarm fa servir la tecnologia de ramaderia de precisió i integra dades basades en els animals per millorar el seu benestar al llarg de la cadena de producció gràcies a sensors col·locats tant a les granges com en els mateixos animals. Aquests sensors controlen una àmplia gamma de variables, com el comportament dels animals, la salut física i mental, l'impacte ambiental i la productivitat.

La plataforma recull les dades i, mitjançant un algoritme, dona informació fàcil d'entendre sobre el benestar animal adaptada a cada públic: els ramaders poden veure informació que els permet detectar senyals d'alerta per anticipar-se a possibles problemes o fer canvis, i els consumidors poden conèixer la història de benestar del producte carni a través de l'etiqueta de l'envasat.

Xavier Manteca, catedràtic del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB i coordinador del ClearFarm, explica que amb la plataforma "volem contribuir a una producció més sostenible i més respectuosa del bestiar lleter i porcí", els dos sistemes ramaders amb producció a Europa. 

L'aplicació dona informació de qualitat a ramaders i consumidors Foto: YT/ClearFarm

La plataforma s'ha validat en granges de llet i amb el seu desenvolupament s'ha pogut avançar en la comprensió de la tecnologia necessària per a la gestió del benestar dels animals. Com assenyala Manteca, "els resultats facilitaran el disseny de sensors fiables i adaptats a les diferents etapes de la producció porcina".
 

Moment crucial per a la ramaderia a Europa

Clearfarm és el resultat de quatre anys de recerca entre la UAB, coordinadora del projecte, les universitats de Múrcia (Espanya), Wageningen (Països Baixos), Milà (Itàlia), Aarhus (Dinamarca) i el Natural Resources Institute Finland (Luke, Finlàndia). Hi han participat científics de diverses disciplines - benestar animal, tecnologia de computació i sensors, sociologia i aspectes ambientals - que han treballat amb reguladors, consumidors, productors, responsables polítics i altres parts interessades. El projecte ha comptat amb un finançament de 6,5 milions d'euros.

La plataforma arriba en un moment crucial per a la ramaderia del continent, i coincideix amb el moment de mobilitzacions de diversos sectors per demanar revisions de l'actual legislació europea sobre el benestar animal.

I és que, segons Manteca, "els ciutadans europeus estan cada vegada més preocupats pel benestar animal i la UE ha respost a aquesta demanda social a través de la legislació". Així, ClearFarm ha integrat una solució que "respon a la necessitat d'una bona avaluació del benestar animal amb les oportunitats que ofereixen les tecnologies ramaderes de precisió, posant l'accent en el vincle entre benestar animal i sostenibilitat i eficiència ambiental", conclou el coordinador del projecte.