L'estrès crònic de les víctimes de violència masclista altera la resposta a un estrès puntual

Investigadors de la UAB i l'Hospital Parc Taulí han fet un estudi amb 105 dones

Publicat el 26 de juliol de 2023 a les 09:23
Actualitzat el 26 de juliol de 2023 a les 09:24
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell han coordinat un estudi segons el qual l'estrès crònic de les dones víctimes de la violència masclista altera com responen un estrès puntual. En l'estudi hi han participat 105 dones, 69 de les quals han estat víctimes de violència masclista i 36 formaven part del grup de control.

Les participants es van enfrontar a una situació d'estrès estandaritzada, una simulació d'entrevista de treball i un càlcul matemàtic. Després, se'ls van extreure mostres de saliva per mesurar la resposta fisiològica a l'estrés agut. En una segona fase, les dones van veure en una pantalla cares neutrals o amb expressions amenaçadores, i els investigadors van poder observar en quin grau paraven atenció en unes o altres: un grup estava molt més atent a les cares amenaçadores, amb una actitud vigilant, mentre l'altre grup les esquivava.

La primera conclusió és que les dones que han patit violència masclista i que seguien un patró de vigilància presentaven una resposta més gran a l'estrès, sobretot del cortisol, que el grup de control.

Segons els investigadors, aquests resultats "permeten avançar en el coneixement" dels processos cerebrals que experimenten les víctimes de violències, per poder desenvolupar millors protocols d'actuació i minimitzar les conseqüències per a la salut mental a llarg termini.