Ciutadans abraça el dret a decidir

Avui que la sabadellenca presidenta del Parlament, Carme Forcadell, proclama que visqui la república catalana a la Ciutadella i que l'Ajuntament és governat per l'independentisme no s'entendria que no acabés de saltar la crosta franquista que embruta la via pública de Sabadell

Publicat el 03 de novembre de 2015 a les 09:32
Actualitzat el 03 de novembre de 2015 a les 09:36
Ciutadans s’està convertint en garant del dret a decidir a les viles i ciutats del país. La formació taronja promou una consulta sobre la república. Ho han llegit bé. En l’últim ple de l’Ajuntament de Sabadell, els d’Albert Rivera van presentar una moció perquè els veïns decideixin sobre l’eliminació d’un vestigi de l’època franquista: el nom del carrer d’Alfons XIII. Les autoritats franquistes van imposar-hi el Borbó, fins que l'abril passat es va aprovar al ple municipal que se’n canviés la denominació per carrer de la República. S'entén que Ciutadans, incardinat en la cultura del no, faria campanya per l’immobilisme, però es declara disposat a atendre's als resultats “vinculants” d'una consulta al poble sabadellenc sobirà. Bé, d’una part del poble sabadellenc sobirà, ja que Ciutadans, tot i fer-se dir partit de la ciutadania, la trossejaria tot fent campanya perquè només una part dels sabadellencs decideixin sobre el destí del carrer d'Alfons XIII (els que hi viuen), en lloc del conjunt dels ciutadans de la capital vallesana. No cal dir que Ciutadans va perdre la votació de la moció.

Abans de les eleccions, el candidat Joan García ja es queixava que no s’havia consultat els afectats per procedir al canvi de nomenclàtor i entre els arguments del no hi ha els insalvables “problemes que provocarà el canvi als propietaris, que hauran de fer front a tràmits burocràtics i despeses econòmiques innecessàries per inscriure de nou els pisos amb el nou nomenclàtor”. Seguint aquest criteri, encara tindríem tots els noms franquistes als carrers i places de la ciutat. Com? Que encara hi ha una plaça dedicada a l'alcalde Marcet? Tal com recordava a l'abril l'associació Sabadell per la República, encara hi ha vies que homenatgen personalitats que van representar institucionalment un règim imposat per la força de les armes: a més de la mencionada plaça de l'alcalde Marcet, la d'Antoni Llonch i Gambús, el carrer d'Esteve Maria Relat, el d'Alfons Sala i Argemí... Avui que la sabadellenca presidenta del Parlament, Carme Forcadell, proclama que visqui la república catalana a la Ciutadella i que l'Ajuntament és governat per l'independentisme no s'entendria que no acabés de saltar la crosta franquista que embruta la via pública de Sabadell.