La visita d’Einstein al Vallès va culminar amb un recorregut per les esglésies de Sant Pere de Terrassa. El mateix Puig i Cadafalch havia participat activament en diferents campanyes arqueològiques a les esglésies paleocristianes i romàniques d’Ègara. A banda del president de la Mancomunitat, a la visita el van acompanyar l'aleshores president de la Junta del Museu de Terrassa, Domènec Palet i Barba, i altres membres d'aquesta entitat. La Generalitat de Catalunya té un fons documental amb imatges on es pot veure el científic alemany en el seu viatge per terres catalanes.
El famós científic va venir a Catalunya després de la insistència Esteve Terradas, -un catedràtic d’acústica i òptica de la Universitat de Barcelona i un dels primers científics a fer-se ressò de les teories del pare de la física moderna- i de la conselleria de Pedagogia de la Mancomunitat de Catalunya, de la que Rafael Campalans, líder socialista, n'era director general d'instrucció.
De Barcelona a l'Espluga de Francolí
Einstein va ser rebut amb tots els honors i va arribar a impartir fins a tres classes magistrals per les quals va cobrar 3.500 pessetes de l'època. L'objectiu era esperonar una comunitat científica moderna a Catalunya, anhel que perseguien les autoritats catalanes.
El 22 de febrer de 1923 Albert Einstein comença una estada de sis dies a Catalunya convidat per la Mancomunitat de Catalunya, durant la qual imparteix tres conferències i visita Poblet, Terrassa i Sant Cugat. pic.twitter.com/cdHCbvIVSZ
— Jaume Clotet