Accident greu a Sabadell sud per l'aeroport. Sembla que un avió ha fet un aterratge forçós i s'ha endut un cotxe. pic.twitter.com/rnedx0Szqu
— Anti-radar Catalunya (@antiradarcatala) 29 de novembre de 2016
Nombrosos conductors han presenciat amb sorpresa com l'Aeroport de Sabadell s'omplia aquest dimarts a la tarda de Bombers, vehicles policials i ambulàncies. Darrera de tot plegat, una gran fumera a l'accés a les instal·lacions que deixava entreveure una avioneta i un cotxe, tots dos en flames i amb diverses persones ferides.
Tot plegat ha provocat molta alarma, però no hi havia motiu per patir. Es tracta d'un simulacre que ha organitzat conjuntament l'aeroport i Protecció Civil, en que es reproduïa la situació que es viu en un accident aeri. En el simulacre hi han participat tant els serveis propis de l’Aeroport previstos al Pla d’Autoprotecció com els de la Generalitat de Catalunya previstos al Pla Especial d’Emergències Aeronàutiques a Catalunya Aerocat, que s’activa per part de Protecció Civil de la Generalitat i preveu la resposta coordinada de tots els cossos i organismes depenents de la Generalitat i del propi Aeroport.
L'exercici ha permès posa a prova la capacitat de resposta davant una emergència i l'efectivitat i coordinació dels diferents organismes implicats amb l’objectiu de minimitzar les conseqüències que podrien derivar-se d'un accident aeri. Així mateix, s’ha comprovat la integració del Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport en el Pla Especial d’Emergències Aeronàutiques a Catalunya Aerocat.

Un moment del simulacre. Foto: Juanma Peláez
Un avió accidentat
L'exercici ha simulat un accident de dos avionetes a l'entrada de l'Aeroport de Sabadell, que significava que havien xocat, durant el circuit d'aproximació, caient a la zona d'accés de l'Aeroport per on circulava un vehicle que també s'ha vist implicat en l'accident. Les persones involucrades han estat cinc, entre les quals hi ha hagut un mort, dos ferits i dos atrapats.
La Torre de Control ha detectat l'accident i ha activat el Pla d'Actuació d'Emergències avisant al Servei d'Extinció d'Incendis i a la secció d'Operacions de l'Aeroport que ha activat el Pla d'Autoprotecció del mateix. Des de la Torre de Control, que no tenia contacte visual amb la zona afectada, s'ha comunicat tota la informació disponible sobre les aeronaus, els ocupants i la ubicació aproximada de l'accident.
Immediatament, el Centre d'Operacions (CEOPS), constituït com a Lloc
de Comandament Principal (PMP), ha alertat al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat. També s'ha posat en contacte amb la Delegació del Govern a Catalunya, els cossos de Seguretat pertinents, el Centre de Gestió de Xarxa d'Aena i Aviació Civil.
.jpg)
L'avioneta accidentada. Foto: Juanma Peláez
A la zona de l'accident s'ha constituït, en un primer moment, el Lloc de Comandament Avançat (PMA) format per la responsable de Manteniment de l'Aeroport i mitjans operatius d'Aena. Amb l'arribada dels mitjans externs, el PMA s'ha incorporat al Centre de Comandament Avançat (CCA).
També s'ha simulat l'activació de la Sala de Crisi, en la qual s'ha reunit el Comitè de Crisi format per responsables dels diferents departaments d'AENA i de la Torre de Control, Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional, sector aeri de Barcelona de l'exèrcit de l'aire, Protecció Civil de l'Estat i Associació d'empreses i operadors de l'Aeroport (AEOAS).
Així mateix, s'han incorporat a la Sala de Crisi representants de Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat i Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).
L'exercici s'ha realitzat amb foc real i ha estat extingit pels efectius dels Bombers de l'Aeroport juntament amb els Bombers de la Generalitat. A més, tots dos equips han participat en el rescat de dues persones que havien quedat atrapades a l'interior de l'automòbil després de rebre l'impacte d'una de les aeronaus.
Després han evacuat de la zona d'emergència a la resta de persones implicades en l'accident que han rebut l'atenció mèdica del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Al simulacre hi han participat patrulles dels Mossos d’Esquadra de diverses àrees i unitats com trànsit, investigació i seguretat ciutadana, entre d’altres, realitzant tasques de reacció, control, seguretat, identificació i comunicació. Els efectius de la Guardia Civil també han participat al simulacre realitzant els controls d’accessos a la zona aire.
.jpg)
La Policia Municipal ha participat en el simulacre. Foto: Juanma Peláez
Participació de la Policia Municipal
La Policia Municipal de Sabadell també s’ha mobilitzat per a realitzar els controls d’accessos a l’exterior de l’Aeroport. Per la seva part, l’Ajuntament de Sabadell ha activat el seu pla de protecció civil municipal. Protecció Civil de la Generalitat, a més de l’organització del simulacre junt amb l’Aeroport, ha participat en l’operativa de resposta desplaçant tècnics dels Serveis Territorials a Barcelona de Protecció Civil al lloc de l’accident.
Les seves principals accions han estat donar suport en la constitució del Centre de Comandament Avançat (CCA) i en el traspàs d’informació des del lloc de l’accident al CECAT i coordinar les accions amb altres grups. Al simulacre també ha participat el personal de guàrdia present al CECAT per l’activació del pla AEROCAT i les conseqüents accions de gestió d’informació i coordinació amb les sales dels serveis d’emergència.

Un moment del simulacre. Foto: Juanma Peláez