A Vox se li gira en contra l'atac al català: les revistes censurades guanyen subscriptors

Els lectors d'arreu dels Països Catalans es bolquen per donar suport econòmic a les publicacions vetades pel regidor ultra de Cultura a Borriana

Algunes de les revistes censurades a Borriana
Algunes de les revistes censurades a Borriana | Ajuntament de Blanes
Lluís Girona / Martí Oliver
13 de juliol de 2023, 11:34
Actualitzat: 16:07h
Efecte bumerang en la persecució al català per part del govern municipal de PP i Vox a l'Ajuntament de Borriana. El suport econòmic a les revistes en català, censurades pel regidor de cultura de Vox, s'han disparat. "Estem desbordats", ha confirmat el director de la revista Camacuc, Joan Escrivà, al Diari La Veu, en referència a l'increment de subscripcions de la revista infantil editada al País Valencià. Una tendència que també s'ha replicat a la revista Enderrock. Les dues publicacions formen part de la llista de publicacions vetades a Borriana juntament amb Cavall Fort, el setmanari El Temps, la capçalera Sàpiens, o la publicació de filologia Llengua Nacional.


En només 24 hores la publicació Camacuc ja suma 15 nous subscriptors. Són xifres "de rècord absolut", segons el director de la revista infantil, que té una trajectòria de 40 anys. Així, Al membre de Vox, Jesús Albiol, regidor de Cultura a Borriana, gràcies a un acord de govern amb el Partit Popular, li ha sortit el tret per la culata en la jugada de retirar de la biblioteca del municipi castellonenc. Començant per Cabanes, un municipi de la comarca de la Plana Alta governat per Compromís que ja ha anunciat la subscripció a les quatre revistes.

A banda de la revista infantil, hi ha altres publicacions de la llista, com ara Enderrock, que també s'han enfilat en subscripcions: "Els de Vox ens han fet famosos", ha corroborat Lluís Gendrau, director de la revista Enderrock, en declaracions a l'Aquí Catalunya de Ràdio Barcelona. Segons Gendrau, unes 10 persones han donat suport econòmic a la degana de les revistes musicals en català. Un bolcament que ve de lluny. La comunitat catalana s'ha demostrat com una de les més actives en projectes col·laboratius, com ara la Viquipèdia, les campanyes per traduir Twitter al català, o les campanyes de micromecenatge per finançar projectes culturals en llengua catalana.  

La persecució a Borriana ve de lluny: el regidor ultra Jesús Albiol ja estava obsessionat des de 2020 en retirar aquestes subscripcions al·legant que eren "propaganda pancatalanista". El deliri del regidor de Cultura va arribar fins al punt que va personar-se a la biblioteca municipal per retirar les publicacions de l'expositor. Però no ho va aconseguir perquè el personal de l'equipament va negar-se a complir l'ordre fins que no arribés per escrit. 


En aquest sentit, no és el primer cop que la revista Camacuc es veu escanyada pels governs del PP. Durant els 25 anys de majoria al País Valencià, es van retirar els suports econòmics i la revista va haver de fer front a una forta crisi, salvada amb el llançament de la publicació en occità Era Gárbera, amb circulació a la Vall d'Aran, editada fins al 2015.
 

Blanes inclourà a la biblioteca totes les revistes censurades

L'alcalde de Blanes (Selva), el socialista Jordi Hernández, ha demanat que es facin els tràmits necessaris perquè el catàleg de revistes en català de la biblioteca tingui totes les publicacions censurades a Borriana. Actualment ja s'hi poden consultar Camacuc, Cavall Fort, Sàpiens i Enderrock i ara es vol ampliar aquesta llista amb El Temps i Llengua Nacional. L'alcalde subratlla que "amb aquest gest carregat de sentit" es vol garantir "la defensa del català i de totes les llengües".
 

PP i Vox, en peu de guerra contra el català

Si bé el fet de Borriana és el més evident en la guerra cultural contra el català, els governs de PP i Vox ja han pres una bateria de mesures contra el català en poques setmanes al poder. A Castelló València, per exemple, s'ha recuperat la nomenclatura castellana dels noms dels municipis per reduir la influència del català.


Cal recordar que el pròxim president del País Valencià, el popular Carlos Mazón, ja va anunciar que el govern que conformarà amb Vox eliminarà l'Oficina de Drets Lingüístics que estava enfocada a protegir, defensar i promocionar l'ús del català. A més, també suprimirà la figura dels assessors que vetllen per incrementar l'ensenyament en llengua catalana a les escoles i deixarà sense aplicació qualsevol política que incentivi la igualtat lingüística entre el valencià i el castellà.