El PP es carrega l'accent de València

La nova alcaldessa popular recupera la nomenclatura en castellà de la ciutat després que el govern sortint d'esquerres establís l'oficialitat única de la fórmula en català

María José Català, alcaldessa de València, en la seva investidura
María José Català, alcaldessa de València, en la seva investidura | Europa Press
20 de juny del 2023
Actualitzat a les 10:59h
El PP va per feina al País Valencià i també persegueix el català des de l'Ajuntament de la capital. La nova alcaldessa del PP, María José Català, ja ha donat l'ordre de recuperar la nomenclatura en castellà de València, que és sense accent. Així, reverteix la política del govern sortint de Compromís i PSPV, que va marcar com a única oficial la fórmula en català, amb l'accent obert.

Català n'ha tingut prou amb tres dies al càrrec per sentenciar el primer atac contra el català, just en el mateix decret d'urgència en què ha anunciat com s'estructurarà el seu executiu municipal. Com a mínim, no ha eliminat la fórmula en valencià. El canvi normatiu es tractava d'una promesa electoral i s'emmarca en la persecució als Països Catalans que van acordar PP i Vox en el pacte per governar el País Valencià en coalició.

Les dues formacions han arribat a un acord programàtic de 50 punts en el que dibuixen les línies principals del nou govern de la Generalitat valenciana que presidirà Carlos Mazón. Una d'aquestes línies principals és precisament deixar de subvencionar "les entitats i associacions que promoguin els Països Catalans".

Pel que fa a la llengua, Mazón ja ha avançat que eliminaran l'Oficina de Drets Lingüístics, que suprimiran la figura dels assessors que vetllen per incrementar l'ensenyament del català a les escoles, i que deixarà sense aplicació qualsevol política que incentivi la igualtat lingüística entre el valencià i el castellà. En l'àmbit de l'educació, també ha assegurat que "traurà la ideologia de les aules".